• pokemon oyunları, ülkemizde hakkında çok az şey bilinen efsanelerden biridir. tabi ki gameboy oyunlarından bahsediyorum.

    maalesef, kabul etmek istemesek de, aramızda 1995 yılından önce doğmuş, pokemon nedir bilmeyen insanlar var (hala aklım almıyor). o yüzden öncelikle pokemon nedir bilmeyenler için (bkz: pokemon)

    ilk pokemon oyunu, aynı zamanda ana serinin ilk oyunu pokemon green ve pokemon red. 1996'da gameboy ve gameboy color için çıkıyor. green versiyonun sadece japon versiyonu çıktı. japon versiyonlarda çizimler çok spastik olduğundan (şu çarizarda bak allahını seversen) revize edildi ve pokemon blue & pokemon red (eu) adı altında iki yeni versiyonu avrupa ülkeleri ve amerika'da satışa sunuldu.

    bunlar olurken pokemon'un çizgi filmi yok. evet. aynen öyle. yok. pokemon'un çizgi filmi (animesi) pokemon green baz alınarak yapılmıştır. bizim ash ketchum diye tanıdığımız bebe aslında oyundaki red'dir. (ash'in ezeli rakibi gary oak = oyunda bizim seçtiğimiz pokemonun antisini seçen blue). bu oyunların başında oyunculara charmander, squirtle, bulbasaur pokemonlarından sadece birini seçebilme hakkı veriliyor ki birini seçtiniz mi diğer ikisini elde etmenin tek yolu diğer gameboylarla takas yapmaktan geçiyor. kendi başınıza oynuyorsanız ve charmander seçtiyseniz oyun boyunca size squirtle ya da bulbasaur yok. anime'de ise, ash önce pikachu'yu edinip sonra bu üç pokemona da sahip oluyor. hal böyle olunca gamefreak çalışanları anime'ye daha yakın olan pokemon yellow* oyununu çıkartıyorlar. böylece pokemon red&blue&yellow ana serinin ilk jenerasyon oyunları olarak tarihe geçmiş oluyor.

    ilk iki (blue&red) versiyon arasında, yakalanabilen pokemonların aynı olmaması dışında hiç fark yok, ancak 1.jenerasyonun münferit oyunu kabul edilebilecek yellow'un grafikleri ve renklendirmesi daha iyi ve hikayesi daha kapsamlı. çizgi filmdeki roket takımı ikilisi var, pikaçu topa girmiyor kıçınızda dolaşıyor vs.

    hikayeyi belirleyen oyunlar ana serinin oyunları olsa da spin-off oyunlar çıkıyor pokemon mystery dungeon, pokemon pinball gibi.

    1.jenerasyon ana serisini özetleyelim: pokemon green & pokemon red (japonya), pokemon red & pokemon blue (avrupa & abd), pokemon yellow (ultimate versiyon)

    kronolojiyi devam ettirmeden önce birkaç ıvır zıvırdan bahsedeyim.

    -pokemon'u çizen şahsın çizdiği ilk pokemon rhydon'dur. bu sebepten ana seri oyunlarının her bölgesinde rhydon heykelleri görürsünüz. pokemon red&blue'da birçok pokemonun tooltip ikonu rhydon'dur.

    -ilk jenerasyondaki en rahatsız edici hata, hayalet pokemonlarıdır. oyunda ve animede psişik pokemonların çözücüsü, antisi olarak lanse edildikleri halde, doğru düzgün bir tane hayalet saldırısı öğrenmezler. çünkü oyunda hayalet saldırısı iki tanedir: lick ve night shade. lick çok dandiktir, night shade ise pokemon'un leveli kaçsa o kadar hasar vurur. yakaladığınız hayalet pokemonlara (gastly-haunter-gengar) psişik ve benzeri saldırıları öğretmek zorunda kalırsınız, üstüne üstlük gastly ailesinin ikinci mesleği zehir olduğu için bir de psişikten ekstra hasar yerler. ha ben yine haunter'ımı level 70'e dayadım o ayrı, nitekim hypnosis-dream eater combosu çok lezizdi. sonraki jenerasyonlarda bu sıkıntıyı yeni ve güçlü hayalet saldırıları ekleyerek düzelttiler.

    -ilk jenerasyondaki pokemon sayısı 151'dir. pokedex sıralamasında birinci pokemon bulbasaur 151.pokemon mew'dir. oyun satışa sunulduğunda mew diye bir pokemonun oyun kodları içerisinde var olduğundan -oyunu geliştirenler ve pazarlayanlar dahil-, kimsenin haberi yoktu. (tabi ki onu oyuna sokan programcı dışında). şu ana kadar çıkan hiçbir versiyonda mew'i yakalayamazsınız. nintendo event'lerden birine katılıp orada takas edeceksiniz. veya oyundaki bir glitch'ten yararlanacaksınız. bu özellik sadece mew'e hastır. mew aynı zamanda telif hakkı alınmış ilk pokemondur.

    bunlar da pokemon genel kültürü olsun.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap