22 entry daha
  • seyrettiğim onca filmin içinde bazılarıyla aramda duygusal bir bağ oluştuğunu onlara ayrı bir kıymet verdiğimi fark ettim. bu film onlardan biri hatta en özel olanlarından. pazar gecesi sineması sağolsun orta okula giderken seyretmiştim ilk seyrettiğimde sonra, ben ergenliğimi atlatana kadar her sene verdiler filmi ben de seyrettim defalarca, akabinde biz büyüdük ve kirlendi dünya zaten.

    buradan itibaren az da olsa spoiler içerir.

    9. senfoni çalarken yıldızların içinde kaybolma sahnesi, beethoven'ın o an geçmişe dönüşü, çocuk beethoven'in nehre varana kadar adeta ciğerlerini parçalarcasına koşması...ilk seyredişimdeki o anı şu an bile anımsayabiliyorum, delicesine hüzünlediğimi ve heyacanlandığımı... sinemanın sanat dalı olduğunu idrak ettiğim andır o an.

    hayatta her şeyin bir amacı olduğunu ve herkesin yapması gereken önemli bir görevi olduğu için buraya gönderildiğine inanıyorum. diyebilirim ki gary oldman beethoven'ı oynamak için gelmiş bu dünyaya. düşünüyorum taşınıyorum bu rol için bu adamdan daha uygun biri olabilir miydi diye. yok hayır asla olamazdı. gary oldman'ın burdaki hali oyunculuktan ötedir, beethoven'î oynamak değil adeta beethoven'in reenkarne olmasıdır.

    beethoven'ın uyumsuz, aksi kişiliğinin altında yatan sebepleri çok güzel anlatıyor film, çocukluğu, etrafındaki insanların onu anlayamayışı vs..

    filmdeki ölümsüz sevgilinin kimliği gerçekle ne kadar uyuşuyor tartışılır ama filmin sonundaki o muhteşem mektupları hatırlıyorum da gerçek olduğunu, senaryonun bir parçası olmadığını ertesi gün araştırıp öğrenmiştim ve beethoven'a olan hayranlığım iyiden iyiye artmıştı.

    bu fırtınalı adamın, sığındığı liman olmak her kadının harcı değildir diye tahmin ediyorum. ama kimse bu ölümsüz sevgili çok şanslı bir o kadar da özel bir kadın olmalı.

    beethoven'ın müziği diğerlerinin arasından seçilir. onun müziğinde ötekilerde olmayan bir şeyler var. işte bu film o ayrıma sebep olan ruhu vermeyi çok iyi başarıyor her ne kadar beethoven'ın hayatı filmle ne kadar örtüşüyor tartışmalı olsa da.

    özetle diyebilirm ki, hayatımın sonuna kadar ara ara özleyip, ihtiyaç hissettiğimde tekrar tekrar seyredeceğim filmdir.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap