14 entry daha
  • balkan halklarindan birine mensup insana yakistirilan sifat. yere goge sigdiramadiklari bir iskender bey (skander beg gibi telaffuz ederler ismini) vardir ki anlatilarinda partizanlik kulturunun temelleri bulunabilir. fevkalade ataerkil bir geleneksel aile yapisi vardir arnavutlarin, eve gelin gelen hanimefendinin 5 yasindaki erkek cocuga dahi hizmet etmesi, karsisinda el pence divan durmasi gibi kimi yasanmisliklar sozkonusudur. ancak oglu evlenen, aile kuran anne birkac sinif birden atlayarak matriarch tipi bir otorite odagi haline gelir. tarim toplumudur arnavut toplumu, agalik devrime kadar cok onemli bir yer tutmustur, o nedenle aile baglari, klanlasma, birlikte hareket gibi kavramlar onemli yer tutar. tarih boyu baska ailelerle ve ulkelerle ulkeyi kaplayan daglar boyu catisan arnavutlarin sinirli, sabirsiz, heyecanli mizaclari da bu savascilik kulturu sebebiyle beslenmistir; sayet bu nitelikler hor gorulmemekte, hatta tesvik edildigi dahi soylenebilmektedir. ogrenemedigim bir dilleri vardir, ki uzerinde italyanca ve civar dillerinin etkisi yogundur.
    fiziksel anlamda irdeledigimizde diger balkan halklari gibi gercekten de guzel bir bicimleri vardir kendilerinin, birbirlerine benzemelerini de gorece izole yasayan bir topluluk olarak yasamalarina baglayabiliriz. bosnaklar nasil mavi goz populasyonu acisindan zenginse aynisini arnavutlarin yesil gozlu insan yogunlugu acisindan da soyleyebiliriz. bu insanlar midelerine de duskunlukleriyle bilinirler, binbir turlu hamur isi ve turlu cesitli kirmizi et yemegi bu kulturun mutfagini olusturur.

    her halk icin oldugu gibi arnavutlar icin de genellemelere gitmek, kisileri irdeleyerek bir halk hakkinda genel yargilara varmak gibi birtakim sagliksiz uygulamalar basgosterir, kulturel ozelliklerinin yasadigimiz gerceklige olan sivri kontrastinin (yuru be) getirisi olarak degerlendirmek icab eder bunlari. evet yabanci olan rahatsiz etmektedir insanoglunu hala, ancak bunlar asilmasi gereken ilkel aliskanliklardir. kaldi ki kisilik ozelliklerini icinde yasanan kulturel ortama degil de irk gibi bir kavrama dayandirmak akilci davranislar kapsaminda degerlendirilemez. evet acayip guzel insanlardir, sari sac yesil goz ve genis omuz kombinasyonuyla balkan halklarina ilgi duyan bayanlara selam etmeden duramaz, uzun parmaklariyla sirf bu konuya gelebilmek adina satir satir yazi da dosenirler, ama sizleri temin ederim ki hicbir sekilde cekilmez olarak nitelendirilebilecek bir guruh degildir arnavutlar. "nerde lan objektiflik adi herif, selam etti bir de ayak ustu" diyen arkadaslarim, elbet yari yariya icinden oldugum bir topluluk hakkinda yeterince objektif olmam mumkun degildir, o kadarini da beklemeyin; tipki ilgili kitleyi tanimayarak varilan genel yargilarda da oldugu gibi ilgili kitleyi fazlasiyla taniyarak yapilan yorumlar da objektiflikten uzak olacaktir bittabii...
159 entry daha
hesabın var mı? giriş yap