9 entry daha
  • bir takım harfler ve rakamlar üzerinden, allahtan başkasının bilemeyeceği gaybî işleri haber vermeye çalışmanın ilmî hali.

    eski insanlar bunu bir ilim dalı haline getirmişlerdir. hz. ali'nin bu ilmin piri olduğuna inanılır. islam alimlerinin ve şairlerin çoğunun geleceğe dair bu türden tahminleri vardır. el-hak muhyiddin-i arabî gibi büyük zatlar da bir takım ayet ve hadislerin harf değerlerine göre geleceğe dair tahminerde bulunmuşlardır. fakat şimdiye kadar bunlar hep tahmin mahiyetinde kalmıştır, çoğu gerçekleşmemiştir. aslında öyle olması da lazımdır. zira gelecekten hiç kimse bu kadar net şekilde haber veremez. verememeli de.

    bir de şöyle birşey var: cifirle geleceğe dair haberler veren bir alim, şeyh veya üstadın yüzlerce tahmini arasında bir tanesi tuttuğunda "ahan da gördün mü üstadım/şeyhim ne güzel söylemişti wallaha zamanında" tadında teslimiyet cümleleri duyulur. o değil de üstad/şeyh tutturamadığında kimse "e hani böle böle bişi olacaktı. ne oldu ona" demez. o zaman da şöyle bir yorum yapılır: "kader eli olayın vukua gelmesine izin vermedi. tarihin kaderini değiştirdi"

    bunları yazıyorum, zira bu türden çok muhabbete şahit oldum. olanlarınız da vardır. neyse bu muhabbet uzar gider. ziya paşaya kulak vermek lazım. ne güzel söylemiş:

    müstakbele şimdi hükm olunmaz
    gaibdeki cifr ile bulunmaz
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap