• jimi hendrix'in ölümünden sonra yayımlanan, hayattayken kaydettiği fakat yayımlamaya fırsat bulamadığı kayıtları içeren 1971 çıkışlı rainbow bridge albümünden bir eseri. daha sonraları 1997 yılında çıkan, rainbow bridge, the cry of love ve war heroes isimli albümleri içeren first rays of the new rising sun isimli toplama albümde de yer almıştır. bundan evvel jimi hayattayken electric ladyland albümünden sonra yayımlanmış ve fillmore east'te verdiği konserlerin kayıtlarından derlemeler içeren band of gypsys isimli canlı kayıt albümünde de bir canlı kaydına rastlanabilir (daha sonraları yanılmıyorsam albümün reissue baskısında daha önceki yıllara ait başka bir fillmore east kaydı da yer almıştır).

    bu pek az bilinen fakat hendrix'in ölmeseydi yapmak istedikleri hususunda sinyaller veren parçayı dinlemeden evvel, parçanın adında geçen "blues" ifadesi dinleyiciyi yanıltmasın. blues ile açılan yolda ilerleyen hendrix, hey baby, ezy rider, freedom, astro man, valleys of neptune gibi ara ara konser set listlerinde yer verdiği fakat stüdyo kaydı olarak yayımlamaya fırsat bulamadığı parçalarla, o döneme kadar rastlanmamış ilginç "fusion" işler (jazzdan bahsetmiyorum tabi burada. nihayetinde hendrix bu karışımları yapmadan evvel uzunca bir süredir bu meseleler üzerinde kafa patlatmış miles davis'i olumsuz anlamda da olsa etkilemiş olan hendrix'in, miles davis'den etkilenmiş olması şaşırtıcı olmaz, o apayrı bir konu.) yapabilme yeteneğini de bu parçada göstermiş. hendrix'i ve müziğini derinlemesine tanımaya başladığım zamanlarda, sonradan yayımlanan bu kayıtlara ve farklı müzisyenlerle zaman zaman girdiği jam sessionların resmi olmayan kayıtlarına da baktığımda "bu adam hey joe, fire, purple haze gibi nispeten daha tekdüze eserlerle hatırlanmamalıydı" şeklinde düşünmüşümdür.

    hasıl-ı kelam iyi parçadır. bir şarkı için bu kadar uzun yazdığımı hatırlamıyorum fakat hendrix seven dinleyiciler açısından başlamadan bitmiş bir dönemin heyecan verici ve bir o kadar da üzücü sinyali olan bu ve diğer parçalar, üzerinde konuşulmaya fazlasıyla değen parçalar bence.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap