12 entry daha
  • pek bilinip kullanılmasa da bira da oldukça başarılı bir marine edicidir. tavuk eti için normal bira (isteğe göre limon eklenebilir veya agave aromalılar kullanılabilir) kırmızı etler içinse dark biralar (edit: memleketimizde efes dark, gusta dark vardı bir aralar, artık yerlerine bomonti black veya guinness) kullanılması oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
    şaraptan farkı ette koku bırakmaması, kalitesiz şarap kullanımı durumunda oluşacak ekşi/acı tat gibi problemlerin olmaması, zengin ve etle uyumlu bir tat katmasıdır yemeğe.

    ideali bir gece önceden etleri kapalı bir kapta biraya yatırarak en az 8 saat dinlendirmektir (öyle bir imkan yoksa dinlendirme kısmını geçerek direkt yemeğe de bira katılabilir)

    bir tarif de vereyim tam olsun, dana eti (kalınca biftek veya türevi) ince kıyılmış sarımsak, kekik, karabiber, defne yaprağı eklenmiş gusta veya efes darka yatırılıp kabın kapağı kapatılarak akşamdan dolaba konur. bulunabilirse damak zevkine göre barbekü/teriyaki barbekü, worchester, soya, chili soslar da eklenebilir. ertesi sabah etler ters yüz edilerek tekrar beklemeye bırakılır. akşam olunca kap dolaptan çıkarılır. bir kenarda istenen boyutlarda doğranmış soğan hazır hale getirilir (marine ederken de koyabilirsiniz soğanı). bir granit/döküm/teflon tavaya (biraz derin olması iyidir) çok az yağ konarak yüksek ateşte kızdırılır etler bu tavada hızlı şekilde sadece üst kısımlarının rengi değişecek şekilde çevrilerek kızartılıp (1-2 dakikadan az) bir kenara alınır. ateş biraz kısılarak soğanlar eklenir ve karamelize olana kadar kızartılır. etler tavaya geri konur, istenilen seviyeye kadar tavanın üstü kapatılarak kısık/orta ateşte pişirilir, tadına doyum olmaz. daha sulu/soslu görünüm için istenirse bu aşamada etlerin içinde beklemiş olduğu bira sarmısak ve defne yaprağından süzülerek pişme sırasında eklenebilir (pişirme süresini uzatıp suyun buharlaşmasını/çekilmesini beklemek gerekir).

    opsiyonel ekleme olarak, soğanları kızarttırken tereyağı ve şeker ekleyerek karamelize hale getirebilirsiniz.

    tavukla yapılabilen çok ilginç tarifler de mevcuttur, bütün tavuk, fırın, bira kutusu, oturtma terimlerinin geçtiği bir tarifi kısmet olur da deneyebilirsem burada paylaşacağım...
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap