55 entry daha
  • osmanlı donanmasının büyük gemileri kadırgalardan adını alan semt. daracık sokaklarında köklü bir tarihi ve naif bir güzelliği barındırıyor.
    bir zamanlar deniz karanın içlerine doğru bir koy halinde usulca ilerlerdi burada ve bizans döneminde yapılan bir liman süslerdi kadırgayı. semtin öyküsü de ne yazık ki günümüze ulaşamayan bu limanda başladı.
    şuan kadırga limanının yerini tespit etmek kesin olarak mümkün olmasa da (bkz: çatladıkapı) ve (bkz: kumkapı) arasında olduğu tahmin ediliyor.
    kadırga limanı 561 yılında geçirdiği yangın sonrası büyük oranda tadilat gördü ve bazı dönemlerde imparator iustinianos'ın karısı sophia'nın adıyla anıldı. osmanlı döneminde de kadırga olarak anılmaya başlandı.
    kadırganın anlamıysa yunancada kürekli ve yelkenli açık deniz gemisi anlamına gelen katergondan geliyor. olmayan limanın adıyla akıllarda yer eden semt tarihin izlerini taşımasının yanısıra bugün önemli tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor ; fakat bu tarihi yapılar (bkz: eklektisizm)den uzak modern mimari yapıların arasında atın cinsel organı ve kelebek ilişkisiyle gözlere hitap ediyor. dijital karasal yayın alacağım diye tarihi dokunun üzerine uydu anteni takan ev sahibi ve bilumum kiracılara da selam ederim.

    gelelim işin rant kısmına: ayasofya ve sultanahmete yakın olduğu için turizm patronlarının gözünü diktiği bu semt; otel,pansiyon ve apart istilasına uğramış bir halde.

    güzel günler geçirdiğin bu semtin silüeti değişmiştir artık. anıların bağırır durur yanıbaşında. sen kirlenmesin diye ufacık bir kağıt parçasını bile atmaya kıyamazken artan keko popülasyonu sayesinde gelir sıçar biri tamda orta yerine. halbuki marmara denizinin kıyısında bir nazar boncuğu gibi durur kadırga. bu semtin dar sokaklarını sevdin sen, cumbalı evlerini, arnavut kaldırımlarını, çeşmelerini... bir yanın git desede anıların çekiştirir durur yakandan kal diye.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap