74 entry daha
  • bilim ne tur bir gelisme kateder bilemiyorum yalniz teoride bile ciddi acmazlar barindiran bir konudur.

    oncelikle "bilinc" olayi sikinti. olumsuzlugun getirecegi bir sonsuz duygu, sonsuz tecrube, sonsuz ani vs. soz konusu. insan bilincinin bunu kaldiracak yapida oldugunu dusunmuyorum. insan alisan bir varlik, en kotu seylere bile alisarak yasamina devam edebiliyor. ama alistigi seyler hicbir zaman kaybolmuyor. bu anlamda birikerek yasayan bir varlik ayni zamanda. yani tipik bilgisayar bellegi dusunun, kapasitesinin ustunde veri yuklendiginde yanar. insan da boyle. eger olumsuzlugu bulacaklarsa, once bu sorunu cozmeleri gerek. hafizayi mi silerler artik, ram mi yukseltirler bilemem ama var olan bilinc kapasitesi, sonsuzluk birikimini tasiyamaz.

    unutmak denen bir sey var evet ama unutuyoruz diye silinmis olmuyor hicbir sey. sadece hatirlatacak bir referans, bir uyarici gerekiyor. insan bellegi hicbir seyi silmez, sadece unutur. buna nasil bir cozum bulabilirler pek bilemiyorum. bellek silme yontemi bulsalar diyelim, 1000 yil once yasadigim guzel bir seyi unutmak istemiyor olabilirim. sadece unutmak istediklerimizi unutturacak bir sey bulsalar kullanimi suistimal edileceginden hayat cok sikici olur. ancak cok eski belli periyodlarin unutmak istedigimiz ogelerini silen bir sistem olursa belki. ki o zamanda yasam yapay bir tad kazanir.

    ikinci bir mesele de vucut eskimesinin onune nasil gecilecegi. cagimizda genclesmek, genc gorunmek adina yapilan hicbir sey amacina ulasmis degil. ancak kozmetik ve estetik yollarla "goruntu" degisikligi yapabiliyoruz. 1000 yasina gelip nasil gorunecegimizi dusunemiyorum bile. olay sadece goruntu de degil, vucudun genel anatomik yapisi, organlar, kemikler vs. de surekli yenilenmeli. olumsuzluk kesfedilecekse, bu konuda fizyolojik gerceklik arzeden bir yol bulmak gerek. yaslanmayi durdurmak gibi bir sey yani. hadi yapay dokular elde etmedeki gelismeler umut vaadediyor ama bedenin her bir seyinin yapayini mi bulacaklar ve onlari mi kullanacagiz? yoksa (bkz: cyronics)'e para mi gomecegiz? soyle bir calisma da mevcut gerci; beden olmeye yakin bilincin gelismis chipler vasitasiyla bilgisayara aktarilip, bilincsel iletisimle yasami devam ettirilmesi konusunda calisiyor bilim. yani olumsuz olmak isteyenler bir makine icindeki chiplerle yasamis olacak. ne kadar sikici.

    velhasil bilim insanlarinin bu konular hakkinda bizi aydinlatmalarini bekliyoruz.

    benim sahsi fikrimse, dunyanin olumsuz olmak istemeye deger bir yer olmadigi yonunde. bunca kotulugun ve acinin oldugu bir yerde olumsuz olmayi isteyen birini anlamam mumkun degil. ancak her seyin, herkesin iyi ve mutlu olacagi ya da kotuluk ve aci duzeyinin en duyarli insanin bile tolere edebilecegi bir varolus sekline yakisir olumsuzluk. bu dunyaya degil.
331 entry daha
hesabın var mı? giriş yap