• gerceklesmesini cani gonulden istedigim bir cesit paylasimdir. paylasim diye tabir ettim zira eksi sozluk ne bir sosyal yardimlasma ve dayanisma vakfi'dir ne de bu bir sosyal sorumluluk projesidir((bkz: #10785194) ve daha ilimlisi icin (bkz: #7439998)). bana gore bu bir paylasimdir ve birbirini destekleyen bir yapi uzerine kuruludur. konuyu biraz acmak ve detaylandirmak gerekirse:

    10 yildir buralarda olan biri olarak, sozluk'un o ilk zamanlarda az olan yazar sayisinin artmaya baslamasi ile ve reklam aliminin baslamasi ile ortaya cikan, fantastik olarak degerlendirdigim (ara: sozluk* gelir*) sozluk yazarlarinin reklam gelirinden pay almasi yaklasiminin hem devasa yazar sayisi hem de adam yapmis kardesim mantigiyla bile savusturulabilecegi gun gibi geliyor. tabi bu yaklasim o kadar da mesnetsiz degil, zira burada sozluk marka degerine fikirleri ile hizmet ediyor yazarlar ve hicbir fikir karsiliksiz kalmamakta gunumuz dunyasinda, bir nevi emektir buradaki sey de. ha tabi ki karsiligini cesitli sekillerde aldigimiz da soylenebilir, arkadasliklar kuruluyor, popularite saglanip ego oksaniyor, is iliskileri gelistiriliyor, vs.(erkek ya da kadin kaldirmaktan bahsetmiyorum bile*). yine de artan ve arttirilan sozluk marka degeri, bir onceki sozluk yas gunu zirvesinde malumumuz girisimler, bu seneki zirvede olusan hilton seviyeleri yine ve her daim insanlarin ureten bizsek tuketen de biz olmaliyiz(bkz: #18307726) havasina girmesini saglamistir/saglayacaktir. bu yaklasimin uygulanabilirliginin mumkun olmamasi gerceginden ve fakat temelindeki cekirdek fikrin hakliligindan yola cikarak eksi sozluk'un gelirinin belirli bir kisminin sozluk yazari ogrencilere aylik burs olarak dagitilmasi fikrinin tartisilmasini istiyorum(daha fazla uzatabilirdim evet).

    bastan soyleyeyim edit:ogrenci degilim. ogrenciler, onlar bizim gelecegimiz. pardon, geyik bir yana birakilmali artik. universitede okumanin sinirsiz ihtiyac, kisitli kaynak ile ozdeslestigi yasayip gordugumuz bir gercekti, hala oyle oldugunu dusunuyorum. cogu zaman cepte metelik olmadan gezilir, gezmenin bile zorlastigi donemlerde eve kapanilir, enerjinin korunumu saglansin diye. o donemlerde ayda ekstradan gelecek 50-100 tl bile cok degerli olur. sozluk'te cok fazla ogrenci var*. buraya hem ziyaret sayisi ile hem de fikren cok ciddi katkilari var bu insanlarin. sozluk gelirlerinin bir kisminin duzenli olarak bu insanlarla paylasilmasi hem ogrenci arkadaslara katki saglayacaktir, hem de bir sekilde gundeme gelen sozluk gelirlerine goz dikme yaklasimi da yumusak bir sekilde bertaraf edilecektir.

    tabi ki ayrica sozluk'e cesitli sekillerde de katkisi olacaktir bu eylemin, egitim bagisi olarak vergi kolayligi saglayacaktir, medyatik bir ses getireceginden sozluk'un bir sekilde reklami olacaktir, bu sayede artan marka degeri daha cok ve degerli reklam kazandiracaktir sozluk'e, tum yazarlarin az ya da cok icini rahatlatacaktir, vs. vs.

    uygulama noktasinda ise tabi ki cok fazla beyin firtinasi ihtiyaci olmakla birlikte, ornegin her ay sozluk'un elde ettigi net gelirin %20'si 7-8 ay boyunca 100 ogrenci yazar'a esit bir sekilde dagitilabilir. sozluk'un gelirlerinin her ay ayni olmamasi ise geri kalan 4-5 ayda yine belirli bir yuzdenin biriktirilerek buffer icin kullanilmasi bir cozum olabilir. bu sekilde bir burs dagitiminin bankalarca yapilmasinin mumkun oldugunu gayri resmi gorustugum bankalarin ifadelerinden anladim(ki kendileri icin de iyi bir reklam olacaktir), bir ihtimal otomatik talimat da verilebilirmis.

    kimlere odenecegi ve hangi hallerde bu burslarin kaybedilecegi ise yine fikirlere acik olmakla birlikte; ust uste 2 sene alinabilir, ozel sirketlerin ya da vakiflarin yaptigi gibi, geliri yoktur seklinde sgk belgesi ibrazi, baska kurum ve kuruluslardan alinan burs miktarlari gibi kistaslar degerlendirilebilir. yurtta mi kaliniyor yoksa ailesi ile birlikte mi yasiyor, ozel universitede mi yoksa devlet universitesinde mi okuyor, kadin mi erkek mi(pozitif ayrimcilik ihtimali belki) gibi bilgilerin agirliklandirilmasi ile kurulacak bir algoritma ile bir siralama yapilabilir ve ortaya cikan skora gore bir siralama yapilabilir, yilda 2 kez bilgi guncellemesi yapilabilir(praetorlerin moderatorlerin ve ssg'nin birinci dereceden akrabalari basvuramaz, tirs).

    bunun yaratacagi is yuku konusunda ise gerek algoritma gerekse evrak yuku anlaminda cesitli asamalarda elimi tasin altina koyuyorum ve koyabilecek insanlar taniyorum, yardimci olacak insanlar da cikar fikriyatindayim. suistimal konusunda ise en buyuk dayanagim sourlines degil tabi ki ama bir sourlines var. insanlarin haksizlik yapmayacagina ve adaletten yana olacaklari en buyuk dayanagim. is yukunu azaltacak onemli bir faktor de bu olabilir, 5000 adet ogrenci yazar vardir, 2500 tanesi aktif yazardir, 1000 tanesinin ihtiyaci vardir, 500 tanesi usengec degildir ve basvurur, 400 tanesinin evraklari tam gelir, 100 tanesi hak kazanir. bu yaklasimla is yuku de 500*5=2500 tane evragin kontroludur, yardimsever sozluk yazari miktarina gore de is yuku oldukca azaltilabilir.

    sonuc olarak, bu bir yardim kampanyasi degildir, sosyal sorumluluk projesi degildir, 5 aralık dünya gönüllüler günü hic degildir. bir paylasimdir, bir guzelliktir, uygulanabilirse tabi.*

    edit: notepad'in karakter donusturmesi ile olan uyumsuzluktan kaynakli entry yamulmasi sorunu duzeltildi. ozur.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap