• ingilizler'in oscarlar'ı olarak nitelendirilen bu akşam yeni sahiplerini bulacak ödüller. ingiliz filmlerin ağırlığıyla birlikte adaylar arasında yıl içerisinde başarılı olan hollywood filmleri de yer alıyor. orange british academy film awards'ın düzenlediği ödül törenine yapım ülkelerinden biri ingiltere olan the king's speech filmi 14 adaylıkla en göze çarpan isim oldu. the king's speech aldığı 14 adaylıkla şimdiden önceki yıllarda birçok adaylık alan slumdog millionaire, billy elliot, the full monty ve four weddings and a funeral gibi bafta'nın fenomen filmleri arasında yerini aldı. the king's speech aday olduğu 14 daldan birçok ödülü kazanmayı başarabilirse şimdiye kadar en çok bafta ödülünü kazanmış film ünvanını da kazanabilir.

    adaylar arasında tahmin yaparken aklım sürekli ingiliz adaylara takılıyor. malum ingilizler'in dağıttığı ödül töreninde ingilizler'in ön plana çıkması da çok doğal.

    best film nominees:

    black swan (2010)

    inception (2010)

    the king's speech (2010)

    the social network (2010)

    true grit (2010)

    seyirciler tarafından belki de yılın en çok beğenilen filmi olmasına rağmen inception bafta ödül töreni'nden de en iyi film kategorisinde eli boş dönecektir. black swan için natalie portman ve darren aronofsky şaheseri dersek, coen kardeşlerin de nazı oscar'da geçer (çoğu filmleri oscar'a aday ve dörder oscar sahibi olduklarından dolayı), the soical network'e de 10 şubat'da london film critics' circle awards yılın en iyi filmi ödülü verildiğine göre meydan the king's speech'e kaldı. şaka bir yana the king's speech'i bu ödüle en yakın film buluyorum. tek dezavantajı hem en iyi film dalında hem de en iyi ingiliz filmi dalında aday olması, ikisinden birini kesin kazanacaktır. hatta benim düşüncem ikisini birden kazanacağı, the king's speech'in dünya üzerindeki başarısına bakarsak en iyi film ödülünü vereceklerini düşünüyorum.

    alexander korda award for outstanding british film of the year nominees:

    127 hours (2010)

    another year (2010)

    four lions (2010)

    the king's speech (2010)

    made in dagenham (2010)

    kazanması gereken film the king's speech, seçmek için daha ideal film bulunamaz; ingiliz tarihi, ingiliz oyuncular, çay ve yağmurlu hava. son 16 yılda her iki dalda aday olup en iyi film ödülünü kazanan filmler (slumdog millionaire, atonement, the queen, the full monthy) arasından hiçbiri aynı zamanda en iyi ingiliz filmi ödülünü kazanamamış. bu durumda iki ödülü de aynı filme vermeyi tercih etmezlerse seçim yapmam zor olacak. bir yandan danny boyle'un kendine has çekim tarzını yeniden kullandığı 127 hours, diğer yandan çok iyi ele alınmış zorlu bir konu ve karanlık komedi ile four lions, eh tabi bir de son anda oscar'a da aday olarak sürpriz yapan mike leigh filmi another year. neyse ikinci tercihim four lions'dan yana. şimdi diyeceksiniz olurda en iyi ingiliz film ödülünü the king's speech'e verip en iyi film ödülünü başka filme verirlerse o hangi film olur? ben de bilmiyorum ama mümkünse the social network olmasın.

    best actor nominees:

    javier bardem for biutiful (2010)

    jeff bridges for true grit (2010)

    jesse eisenberg for the social network (2010)

    colin firth for the king's speech (2010)

    james franco for 127 hours (2010)

    pek düşündürücü bir kategori değil. geçen yıl jeff bridges crazy heart filmi ile tüm ödülleri süpürürken bafta kendinden taviz vermeyerek ödülü a single man filmi ile aday olan ingiliz aktör colin firth'e verdi. colin firth fazlasıyla hak ederek üst üste bu ödülü kazanacaktır.

    best actress nominees:

    annette bening for the kids are all right (2010)

    julianne moore for the kids are all right (2010)

    natalie portman for black swan (2010)

    noomi rapace for the girl with the dragon tattoo (2009)

    hailee steinfeld for true grit (2010)

    bu kategoride ingiliz değil uzaylı gelse fikrimi değiştiremez. yılın genelinde en iyi oyuncu performansları arasında en üstlerde tuttuğum natalie portman mükemmel performansı ile ödülü kazanacaktır.

    best supporting actor nominees:

    christian bale for the fighter (2010)

    andrew garfield for the social network (2010)

    pete postlethwaite for the town (2010)

    mark ruffalo for the kids are all right (2010)

    geoffrey rush for the king's speech (2010)

    christian bale dicky eklund'u canlandırmamış direk kendisi olmuş. hani bir tabir vardır ya oynamamış, bale olayı yaşamış. sugar ray leonard'ın filmin galasında bale'i izlediğim zaman dövüştüğüm dick eklund'u izliyormuş gibi hissettim diye belirtmesi de en basit örneklerinden. uzun lafın kısası bafta, bale'in müthiş performansını görmezden gelemez. ödülü kazanan isim christian bale olacaktır. the town filminden jeremy renner yerine aynı filmden rol arkadaşı, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden ingiliz aktör pete postlethwaite adaylar arasında var. kısa rolüyle iyi bir performans sergilemişti yılların oyuncusu postlethwaite. bu yıl en iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinde performans olarak en zayıf bulduğum iki aday mark ruffalo ve andrew garfield. zaten geoffrey rush'a laf söylemek bana düşmez. kendisi ikinci tercihim olurdu ödülü vermek için.

    best supporting actress nominees:

    amy adams for the fighter (2010)

    helena bonham carter for the king's speech (2010)

    barbara hershey for black swan (2010)

    lesley manville for another year (2010)

    miranda richardson for made in dagenham (2010)

    ilginçtir, bu kategoride oscar'a en güçlü aday bulduğum golden globe ve sag'ı da kazanmış olan melissa leo adaylar arasında yok. aslında en başından beri black swan'den yardımcı kadın oyuncu dalında bir aday çıkacaksa mila kunis yerine barbara hershey daha uygundu. nina'nın aşırı korumacı annesi rolünde çok iyiydi, bafta da bu durumu gözden kaçırmayarak kendisine bir adaylık vermiş. eh adaylar arasında melissa leo yok o zaman kimi seçeceğiz. şahsen önümde iki seçenek var; helena bonham carter ve amy adams. ödül amy adams'a gitsin isterdim ama bafta melissa leo'yu adaylardan bile eleyerek ödülü helena bonham carter'a vermeyi çoktan kafasına koymuş gibi duruyor.

    david lean award for achievement in direction nominees:

    darren aronofsky for black swan (2010)

    danny boyle for 127 hours (2010)

    david fincher for the social network (2010)

    tom hooper for the king's speech (2010)

    christopher nolan for inception (2010)

    hiç şüphe yok benim bu yıl için favori yönetmenim darren aronofsky. gel gelelim hiçbir ödül töreni şu ana kadar black swan için yarattığı dünyayı fark edemedi. bu yıl aslında yönetmenler çok başarılı işler çıkardı. belki kazananı belirlemek adayları belirlemekten daha kolay. bafta, oscar'ın coen kardeşleri ve david o. russell yerine danny boyle ve christopher nolan'ı aday gösterdi. ne de olsa oscar'ın coen kardeşlere olan sevgisi gibi bafta'nın da danny boyle'e olan sevgisi var. christopher nolan'ın hak ettiği adaylığı alması da en azından takdire değer. benim seçimim, adaylar derken bafta'nın seçiminin ingiliz kalacağını düşünürek ödülü tom hooper kazanır diye düşünüyorum.

    best screenplay (original) nominees:

    black swan (2010): mark heyman, andres heinz, john j. mclaughlin

    the fighter (2010): scott silver, paul tamasy, eric johnson

    inception (2010): christopher nolan

    the kids are all right (2010): lisa cholodenko, stuart blumberg

    the king's speech (2010): david seidler

    black swan sarsıcı ve insanı geren bir senaryoya sahip, ayrıca senaristlerin hikayeyi swan lake ile bağdaştırması çok hoş bir ayrıntı. the fighter iyi bir based on a true story, the kids are all right bağımsız, indie senaryosu ile göz dolduruyor, the king's speech iyi bir tarih senaryosuna sahip, ama hiçbiri inception kadar özgün ve yaratıcı değil. umarım bafta ve oscar bu durumu gözden kaçırmaz. kategorinin isminde bile parantez içerisinde orjinal diye belirtiyor, yılın en orjinal senaryosu bence inception.

    best screenplay (adapted) nominees:

    127 hours (2010): danny boyle, simon beaufoy

    the girl with the dragon tattoo (2009): rasmus heisterberg, nikolaj arcel

    the social network (2010): aaron sorkin

    toy story 3 (2010): michael arndt

    true grit (2010): joel coen, ethan coen

    aday olan tüm filmleri izledim ama yorum yapabilmek için senaryoların orjinallerini veya kitaplarını okumuş olmam gerek nasıl uyarlandıklarını kıyaslayabilmek için. true grit'in coen kardeşler elinden çıkan halinin, filmin 1969 yapımından biraz farklı olduğunu okumuştum. ödülü kazananın the accidental billionaires kitabından uyarladığı senaryosu ile aaron sorkin olacağını düşünüyorum.

    best cinematography nominees:

    127 hours (2010): anthony dod mantle, enrique chediak

    black swan (2010): matthew libatique

    inception (2010): wally pfister

    the king's speech (2010): danny cohen

    true grit (2010): roger deakins

    sinematografi dediğimiz görüntü yönetmeninin işidir. tek bir cümleyle inception'da christopher nolan'ın önüne geçen isim de bence wally pfister, gerçekten mükemmel bir iş çıkarmış.

    best editing nominees:

    127 hours (2010): jon harris

    black swan (2010): andrew weisblum

    inception (2010): lee smith

    the king's speech (2010): tariq anwar

    the social network (2010): angus wall, kirk baxter

    inception'ı belki büyük kategorilerde görmezden gelebilir oy verenler ama sanırım bu kategorilerde görmezden gelmek artık abartı olur. en iyi sinematografiden sonra en iyi kurgu ödülünün de inception'a gitmesi gerektiğini düşünüyorum.

    best production design nominees:

    alice in wonderland (2010): robert stromberg, karen o'hara

    black swan (2010): thérèse deprez, tora peterson

    inception (2010): guy hendrix dyas, larry dias, douglas a. mowat

    the king's speech (2010): eve stewart, judy farr

    true grit (2010): jess gonchor, nancy haigh

    inception'da tasarlanan sahneleri reddeden bizden değildir. alice in wonderland filminin tek iyi yanı art directordu, onla da adaylık almış. neyse ödül inception'ın hakkı, oscar'da da büyük ihtimalle bu tarz yan dallardan 3-4 tane kazanacaktır inception.

    best costume design nominees:

    alice in wonderland (2010): colleen atwood

    black swan (2010): amy westcott

    the king's speech (2010): jenny beavan

    made in dagenham (2010): louise stjernsward

    true grit (2010): mary zophres

    black swan'de son gösteriden ziyade pek abartılı kostüm yok. ama swan lake balesini yaparken ön plana çıkan bale kostümleri var. true grit'de kostümler izlerken pek dikkatimi çekmemişti. herkes western filmlerinde olacağı gibi giyinmişti. made in dagenham'ı izlemedim. the king's speech tam bu kategoriye ait ama pek eski zamanlarda değil. kraliyet ailesinin kıyafetleri veya tarihi kıyafetler her zaman en iyi kostüm kategorilerinde ön plana çıkmıştır. diğer adaylara göre alice in wonderland tuhaf ve ilginç kostümleri ile daha fazla ön plana çıkıyor. the mad hatter'ın kostümü olağanüstüydü bunun yanında white queen ve red queen'in kostümleri de göze çarpıyordu. ödül için öncelikli tercihim alice in wonderland ikinci tercihim the king's speech.

    anthony asquith award for film music nominees:

    127 hours (2010): a.r. rahman

    alice in wonderland (2010): danny elfman

    how to train your dragon (2010): john powell

    inception (2010): hans zimmer

    the king's speech (2010): alexandre desplat

    çok iyi bir film müziği benim için kendini filmde hissettirendir. film bittiği zaman da filmin etkisiyle aynı süreçte etkisini koruyandır. film boyunca pek etkilemeyen soundtracki kimse film bittikten sonra araştırmaz. açıkcası bu yazdıklarımı en çok yerine getiren hans zimmer'ın inception için hazırladığı besteleri oldu. bir diğer isimde alexandre desplat, bestelerinde asillik veya nasıl desem kraliyeti hissettiriyor. bu sırada clint mansell'in black swan için yaptığı çalışmanın ödül sezonunda hiç adaylık alamaması beni üzdü. ben beğenmiştim, belki bazı bestelerde, filmde swan lake'de olduğu için tchaikovsky tınılarından dolayıdır. bu kategorinin bu yıl kazananı benim için hans zimmer'dır.

    best make up/hair nominees:

    alice in wonderland (2010)

    black swan (2010)

    harry potter and the deathly hallows: part 1 (2010)

    the king's speech (2010)

    made in dagenham (2010)

    black swan filminde nina'nın özellikle black swan kostümündeki makyajı, daha da genelde özele gidersem göz makyajı mükemmeldi. white swan makyajı da white queen'den on kat daha iyidi. ama genel olarak bakarsak alice in wonderland karakterlerden dolayı the mad hatter ve red queen gibi makyaj olarak daha ön planda olan bir film. white queen'in anne hathaway'dan dolayı mıdır yoksa onu palyaço gibi gösteren makyajından mı bilemedim ona rağmen alice in wonderland ödülü kazanır.

    best sound nominees:

    127 hours (2010)

    black swan (2010)

    inception (2010)

    the king's speech (2010)

    true grit (2010)

    sound editing ve sound mixing olarak ayrı iki kategori olmadığı için bu tarz kategorilerdeki favorim inception ödülü kazanacaktır. özellikle ilk rüya katmanına gittiklerinde ve karlı sahnelerdeki ses kurguları güzeldi.

    best achievement in special visual effects nominees:

    alice in wonderland (2010)

    black swan (2010)

    harry potter and the deathly hallows: part 1 (2010)

    inception (2010)

    toy story 3 (2010)

    şimdi ben gene gidip inception'i seçeceğim ama şunu belirtmem gerek harry potter'i izlemedim. görsel efekt konusunda inception'dan daha iyi olabilir. kazanan isim iki filmden biri olur.

    best film not in the english language nominees:

    biutiful (2010)

    the girl with the dragon tattoo (2009)

    i am love (2009)

    of gods and men (2010)

    the secret in their eyes (2009)

    the secret in their eyes'ın aday olduğu kategoride babamı görsem tanımam. gerçekten inanılmaz başarılı ve etkileyici bir film. geçen yılın da yabancı filmler arasında en iyi oscar ödülünü kazanan film aynı zamanda. korkmaktan sevmek eylemine geçişi anlatan bir film diyebilirim, izleyince anlarsınız. tabi bu cümle filmi biraz kısıtladı ama siz en iyisi hala izlemediyseniz bu filmi izlenilecek filmler listesinin üst sıralarına yerleştirin. dipnot olarak i am love filminin çok güçlü bir sinematografisi var o açıdan kaçırılmayacak bir film.

    best animated feature film nominees:

    despicable me (2010)

    how to train your dragon (2010)

    toy story 3 (2010)

    rekabetin pek yer almadığı bir kategori. toy story 3 gelir ve ödülü kazanır. aslında üç filmde de gerçekten çok başarılı; despicable me'yi izlerken o küçük sarı yaratıklar sayesinde gülerken, how to train your dragon'da hiccup'ın babası yüzünden sinirlenirken toy story 3 ile gözleriniz doluyor.

    orange rising star award nominees:

    gemma arterton

    andrew garfield

    tom hardy

    aaron johnson

    emma stone

    bu kategorinin kazananı halkın oylamasıyla seçiliyor. bafta'nın sitesinden desteklediğiniz oyuncuya oy verebilirsiniz. ben tom hardy'e oy verecektim de email adresi falan girmeye üşendim.

    outstanding debut by a british writer, director or producer nominees:

    the arbor (2010): clio barnard, tracy o'riordan(director, producer)

    exit through the gift shop (2010): banksy, jaimie d'cruz(director, producer)

    four lions (2010): christopher morris(director/writer)

    monsters (2010): gareth edwards(director/writer)

    skeletons (2010): nick whitfield(director/writer)

    best short animation nominees:

    the eagleman stag (2010)

    matter fisher (2010)

    thursday

    best short film nominees:

    connect (2010/i)

    lin (2010)

    rite (2010)

    turning (2010)

    until the river runs red (2010)

    son olarak bafta'nın aday listesinde kendine yer bulamayarak şaşırtan filmler arasında blue valentine, winter's bone, matthew vaughn'un kick-ass ve roman polanski'nin the ghost writer filmlerini görebiliriz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap