• osmanlı tarihçilerinin işgüzarlığı

    yok fatih 21 yaşında istanbul'u fethetmiş de bilmem ne?

    şimdi diyeceksin ne saçmalıyorsun? izah edeyim.

    ıı. mehmet tarafından fethedilen contantinapolis züttürük bir yarım ada bir de karşısında pera (galata) var işte.

    tek sorun nedir bu yarım adanın fethedilememesinde? etrafının kuvvetli surlarla çevrili olması, haliçe donanmanın girememesi.

    yoksa surların dışında türk yerleşim yerleri, yukarısı yine aynı batıya doğru arkası yine aynı önü arkası sağı solu sobelenmiş ama göt kadar yer (bugün tarihi yarım ada diye nitelendirilen), yani constantinapolis, doğu roma kalıntısı güçlü surlar içerisinde kaldığından ve şehrin yönetimi de bir türlü idareyi teslim etmediğinden surları aşıp da şehrin idaresini ele geçirememişiz idari olarak.

    ıı.murat dönemi belgrad'a kadar dayanmış devlet edirne bile başkent düşün yani, göt kadar yer koca imparatorluğun ortasında yama gibi kalıvermiş. bence asıl önemli olan istanbul'un fethedilmesi değil, o zamana kadar istanbul'un fethedilememesidir. bunun üzerinde düşünülmesi, fetihle övünülmesi değil fethe kadar neden fethedilmediğine dövünülmesi gerekir türk gençliği tarafından.

    çünkü istanbul'un (fethedilene kadar konstantinapolis ama yazması uzun oluyor o nedenle istanbul diye devam ediyorum.) fethinin önemi toprak olarak yüz ölçümünden falan kaynaklanmıyor sadece teknolojik olarak güçlü surları yerle yeksan edecek teknolojiye ulaşılamamasından ve ıı.mehmet in bu azmi göstermesinden kaynaklanıyor.

    neticede nedir? eğer istanbul surları toplarla yerle bir edilebiliyorsa şatolarında ve kalelerinde güvende oturan derebeyleri, krallar falan da artık diken üstünde oturuyorlar hepsi bu.

    yoksa fethedilen topyekun bugünkü istanbul değil.

    http://1.bp.blogspot.com/…nstantinopolis-bizans.jpg

    http://estb.msn.com/…fc7a9968ea62e576c6cc6e80c6.jpg
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap