1 entry daha
  • twitter'ın reklam alanıdır.

    kuru beyan'a itimat prensibi üzerinden kapalı devre bir sayım sonucu oluşturulduğu için sözlükteki karşılığı, doğrudan içeriği okunabilen, yazarı belirlenebilen şeffaf sunumlu sol frame'inden ziyade, ''geçen hafta'nın en...'' girizgahlı istatistik kategorisidir. bu yüzden de bana göre demokratik görünümlü kurumsal-editoryal amaçlarla tasnif edilmiş ışıklı bir tabeladır. tarafsızlığı kuşkulu bir en çok satanlar listesidir.

    yolsuzluğa nasıl ve niye açık olduğunu şöyle izah edelim: trending topics her editoryal alan gibi pasif ve aktif bir reklam alanı. aktif olarak pazarlanabilen ve acilen gündemi yakalayıp içine gömülmesi gereken konular, konu ismiyle servis edilir ve reklamı yapılır. pasif kalan konular ise konulaştırılmayarak rekabet üzerinden negatif reklam gibi değerlendirilebilir. misal seçim zamanı bir adayın isminden bahsedilmemesini de aynı reklam alanı satın alırcasına alıp o adaya kapayabilirsiniz. ya da, twitter olarak kendi avantanıza, iktidarınıza uygun ve uyumlu şekilde trending konuların ne olup ne olmayacağına karar verebilirsiniz.

    peki neye göre bu kadar emin konuşuyorum? çünkü kayıntısı var. o manipüle edilebilir alandan gelecek kayıntıyı kimse kendi haline bırakmaz. o manipülasyonu satın alabilecek olan kimse, hele bir de asla yakalanmayacağından eminse, o fırsatı kaçırmaz. daily trend's trendini koymak için açıktan, kapalıdan teklifini yapar. dışarıdan birisine izin olmasa, içeriden birisi manipüle edebilir. dışarıdakini durdurabilsen, içeridekini durduramayabilirsin.

    'halk merak ediyor' ile 'neden yalan söyleyelim ki?' arasında muğlak bırakılarak bu ve benzeri tabelaların lüzumu gerekçelendiriliyor ve gittikçe de gelenekleşiyor. flotilla olayındaki gibi müspet bir delil bulmadan, ve kanımca aramaya dahi lüzum görmeden sırf prensip olarak bu tip kalapı uygulamalara muhalefet edilmesi gerekiyor: bir şeyin hem önemli, hem trend olduğunu tek noktadan yayabiliyor ve o yayılanın sahihliğini kontrol edemiyorsanız, ona dair şüpheleri de meşrulaştırmak, bilimselleştirmek zorunda olmuyorsunuz, olmamalısınız da. sürecin kapalı olması bile yeterli delil sayılmalı, bu tip kapalılıklara açıkça karşı çıkılmalı ve gündeme taşımalı, diyorum ben.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap