49 entry daha
  • barok, insana çok yakın bir üslup. hümanizm sonrası yeniden ilahiliğe yöneldiği için belki de. kilisenin tekeline aldığı ilahilikten bunalan kitleler insanileşmeye başlayınca hümanizm ayyuka çıkmış, malum. eh ifratın sonu tefrit. hümanizm de mal bulmuş mağribi gibi kantarın topuzunu kaçırmış, fazla insanileşip insanı ilah mesabesinde görmeye başlamış. kendinden gayrısını idrak edemez vaziyete gelmiş; neticesi 20. asır.

    neyse konumuz barok. bilhassa barok müzik, çalgıları, tınıları, düzenlemeleriyle insanca, pek insanca. bach, handel, purcell dışında, rönesans'tan tecrübeli italyanlar öncü tabiatıyla: vivaldi, pergolesi, albinoni, monteverdi vd. barok, mimaride de göz pışpışlayıcı. deli saraylı gibi süslü püslü ama, bu da insani neticede. asırlarca çuval giyip beline ip bağlamış evropalı özgürleşince süslenmeyecek de ne yapacak. e para da geliyor akın akın, onca ezikliğin acısını elbette taştan, mermerden, altından çıkaracak.

    veyahut barok ressamlar: rembrandt, velazquez, caravaggio filan. rönesans ve maniyerizmden el greco, brueghel, bosch gibi fevkalâdelerin izinden gidiyoruz tabii, barok'un dedeleri diyorum ben onlara. ve bernini, müthiş barok! babası da yontucu bernini'nin. roma'da fontana della barcaccia'yı [kayık çeşmesi] yapmış. hikâyesi de tatlı: efendim tiber ırmağı çok taşkın bir ırmak imiş zamanında. yine bir seferinde taşmış ve millet spagna meydanı'nda sandallarla dolanmış, evlerine kürek çekerek ulaşmış. baba bernini de çocukluğunda bu görüntüye şahit olup çok etkilenmiş ve seneler sonra aynı meydana hatırasına benzer bir çeşme yapmış. ne hoj.

    barok, bozuk inci manalı bir kelime olarak çok güzel bir sese sahip. oğlum olursa barok, kızım olursa cümbüş koyabilirim adlarını, yapabilirim böyle aşırılıklar. belki de yapmam. doygunum aşırılık hususunda. hem uyuzum da ilginç isim arayışındaki ana-baba adaylarına. benimki arayış değil gerçi, buluş. olsun. bana bu aralar versinler vasatı, versinler ortayı, gıkım çıkmaz. haminneden hâllice oldum iyi mi, barok ve cümbüş seven bir haminne, evet.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap