3 entry daha
  • ateşli sabır, şilili yazar antonio skármeta'nın ilk kez berlin'deyken 1982 yılında tiyatro oyunu olarak yayımladığı eserinin adıdır. özgün adı ardiente paciencia olan oyun ingilizce konuşulan ülkelerde türkçe'de olduğu gibi özgün adının tam çevirisiyle burning patience adıyla yayımlanmıştır.

    antonio skármeta "ateşli sabır" adlı eserini önce radyo oyunu, sonra tiyatro oyunu nihayet bir kez de roman halinde yazdı. eser roman olarak basıldıktan sonra ilerleyen baskılarında neruda'nın postacısı adıyla da yayımlandı. bu isim değişikliğinde eserin sinemaya aktarılmış olmasının da etkisi vardır.

    şili'nin isla negra (ispanyolcada kara ada anlamına gelmekle birlikte bir ada değildir) bölgesindeki küçük balıkçı kasabasında yaşıyan 17 yaşındaki içine kapanık, sıradan köylü mario jimenez, orada yaşayan bütün balıkçılar gibi yoksul bir insandır. baba mesleği olan balıkçılıktan haz etmeyen mario bir gün tesadüfen bir postacılık işi bulur ve bütün yaşamı değişir. görevi o bölgede sürgünde bulunan ünlü şair pablo neruda'nın mektuplarını günü gününe kendisine iletmektir. neruda'nın dış dünyayla bağlantısını sağlayan tek kişi olarak zamanla şair ve saf genç arasında sıcak bir dostluk gelişir. mario, neruda' nın sayesinde şiirle tanışır ve yaşama bakış açısı derinden etkilenir. kendi duygularının da farkına varmaya başlayan postacı kendi şiirlerini de yazmaya başlar.

    pablo neruda'nın bu sürgünlük sürecinde yazığı şiirler kara ada şiirleri türkçe olarak da yayımlanmıştır.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap