55 entry daha
  • türkiyedeki arnavutluk göçmenlerine kısaca arnavut denir ve haklarında bildiklerimiz aşağıdaki gibidir:
    - bokuyla kavga edecek kadar asabi ve inatçı olmalarına rağmen dürüst ve iyi insanlardır. kötü insanlar diyemeyiz. hepsi ukala değildir ancak içlerinden ukala çıkarsa sağlam ukala çıkar.
    - bu kadar inatçı ve asabi olmaları anadolununun özellikle egenin hoşgörülü, ılıman kültürüne ters düşmüş arada bir yadırganmışlardır ancak bir arnavut topluluğunun çevresiyle, komşularıyla, köyün geri kalanıyla sürgit bir husumetinin olduğu görülmemiştir. bu dürüst, temiz insanlar olmalarından kaynaklanmaktadır. şöyle bir yaşanmış örnek verebilirim: bir arnavutla bir arnavut olmayan kavga etti, tartıştı ve küsüştüler. bu iki kişiyi barıştırmak isteyen biri, arnavut olmayana şöyle der "abi gel barış şu adamla kusuruna bakma. adama arnavut beya napacaksın." bu şu anlama gelir: adam ters inatçı olabilir ama özünde iyi bir insandır.
    - sadık olduklarından mıdır nedir, fedailik bekçilik bibi işler için eskiden tercih edilirlerdi. bekçi murtaza muhtemelen arnavuttur.
    - yugoslavya göçmenlerinin içinde de arnavutlar var. kendilerine arnavut diyorlar. hatta arnavudun hası kabul ediliyorlar. nasıl oluyor bilemedim.
    - iki grup arnavut var. gega ve toska gibi. bunların hangisinden hangisi çıkmaz bilmiyorum ancak şöyle bir deyiş vardır. toskalardan sakallı çıkmaz, gegalardan akıllı çıkmaz diye. tam tersi de olabilir.
    - arnavut bir ailenin kızı ya da oğlu evleneceği zaman başka şehirlerdeki arnavutlardan bir kısmet aranır. bu hummalı bir çalışmadır. zira çocukları evlenecek iki aile arasında hiçbir akrabalık/kan bağı olmamasına dikkat edilir. bunun sebebini bir arnavut arkadaşım şöyle açıklamıştı: aranızda kan bağı olan kız senin kız kardeşindir. o da seni erkek kardeşi olarak gördüğünden böyle * bir şeyi düşünmek bile çok ayıptır. böyle bir kültür sonucudur ki amca yeğeni, kuzen kuzeni bol bol öper ve bu ayıp karşılanmaz. bu durum da mutahasıp ege sakinlerine/köylülerine tuhaf gelmektedir.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap