69 entry daha
  • yine gereksiz bir filme gereksiz uzun bir yorumla karsinizdayim:

    film cok kotu degil ama hic abartmiyorum, butcesine oranlandiginda yazilmis en sacma senaryoya sahip olabilir ("hic abartmiyorum"la baslayan cumleler, abartmiyorum, istisnasiz abarti icerir)

    bu sacmaligin gercek derinligi film esnasinda anlasilmiyor, ben de izlerken basbayagi egleniyordum. bunun iki nedeni var:

    1) hugh jackman
    2) hugh jackman'in kaslari (o kadar buyumusler ki ayri bir madde acmak, ayri bir pasaport cikartmak gerek)

    aktorun disinda, wolverine de ilginc bir karakter. hic olmeyen birinin kotu adamlari dovmesi ne kadar bayiciysa (ben o zavallilara uzuluyorum, adil degil dovus, kriptonit zaafiyeti olmayan superman gibi), olumsuzlugu yuzunden normal birine kiyasla cok aci biriktirmis olmasi ve daha fazlasina gogus geremeyecegi icin insanliga baglanmamayi tercih etmesi guzel. klasik bir hikayedir zaten. jean bu acilarin, orman da kacisin sembolu. her ilginc karakterin bir buhrani var, bununki de bu.

    --- spoiler ---

    nagasaki, boz ayi filan iyi de, hikayenin asil baslangici yashidanin teklifi ve bu buhrana bodoslama daliyor: olmeyen birine verilecek tek manali hediye, olum. aslinda bundan da guzel hediyesi: yaslanabilmek. gonul rahatligiyla birseylere baglanabilmek, onlar yitip gitmeden yitip gidebilmek.

    peki bizimki ne yapiyor, serinin merkezi sorunu olan ve sonsuz iskencesini bitirecek oneri hakkinda? iki saniye dusunup "bu gucu benden alip kendinde kullanacaksin ha, yok oyle yagma" deyip gidiyor. lan sana ne ne yapacagindan? yashida'nin derdi, ogluyla arasi bozuk oldugundan, torununu ve aile mirasini korumak.

    ertesi gun yashida oluyor ve cenazeye gidiyoruz. cenaze kalabalik. karakterlerin haddi hesabi yok:

    1) hic "ulan adam da oldu, kabul mu etseydik teklifini?" tereddutu yasamayan bir adet wolverine.
    2) insanlarin olumlerini onceden goren ama hikayeye hicbirsey katmadigini onceden gorememis kirmizi sacli kizimiz (halbuki birine bakinca olumlerini gormek de buyuk bir buhran, guzel bir karakter gelisim araci, tamamen israf edilmis)
    3) yashidanin torunu, saftirik esas kiz.
    4) femme fatale sarisin kimyager. arabadan bir inisi var, tum kimyami altust etti.
    5) japonya okculuk federasyonu baskani. cenazeyi eski aciktan iyi goremeyince damlara cikmis. sarisinla bir alakalari var. bir yandan da toruna asik, onu korumaya yemin etmis. [wolverine adami damda goruyor ama kimseye haber verme ihtiyaci duymuyor. kanada'dan alisik, orada cenazeleri damdan okla izlemek adet]
    6) lord shingen. olen yashidanin oglu, esas kizin babasi, felix lejyonlarinin generali ve gercek imparatorun hizmetkari, samurayin hasi, irkcinin teki, kotu adamin dibi.
    7) adalet bakani olan shingen'in kayincosu. kayinco nedir emin degilim gerci. yani shingenin kiziyla evlenecek. pis bir tip.
    8) budist rahipler
    9) yakuza
    10) yashida ailesinin koruma ordusu

    tamaaam. herkes toplandiysa baslayalim mi?

    simdi meger budist rahipler yakuzaymis. esas kizi kacirmak istiyorlar. once wolverine farkediyor ama eskisi gibi guclu degil. kadinda bir bokluk var, olanlara sasirmiyor, videoya cekiyor. ama yakuza tarafinda da degil cunku gizli kankasi okcu, yakuzayi harcamakla mesgul. adam bir gunde japon mafyasini bitirdi. ailenin koruma ordusu catisma baslar baslamaz izne ayriliyor. shingen ve kayincoda da bir bokluk var, kirmizi sacliya kiziyorlar. kirmizi sacli da saskin. ulan dunya kadar adam geberdi, bari bir tanesinin olumunu gorseydin cenaze baslamadan.

    wolverine esas kizla yakuzadan kacmaya devam ediyor. ama esas kizin rolu o kadar gercekdisi ki. biraz once dedesinin cenazesi savas alanina donmemis gibi "ok canim, yardimin icin cok sagol, ben artik metrobusle evime doneyim" kafasinda. trende wolverine yine 4 yakuza harciyor, bu hala naz yapiyor, "benim icin geldiklerinden emin misin?". yok, bu hat yakuza merkez binasi onunden geciyor, her mesai cikisinda kotu adamlarla doludur. seyirci bu karakteri niye umursasin? daha muhimi, wolverine niye umursasin?

    tempo asiri dusuyor ve cok zorlama bir ask hikayesi izliyoruz. buna pislik muamelesi yapan kizla, cenazedeki kiz arasinda 12 saat, onunla trendeki umursamaz kiz arasinda 30 dakika, onunla wolverine'i "hayata donduren" kiz arasinda iki gun var. ne ya bu?

    bunlar sozde gizli sakli yasiyorlar yashidanin vasiyatnamesi aciklanincaya kadar. zira adam shingeni atlayip, herseyi torununa birakmis. once bir teknoloji devi diye tanitilan, sonra japonyanin, filmin sonuna dogru da asyanin en buyuk sirketler grubuna donusen (film ilerledikce artan sermayeler) olusumun varisi koyde saklaniyor. polise haber vermeyi gec, bari twitter'a yaz beni oldurecekler diye. cnn'e roportaj ver, amanpour gelip kurtarsin.

    tabii bu mutluluk uzun surmez. super dandik bir sahneyle kiz tekrar yakuza tarafindan kaciriliyor. o kadar dandik ki o sahneyi cekmemisler bile. hugh jackmanin kontratinda 5 saniyeden fazla yanliz kalmasin maddesi oldugundan hemen senaristler kizil sacli kizi getiriyorlar ortama. wolverine de 120 milyonluk japonyada, tam kavga sonrasinda tam da bu kizin karsisina cikmasina hic sasirmadan arabasina biniyor, esas kizin pesine dusuyorlar.

    meger mustakbel damadi isin icindeymis. bunlar onu bir otelde buluyor. dunyanin 3. buyuk ekonomisinin adalet bakanligi gibi onemsiz bir gorevi oldugundan, koruma moruma olmadan otel odalarinda bunga bunga partilerinde. hem de gunduz vakti. kotu adam ya, wolverine'in programina uyacak, o gunun hangi saati bunu basmaya gelirse o saatte ahlaksizlik, kotuluk yapacak.

    bu noktada senaryo sivamaya basliyor. mantik soyle: kayinco ve shingen, yashidanin vasiyeti daha okunmadan esas kizin varis olacagini anlamislar. onu kacirip yerine kendileri gececekler.

    yani bak kafaniz bu kadar sacmaliga basmamistir diye tekrarlayayim: kizla ayni evde kalan babasi kizi odasina kitleyip alikoymuyor. adalet bakani olan mustakbel damadi, uydurma bir suclamayla tehdit etmiyor, hapse atmiyor. karanlik bir yerde, bir kac yalanci sahidin onunde kacirmiyorlar. butun olasi alternatifler icindeki en mantikli yolu secip, japonyanin en guclu adaminin cenazesinde, o kadar korumanin onunde, bir kolordu yakuzaya kizi kacirtiyorlar.

    kayinco otunce, wolverine'le ise yaramaz mutant arkadasi shingen'in aile koskune yollaniyorlar. ama japonyada da olsak, daha isinlanma yok, biraz zaman gececek. iste o arada shingen evde, kacirdigi kiziyla aile saadeti yasiyorlar. samuray kilicini cikarmis "babam seni sevdi" muhabbetiyle once kafa sikiyor, sonra kafa kesecek. ki burasi mevcut sacmaligi daha da arttiriyor: ulan madem kendin oldureceksin ne diye onca yakuza tantanasi cenazede? iki gun bekle, al kilicini, efendi gibi kes kizini, malikanenin havuzuna at. zaten adalet bakani kayincon, sorusturma olmaz.

    neyse bu sacmalik silsilesi daha buyuk bir sacmalikla son buluyor: shingen'in malikanesi ninjalar tarafindan basiliyor. bu senenin modasi siyah, koruma ordusu ve yakuzalarla karismasin. ve kizi kaciriyorlar. bu kizi kacirmayan yok japonyada. ulkenin en guclu ailesinin evine elini kolunu sallaya sallaya giren ninjalarin lideri kim? okcu federasyonu baskani. kiza asik hala. asik oldugun kizi bir grup ninjayla kacirmak normal seyler

    ninjalarin arasindan sarisin kimyager cikiyor. yilan gibi kari. yilan hakkaten. shingeni zehirliyor, adamin guzel yuzu sekilden sekile giriyor

    bunlar pili pirtiyi topladiktan sonra wolverine ve kiz ortama geliyor. bakiyorlar her yer ceset dolu. birilerini ariyorlar mi? ne bileyim, polisi bosver de bari kanada elciligini ara. yok. bunlar normal, bu mevsimde her yer ninja, yakuza, isadami cesedi dolar zaten. onun yerine kendini kendine acik kalp ameliyati yapmaya basliyor wolverine.

    meger zayifliginin nedeni, sarisinin gizlice buna verdigi ve kalbine yerlesen robotmus. hani kadin kimyagerdi, toxicologtu, yilandi? ayni zamanda robot muhendisi, biyoteknoloji uzmani mi? ayni zamanda felix lejyonlarinin generali, gercek imparat...tamam tamam.

    bu arada shingen olmemis, delirmis. bunlara saldiriyor. fakat cok anlamsiz bir kavga izliyoruz cunku wolverine olumsuz yine. adam ameliyattan cikip sahalara formunda dondu. shingen, bu batili gavatlar onur monur bilmez, sen iyisi mi bu taraflara tasin.

    bu da bitince yilan kari'nin biraktigi notu buluyorlar. "bu bir tuzaktir, gel kizi kurtar" notu. mal gibi gidiyorlar pesinden. ama ayri ayri motorlarla. ve ayri zamanlarda variyorlar *. wolverine'i misafirperverlikte bizlerle yarisan japonlarin ninja ordusu karsiliyor. ninja ordusu arasindan kosma taktigini deniyor ve sirtina saplanan halatli oklarla bunu durduruyorlar. cunku wolverine bir gerizekali. iki adim geriye atip, bollasan ipler sayesinde donup penceleriyle onlari kesmeyi akil edemiyor. surekli ileri gidecek, o ipleri gergin tutacak ve hareket edemeyecek. neyse ki okcu abimiz aptalligiyla genclere kotu ornek olan wolverine'in dramini erkenden bitiriyor yilan karidan krediyle aldigi zehirli oklariyla.

    bak simdi burasi iyice sacma. wolverine uyaniyor, baglamislar bunu. yilan kari ve yanindaki cilali robot samuray, adamin pencelerini koparma pesinde. anlamiyoruz neden. o sirada okcu da alikoyduklari esas kiza askini anlatiyor. kiz, cocukluk askinin psikopat cikmasi ve yeni aski wolverine'in birkac saniye icinde, dunyada esi benzeri gorulmemis dev bir robot samuray tarafindan ikiye bolunecek olmasinin yarattigi stresle (bu karilar hep histerik iste) okcuyu bicaklayip wolverine'i kurtariyor.

    bicaklanan okcu, aradan 5 saniye gecmeden, film tarihinin en yarrak gibi donusumlerinden biriyle, cilali robota bakip "yok yok bu yanlis" diyerek taraf degistiriyor ve yilin italyani odulunu aliyor. lan daha once gormedin mi? artik zaten aramizdaki en embessiller de robotun icinde yashida oldugunu anliyor, bu da taa bastan biliyordu, plan da tikirinda. ne degisti? okcunun akil sagligi. saldiriyor robota. bilmiyor ki adamantiumdan yapilma 20 tonluk dev robotlar cikti, mertlik bozuldu. okcuyu harciyorlar matmazel.

    yashida manyagi meger olumsuzlukle ve wolverine'i bulmakla kafayi bozmus, milyarlarca dolar harcamis. o zaman neden wolverine'i bulup getirmesi icin aileden bile olmayan bir tane celimsiz kizi yolladigini sormuyoruz. (senaryodaki tek akilli karakter filmin basinda seppuku yapan komutan. bu sacmaliga daha fazla katlanmamak icin kendini oldurmesini metod actinge olan bagliligina ve ilerigoruslulugune yoruyorum).

    wolverine kendi istegiyle gucunu yashidaya bagislamayinca, bu da zorla alabilmek icin bu dev samuray zirh/robotu yapmis. bu da yetmez diye yilan kariyla ittifak kurmus, wolverine'i kimyasal, robotik, jeolojik artik her turlu bilgisini kullanarak zayiflatsin diye. o da yetmez diye okcuyu maasa baglamis (okcu bunlarin yaninda tam yanci, aquaman gibi) simdi de kesik pencenin icine sondaj yaparak (dev samuray robotu olmadan yapilmiyor) wolverine'in hayat enerjisini calacak.

    calacak? bu son kismi "cizgiroman mantigi" deyip gececektim ama aslinda marvel'in mantigina da ters. wolverine'in "olumsuzlugu" dna mutasyonu sonucu olmus. adamantium ise zaten yashida'da var. e neyi caliyorsun? yani dna'sini kopyalarsin da, wolverine'den niye gitmis oluyor bu guc?

    neyse bunu sallasak dahi bu noktada senaryonun gerzeklikte cigir acmis vaziyette: sen olu numarasi yapip, zayif torununu varis olarak atayip, oglunu ve damadini kizdirarak bir yakuza meydan muharebesine yol acip, garip garip robotlarla wolverine'i zayiflatip, ninjalarina oz oglunu oldurtup, torununu tekrar kacirtip, 500 kilometre uzaktaki bir fabrikada wolverine'i tuzaga dusurup, milyar dolarlik robotu matkap makinesi niyetine kullanacagina ..(derin bir nefes)... herhangi baska birsey yap. mesela olu numarasi yapma. hobin mi bu? en basta herif evinde misafirken kimyagerin zehiriyle onu bayilt.

    cunku filmdeki cogu oge (miras isi, yakuza, shingen, esas kiz, adalet bakani) wolverine'in pencesini kirabilmek icin yapilmis asiri gerzek ve uzun bir planin parcalarina indirgendiginden anlamlarini yitiriyorlar.

    bircok ufak "kotu adam"in icinde en kotusu * gibi gosterilen sarisin kimyagerin motivasyonu ne, belli degil. "o kendi cikarlarina hizmet ediyor" dendi ve oyle ortada kaldi. senaristler resmen unutmuslar. zaten viper'in filmdeki en buyuk ozelligi de, giderek daha seksi kiyafetler giymesi oldu. fabrikada omuzlari acik yesil gece elbisesiyle cikti, hem de iki ayri versiyonuyla. diger kotu adamlar uretkenler, robot yapmislar, ninjalar kar kis demeden calisiyorlar, bizimki bir bavul kiyafetle dolaniyor demek ki. iste bunlar hep cinsiyetcilik, hep akp doneminde oldu.

    hikayenin tek guzel lafi yashida'dan geliyor: "senin hatan, sonsuz bir hayatin anlamsiz olacagina inanmandi. halbuki anlamli olacak tek hayat bu". yani zaten oleceksen, yasamanin anlami cok az, adami nihilizme goturur ama olumsuzluk bu nihilizmi kirar. tabii ilginc bir fikir oldugu icin fazla yer ayrilmamis.

    "boss" kavgasi da bir acayip bitti. yashida neredeyse tum iyilesme gucunu cekmis, genclesmis, sonra kafasina bicak yiyince aninda eski yashida oluveriyor. ilk bicakla kemik iligi ve dna transferini durdurdular, ikinci darbeyle geri cevirdiler. %100'u de indirilmezse calismayan ve cop kutusuna atilan dosya gibi bu olumsuzluk. o arada ninjalar da izne ayrildi. bunlarin gorev alani koyun evlerinin damlari. onun otesinde olup bitene karismiyorlar.

    --- spoiler ---

    japonyanin yarisini yikip yaktilar, sonra ucaga binip gittiler. o cok bilmis kizil kadin karakterini kullanmanin en iyi yolu, gozlerinin arasindaki mesafeye daha iyi bir marvel cizgiromani cizmek olurdu. ama devami cekilse yine giderim. cunku hugh jackman, ipanayla fircalanmis disleri ve "wifebeater" atletleriyle dolu gardrobu
100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap