12 entry daha
  • satım sözleşmesine benzemekle birlikte, ondan farklı olarak satıcının temin ettiği bir mal ya da hak karşılığında alıcının para yerine başka bir malın mülkiyetinin ya da hakkın geçişini üstlenmesidir.

    trampa sözleşmesiyle taraflar edimleri karşılıklı olarak değiştirdiklerinden tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme çeşitlerinden biridir ve satım sözleşmesine olan benzerliği nedeniyle borçlar kanununda trampaya da satış sözleşmesine uygulanan hükümlerinin kullanılacağı düzenlenmiştir.

    trampada kural olarak, karşılıklı değiştirilen malların birbirleriyle eşit değerde olmaları gerekir; ancak bir tarafın karşı tarafa vermeyi üstlendiği malın değerinin alacağı maldan daha düşük olduğu hallerde aradaki değer farkı para ile ödenebilir ve bu durumda ortada trampa yönü ağır basan bir karma sözleşme çıkar. bu takdirde tarafların asıl amacının bir mal ile başka bir malı değiştirmek olması gerekir. asıl amacın, mal karşılığı para ödenmesi ve bunun yanında ek olarak bir malın karşı tarafa verilmesi olması halinde satım yönü ağır basan bir sözleşmeden söz edilecektir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap