488 entry daha
  • --- spoiler ---

    bu entry filmle ilgili spoiler içerebilir.

    --- spoiler ---

    filmin senaryosunun büyük ölçüde yunan ve pers mitolojisinden alındığı açıklanmış olsa da bu halkların da sümerler başta olmak üzere diğer mezopotamya kültürlerinden etkilenmiş olması kaçınılmaz. sümerlerin insanlık tarihindeki pek çok şeyde ilk olma konumu nedeniyle senaryoya pers değil sümer mitolojisinden bakarsak:

    filmde mühendis olarak geçen ırk sümerlerin yarı-tanrı veya düşmüş melek* formu diyebileceğimiz igigi (çoğulu igigi tekili igugu ama ben kafa karıştırmamak için igigi diye bahsedeceğim) olarak adlandırdıkları varlıklar olabilir. sümer yazıtlarında igigiler için pilot ve gözcü/bekçi tabiri kullanılmaktadır. sümerler tarafından uçabilen taşıtlar kullandıkları ve insanoğlunu gözleyen tanrılar oldukları için bu şekilde anıldıkları söyleniyor.

    igigiler sümer mitolojisinde anunnaki olarak adlandırılan ve dünyanın idaresinden sorumlu olan tanrılardan daha düşük rütbede olmalarının yanında daha da gençtirler. anunnakiler onlardan da üstte olan asıl tanrılar için üretim yapmak amacıyla dünyaya geldiklerinde yanlarında 300 kadar igigi de getirmişlerdir. igigilerin görevi işçilik yapmaktır. anunakilerin yönetiminde yarı köle gibi çalışan igigiler bir süre sonra arıza çıkarmaya başlar ve nihayet isyan ederler. bu durum anunnakileri laftan anlayan, kontrolü daha kolay bir ırk oluşturmak için arayışa iter. anunnaki liderlerinden biri olan enki geshtu adında bir igigiyi feda ederek insan ırkını oluşturur ki filmin başında da buna benzer bir sahneyi görebiliyoruz. tabi bu durum igigiler tarafından pek hoş karşılanmadığından geshtu'nun intikamını almak için tekrar isyan ederler ve yasaklandığı halde insanlarla çiftleşirler. bu da ortaya nephilim denen devasa melez yaratıkları ortaya çıkarır. bu isyan hareketleri öyle bir noktaya varır ki anunnakiler baş edemeyecekleri için daha üst rütbeli bir tanrı olan anu dünyaya gelerek olaya el koymak zorunda kalır. durum müşahade edildikten sonra çözüm olarak igigi, nephilim ve onlarla birlikte hareket eden insanları yok etme kararı alınır. gerçi burada isyancı veya sadık tüm insanların yok edilmesini de içeren bir plan da söz konusu. anunakilerin yeryüzündeki en yüksek rütbelisi olan enlil'in bu kararına enki karşı çıkar ve ziusudra diye bir insan evladına durumu anlatıp hayatta kalmak için bir gemi yapmasını söyler. insanoğlu böylece büyük tufandan kurtulur. igigilerden bir kısmı dünyadan kaçar. kaçamayanlar ya tufanda yok olur ya da sonrasında tek tek yakalanıp öldürülürler. aynı şekilde nephilim ve diğer isyancı insanlar da ortadan kalkmıştır. anunnakiler de dünyadan ayrılır ve insanoğlunu kendi başına bırakırlar.

    incil, tevrat, yunan ve hatta iskandinav mitolojisine kadar pek çok kültürde ayrıntılarda bir takım sapmalara karşın anahatları benzer hikayeler anlatılmaktadır. filmin senaryosuna dönecek olursak mühendisler insanoğlunu isteyerek oluşturmamışlardır. filmin konsept art çalışmalarında da mühendisler dışında anunnaki tanımına uyan başka bir ırk görülebiliyor. zaten filmin başında gördüğümüz gemiyle prometheus'un gittiği gezegendeki gemiler farklı yapılardalar. gerçi biri kargo biri başka amaçlı gemi olduğundan tasarımları farklı yorumu yapılabilir fakat aradaki farklar çok fazla olduğundan bunların başka bir ırka ait gemiler olduğu fikri de gözden kaçmamalı. insan ırkını yok etmek istemelerindeki neden de yukarıda kabaca anlatılan olaylardan kaynaklanıyor olabilir. xenomorph da bu yok etme planın bir parçasıdır muhtemelen. hatta isyancı mühendisler anunnakilerin ana gezegeninde bir savaş başlatmış ve bu savaşı xenomorphları kullanarak kazanmış da olabilirler. yani ana gezegen çoktan mühendislerin eline geçmiş ve bunların bir kısmı dünyayı ele geçirmek için lv-223 gezegeninde operasyon için çalışmalara başlarlar fakat işler ters gider ve gemiler hiçbir zaman dünyaya ulaşamaz. 1979 versiyonlu ilk alien'daki gemi de bir ihtimal dünyaya veya anunnakilerle olan savaşa malzeme taşıyordu. filmin director's cut versiyonunda da belki bu konulara değineceklerdir.

    çok fazla doyurucu bilgi olmasa da bu filmle ilgili bakılması gereken bazı sözlük başlıkları.

    (bkz: sümer mitolojisi)
    (bkz: anunnaki)
    (bkz: igigi)
    (bkz: ancient aliens)
487 entry daha
hesabın var mı? giriş yap