17 entry daha
  • yapılırken bir takım kaygıların güdüldüğü apaçık belli olan bilgisayar oyunu. hedef kitlesini belirlemiş, buna göre öğeleri içinde barındıran ve bu yönden de doğrultusundan sapmayan sanal eğlence aracı. tamamen erkek fantezisinden çıkma (pure male fantasy) bilgisayar programı. her türlü düşmanın erkek olmasıyla, dövüştüğünüz kadınlarınsa yine sizin karakteriniz gibi dişli (vampir olarak olmasa da güç olarak (bkz: catfight) ) olmasıyla, kan emme sırasında çıkan seslerle, ani duruş yapıp göğüslerinin sallanmasını sağlayan karakterlerle, içerdiği "dişilerin" giyim tarzıyla ve tabi ki ana karakteriyle (başındaki şirin kız kurdelesi bile düşünülmüş) bu savı destekleten "111010101"lar yığını.

    oynanabilirlik olarak gördüğüm en iyi "3rd person" oyun. görme modları, yavaş çekim motoru ve bloodrage motoru; her biri başlı başına birer şaheser sayılabilir. ayrıca yavaş çekime geçince seslerin kalınlaşması muhteşem bir olgu (alarm sesinin kalınlaşmasına rağmen süresinin uzamaması hariç). karakter hareketleri ve kopan uzuvlar çok güzel düşünülüp programlanmış ve bu yönden de oyun alkışı hak ediyor. mekanlar güzel düşünülmüş (bkz: bilgisayar oyunlarında laboratuar faresi sendromu) ve çizilmiş, özellikle bol balkonlu yerlerde zıplayarak dolaşmak büyük zevk (bkz: jedı knight 2). ana karakter (rayne hanım (payne-pain ise rayne-? (bkz: doğru orantı) ) ) renderlanmış demolarda aşırı çirkin görünmekle beraber, oyun motoruyla yapılmış demolarda güzelliği ortaya çıkıyor. tabi gözlerin hiç bir yere odaklanamıyor olması da sorun yaratmıyor değil.

    bu tür oyunlarda olan en çok göz ardı edilen şey ise mermi hızlarıdır. (bkz: max payne) (bkz: enter the matrix) . mermi olarak bilinen nesne, namludan çıkış hızı çook yüksek olan bir parçacıktır, ve eğer zaman onların hareketini görebileceğimiz kadar yavaşlatılırsa bize sıkıntıdan ölmekten başka bir yol kalmaz. ama tabi bir oyunun hem güzel hem oynanabilir olması açısından mermi hızlarının aşırı düşürülmesi gerekir ki "dodge bullet" yaparken yumruk atıp kılıç savurmak mümkün olsun. bu durumda işin eğlence kısmını daha önemli görüp bunu bir eleştiri olarak ortaya sürmek değil de bir bildirim olarak sunmak daha yerindedir.

    (bkz: e o kadar da olsun canım)

    sonuç olarak üzerinde oldukça uğraşılmış, hedefleri belli, ve bu hedeflere ulaşmak konusunda oldukça başarılı bir oyun. ayrıca bütünlük açısından şimdiye kadar gördüğüm en başarılı oyunlardan birisi.

    (bkz: hem ağlarım hem giderim)
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap