2 entry daha
  • 3.jenerasyon ile devam etmeden önce oyunun mekaniklerini biraz anlatalım.

    1 pokemon ile başlıyor, bölgeleri dolaşıp o bölgelerin yerel pokemonlarını çalılıklarda gezerek yakalayabiliyoruz. yaygın bir internet memesi olan "a wild x appears!" (x=pokemon ismi) ve "pikachu used thunder bolt - it's super effective!" oyunun işte bu kısmından geliyor. (ne memesi lan diyenler için rastgele bulduğum örnek: http://30.media.tumblr.com/…mi2s7o1qg87qto1_500.jpg). elimizde maksimum 6 pokemon bulundurabiliyoruz. daha fazlasını yakaladığımızda otomatik olarak bilgisayarımıza gidiyor. oyundaki poke center'larda bilgisayara bağlanıp bu pokemonlarla ana kadrodaki pokemonları değiştirebiliyoruz. pokemonlarımızın attack, defense, special attack, special defense, speed olmak üzere 5 istatistiği var. attack, fiziksel saldırıların gücünü, defense ise rakibin fiziksel saldırılarına karşı dayanıklılığı gösteriyor. special attack ve defense ise flamethrower gibi cafcaflı saldırıların gücünü belirliyor. speed'i yüksek olan ilk saldırıyı yapıyor. pokemonlar savaştıkça seviye atlıyor, seviye atladıkça istatistikleri yükseliyor, yeni saldırılar öğreniyor ve gelişiyorlar. bazı pokemonların gelişmesi için özel durumlar gerekebilir mesela pikaçuya thunderstone değdirmezseniz lvl.99'a da dayasanız raichu olmaz. kadabra'yı başka bir gameboy ile takas etmezseniz alakazam olmaz. vesaire.

    oyunun macera ekranı şu (pokemon red, renksiz gameboy): http://www.vgchartz.com/games/pics/5903518aaa.jpg savaşlar ise şu arayüzde oluyor (pokemon gold, gameboy color): http://i2.listal.com/image/1184602/500full.jpg.

    fight kısmında pokemonunuzun saldırıları var. oyun sıra tabanlı, satranç gibi. maksimum 4 saldırısı olabiliyor pokemonunuzun. 4.nün üstüne yenisini öğretmeye kalktığınızda eski saldırılardan birini silmek zorundasınız. oyunun taktiksel kısmı burada devreye giriyor. saldırıların hepsi hasara yönelik değil. mesela rakibin hızını düşüren, ya da kendi defansını artıran hareketler de var.

    her pokemonun bir türü var, bazı pokemonların ikinci türleri de oluyor. mesela charmander'ın türü sadece fire iken, charizard fire ve flying. türlere göre zayıflıklar, güçlülükler, bazen de tamamen immün olmalar da söz konusu. mesela ground türündeki bir pokemon elektrik saldırılarından etkilenmezken su saldırılarından 2 kat fazla damaj alır. (hatamı düzelttiği için doomthema'ya teşekkürler) özelliği grass/bug olan bir pokemon fire saldırılarından 4 kat damaj yer çünkü hem grass, hem bug ateşe dayanıksızdır.

    pokemonlar kendi türünde saldırı kullandığında (mesela haunter -> shadow ball) 1.5 kat güçlü saldırı yaparlar.

    savaşın ortasında pokemon değiştirebilirsiniz ancak bu size bir hamle sırasına mal olur.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap