186 entry daha
  • nereden nereye sorusunu sordurtan gün...
    ismini anmak bile suçtu, gözalti nedeniydi...
    meydanlara çikanlar, kutlamak isteyenler silahlarla, bombalarla katledildi...
    yasaklandi, sansürlendi, ismi "bahar bayrami'na çikarildi.olmadi ne yaptilarsa engel olamadilar...
    ve türkiye halklari ve türkiye isçi sinifi acisindan bir sembol olan taksim meydaninda kutlaniyor...
    devletin iç savasa hazirlanir gibi hazirlandigi, sikiyönetim ilan ettigi, vapurlari otobüsleri kaldirmadigi "yasak" gün artik bayram.

    1 mayis kanla, canla kazanilmis bir bayramdir...100 yil siniflar mucadelesi acisindan hem uzun hem de kisa bir zaman dilimdir.bundan 120-130 yil önce abd'nin chicago kentinde tekstil isçileri 8 saat calismak ve diger haklari için greve giderler.8 saatlik is günü talebiyle baslayan eyleme 45 bin kisi katilir. ve bu eylem kelimenin tam anlamiyla kanla bastirilir. resmi olmayan kaynaklara göre 100 civarinda isci hayatini, 2500 civarinda isçi isini kaybeder...resmi kayitlarda ise sadece ve sadece 4 kisi hayatini kaybetmistir.
    ve ok yaydan cikmistir artik.1 mayis 1886 tarihinde 350 bin kisi katledile, isten atilan arkadaslari için ve ! saatlik is günü için greve cikar.
    grevler, grevleri izler, direnisler direnisleri...
    ve bu grevcilerden 8 kisiye idam karari verilir.idamlarla bütün iscileri sindirmek isterler...albert persons, adolph fischer, george engel ve august spies isimli isçi önderleri grevlere, direnislere öncülük ettikleri gerekcesi ile idam edilirler...

    ii. enternasyonal 1889'da paris'te düzenlediği kongrede, 1890'dan başlamak üzere 1 mayıs'ı "uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak ilan etmistir...

    buradan bütün sözlük ahalisinin ve isci kardeslerimizin isçi bayramini en isten dileklerimle kutluyorum.
701 entry daha
hesabın var mı? giriş yap