9 entry daha
  • en sevdiğim yazar. boris vian'ın bir dönem tepki çekebileceğini düşündüğü kitaplarını yayınlarken kullandığı mahlası. bence en güzel kitaplarını da bu isimle yazmış.

    yaşım 13 14 olmalı ki babamların işyerindeki kütüphanesini temizlerken üzerinde balık resimleri olan bir kızlar farkına varmıyor'la başladı ilişkimiz. siyah bir fon ve üzerinde renkli japon balıkları olan bir kapak üzerinde boris vian diye bir isim. ergenlik döneminde olmam hasebiyle kızlar farkına varmıyor bana çok başka çağrışımlar yapmadı desem yalan söylemiş olurum. kim bilir kadınlarla ilgili ne fantastik gerçekler vardı bu kitapta. kitabı alabilir miyim diye önce babama gidip sormuştum ama kitap onun değilmiş. kitabın sahibine neredeyse yalvararak aldım kitabı. şimdiye kadar okuduğum en keyif aldığım 3 kitaptan bir tanesidir kızlar farkına varmıyor; her vian/sullivan kitabı gibi komik, sert, yer yer erotik, hızlı ve fevkalade rahatsız edici. açıkçası o yaşta o kitap gerçekten ağır gelmişti. kavga, cinayet, siki kesilen adamlar, tecavüzle "yola getirilen" lezbiyen kadınlar filan gerçekten epey sarstı ama sanırım tek solukta okudum kitabı. bir de mesela bu kitabın filmi çekilmeli bence. başrol için adayım da jason statham. bir crunk efsanesi daha çıkabilir bu kitaptan, aynı hız ve adrenalin var bu hikayede.

    vian'ın bu isimle yazdığı birkaç eseri daha olsa da hiçbirini ilk göz ağrım kadar sevmedim. belki kırmızı ot. yayınlanan diğer kitapları kronolojik sıralamayı anımsayamasam da kırmızı ot, mezarlarınıza tüküreceğim, derilerinizi yüzeceğim -ki yamulmuyorsam bu kitap yayınevinin tercihiyle bu adla anılıyor. orijinal çeviri ölülerin derileri hep birbirine benzer miymiş neymiş-, ve bütün çirkinler öldürülecek. kronolojik sıradan bağımsız olarak benim kafamda kitaplar şu sırayla çıkarılmalıydı;

    "kızlar farkına varmıyor", "ve bütün çirkinler öldürülecek", "derilerinizi yüzeceğim", "mezarlarınıza tüküreceğim" ve nihayet "alayınızın amına korum" ya da "allah'ınız kitabınız yok mu?". tabii alayınızın amına korum diye bir kitabı yok üstadın ama çizgi sanki o taraf işaret etmiş. aslında bilmiyorum, bana hala biri gelecek, hacı abi vian'ın falanca kitabı aslında alayınızın amına korum da yayınevi bu isimle yayınladı, ya da birder vian'ın ananızı sikeceğim diye hiç yayınlanmamış bir romanı varmış diyecek gibi geliyor. zincirdeki eksik halka böyle tamamlanır kafamdaki. gerçi kim sikler benim kafamdaki zinciri de insan heves ediyor yani. öhm. hepsinin üstüne de kırmızı ot. şifa niyetine.

    orovuğa. -oha- kınamayın lan. yazar fransız diye heveslendim ama fransızca bilmiyorum. halbuki bilsem buralarda büyük kolaylık.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap