65 entry daha
  • neşelendiren yapım. nedense pek beğenilmemiş film ancak alt metni okuyabilene çatır çatır da american dreameleştirisi yapan aşırı aksiyonlu film.

    kızılderililerle ilgili olması, texas'ta yaşanması, kovboy gibi ağır klişeleri içinde barındırsa da hoşuma giden yerleri vardı. bunların en başında johnny depp'in bir soytarı olarak değil %12,5 kızılderili olmasıyla bu role seçilmesi gayet manidar olmuş. aksiyonlu sahnelerin bolluğu, felsefi derinliğin azlığı, kızılderililere karşı bir türlü kırılamayan bakış açısı filmin naçizane değerini azaltan unsurlar.

    --- spoiler ---

    yönetmen filmde trenin bağıra bağıra, kara dumanı çıka çıka yüzlerce buffalonun arasından geçmiş olduğu ve kutsal toprağa zarar vermemek için tarım yapmayan ve avlanarak beslenmek zorunda olan kızılderililerin en temel yiyecek maddelerinin ellerinden alınmasına yani ''every dead buffalo is every dead indian'' sözüne gayet başarılı bir gönderme yapmıştır.

    american dream ile ilgili olaraksa kullanılan göstergelerden en bilindik olanı elbette ki tren. colby(kötü adam)'nin tüm rüyası kuzey amerika'yı tamamen tren raylarıyla kaplamak bu sayede ulaşım, bilgi transferinin ve eldeki olanakların kullanımı konusunda olağanüstü bir hız sağlamak, bu şekilde geleceği kontrol edeceğinden dem vuruyor ve şu an dönüp baktığımızda pek de haksız sayılmaz. ve en vurucu olanı da ''the noble savage man'' adıyla bir sergi alanı gibi bir yerde sergilenen aynı zamanda anlatıcı kişi yaşlı tonto. tonto'nun gidişi bir takım elbise ve bir fötr şapka ile tamamlanıyor yani kara adam artık vahşi değil evcil ve bütün bunlar gerçekleşmesi için bir kabile yok ediliyor.*
    --- spoiler ---

    aylar sonra gelen edit: tarantino da beğenmiş diye duyduk biz.
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap