270 entry daha
  • 3-4 aylık süreçte sindire sindire doya doya izlediğim bir hbo efsanesi. iyi ki izlememişim bugüne kadar. iyi ki soprano ailesinin üyesi olmamışım bunca zamana kadar. keşke yine hiç izlememiş olsaydım da az evvel diziyi bitirmeme rağmen yine aynı heyecanla başlasaydım izlemeye.

    kitap gibi roman gibi bir dizi. the godfather alt temasını o kadar iyi kullanmış ki bunun üzerine 6 sezonu oturtmak bu yüzden büyük bir başarı. konu, karakter ve ayrıntı dizisi. gerçekten diziye başladığınız anda bir ailenin içine yeni bir üye gibi merhaba diyerek giriyorsunuz. bu yüzden dizinin ilk 2 sezonu size kasvetli gelirse sabredin. çünkü bu dizinin başarısından kaynaklanıyor. bu aileyi, bu insanları sindirmek gerçekten de çok zor.

    öncelikle tony soprano'nun ailesinden başlayalım. hepsi bir girdapın içinde aslında. t'nin mafya üyeliğini her ne kadar hazmedemeseler bile bunu bir araç olarak kullanıyorlar. işleri kolaylaşıyor, rahatlığa erişiyorlar, yeri geldiğinde çok değerli şeylere kıllarını kıpırdatmadan ulaşabiliyorlar. filmin sonuna dair kesin bir tahmin yürütebiliyorlar fakat filmin seyir zevki onlara çok daha çekici geliyor. hepsi tony'nin arkasına dizilmiş onun dev cüssesi ardından el sallayan insanlar konumundalar. bu yüzden 6 sezon boyunca her biri terapiste görünüyorlar. evet belki de farklı sebeplerden ama bu onların çekici sorunluluklarını değiştirmiyor.

    --- spoiler ---

    tony soprano -----> james gandolfini'nin muhteşem oyunculuğuyla çevrilmiş bir karakter. böyle dengesiz bir mafya patronu/aile babası olmasının ana sebebi ise kendi annesi. aslında bunu kendini terapi gördüğü sırada çok güzel açıklıyor:

    ''bizlerin buraya kadar gelmesinde en büyük pay sahipleri aslında annelerimiz. onları otobüsün şoförleri olarak görüyorum. bizi bir yere kadar götürüyorlar, bırakıyorlar ve arkalarına bakmadan gidiyorlar. hatta onlar otobüsün ta kendisi.''

    işte t'nin bu sözleri aslında bu dengesizliğinin anne kaynaklı olduğunu gösteriyor. erkek yaşantısında annelerin payı her zaman çok büyüktür. bir de düşünün ki bu erkek karaktersiz bir anneden gelmiş mafya babası olsun.. vay tony'nin karşısına çıkacakların haline. benim en çok kızdığım noktası ise çok gereksiz sataşmalar içerisinde olmasıydı. örneğin kardeşi janice öfke kontrolü derslerine gittiği sırada yemek yerlerken onun öfkesini kontrol edişini görüp, bunu yediremeyip onun sınırlarını sonuna kadar zorlaması. ya da son sezonda bobby oradayken onun karısı (janice) hakkında yine bel altı konuşup onu kavgaya zorlaması vb.

    bu faaliyetlerinin asli sebebi ise net olarak jennifer melfi'dir. panik atak bahane.. yaşamında olan şeyleri melfi'ye anlatıp bunu belli bir illegal çerçevesinden legalliğe çok rahat indirgiyor. örneğin doktoru kendisine onun patron olduğu için başkalarının en ufak bir esprisine gülmek zorunda olduğu telkinini yedirdikten sonra masada yaptığı her espriden sonra mafyadaşlarına yaptığı çok pis bir bakışı var ki sormayın gitsin. vurulduktan sonra kendini tamamen güçsüz hissettiği sırada iri yarı şoförünü am kılından bir sebepten tekme tokat dövüp ''bakın işte ben hala sapasağlamım'' gibi göstermek isteyen bir adam. zaten son sezonda sosyopatların terapistlere gittiğinde suç yüzdelerinin daha da arttığından yakınılıyor melfi'ye. ondan sonra da finalden 1-2 bölüm önce tony'i kapı dışarı ediyor. suçlu biri eylemlerini anlatınca bunu herhangi bir suç olarak görmeyip de anlatıyor. bu yüzden de suç işlemiyorum ki deyip daha da kötüye yoruyor hayatını farkında olmadan. t'yi bu yüzden pek de sevmezdim.

    iyi yönleri var mı? evet, çok fazla. ilk başta bir aile babası olması yakın hissettiriyor kendisini. pis işlerle uğraşıp bir iki karı düdükleyip evine geldikten sonra bir de etk kafa aj'yi çekmenin başka bir açıklaması yok. bunun yanında şefkatli ve uzlaşımcı. değer verdiği şeylere karşı çok duyarlı. bir hata yapsanız bile özür dilemeniz karşılığında iyi bir dost gibi gelebilir size.

    bir de yetişkin bir soprano şöyle bakıyorsa, korkmayın. ondan zarar gelmez.

    http://j1310.hizliresim.com/1g/d/thdj4.jpg

    saydığım tüm kötülüklerin zıt karakteri olan james gandolfini'yi de buradan tekrar rahmetle anıyorum.

    carmelo soprano -----> kör ile yatan şaşı kalkar atasözünün baş karakteri. çünkü tony soprano'dan hiçbir farkı yok. yeri geliyor (meadow'un tavsiye mektubu için komşusuna baskı yapması) bu mafyavari atmosferi kendi lehine çeviriyor. gelen hediyeler de zaten hanımımızı mutlu ediyor, gıkı çıkarsa şerefsiz benim. dizayn ustasıyla ufak kaçamaklar, furio ile italyan parmesan fantazileri, tutkular sular seller.. bunlar ışığında söyleyebiliriz ki tony'den hiçbir farkı yok. özellikle başka bir kadının küpesini bulduğu sırada tony'nin sakladığı paranın bir kısmını cebe indirip aldatma konusunu kapatan bir bayandır. bu yine aynı şekilde tony soprano'nun kaptanlarının karşı aileden birini öldürüp bunun karşılığında para verip adam susturması gibi birşey. ah carmelo sen yok musun sen. bir de çocuklarına sürekli baskı uygular her konuda. kısacası tam saha pres mama.

    http://s1310.hizliresim.com/1g/d/thdk8.jpg

    yetişkin bir amlı soprano şöyle bakıyorsa, korkun. kesin bir fitnelik peşindedir. falçata carmela.

    meadow soprano -----> mahallenizde kezban diye tabir ettiğiniz kızlar vardır. 2 sene gidersiniz, dönersiniz ve o kezban artık olgun bir incir olmuştur. kısacası emilmeyi bekler. üzerine pek düşünmeye gerek yok. dersler, erkekler, seçimler peşinde koşan bir karakter. babasının mafya üyesi olduğunu bilir ve eğer bunu ona belli ederseniz yanında hiç durmayın. fazla milliyetçi.

    aj soprano -----> biraz sert davranacağım ama affedin. evlat olsan sevilmezsin derler ya bu çocuk hakikaten öyle. yediği önünde, yemediği arkasında. ne birşeyler yapar, ne birilerine faydası dokunur. etliye sütlüğe karışmayan orta saha oyuncuları gibidir işte bu. arada manitası olur, arkadaşlarıyla hap koydum ex koydum havaları yakalar, son sezonda da greenpeace duyguları kabarır o kadar. gerçekten en gıcık karakterler sıralamasında başa oynar benim için. tony'nin yerinde ben olsam intihara kalkıştığı sırada bir taşta ben koyarım. ne yarıldım yahu o intihar girişimi sahnesinde. götüne soda şişesi sokup ölmeye çalışan adamdan sonra çok iyi geldi.

    şimdi tüm dizi karakterlerini sizlere tek tek anlatmayacağım abes kaçar. benim için ne ifade ettiklerini yazıp devam edeyim.

    dr. melfi • hayalini kurduğunuz milf ayağınıza geldi. hasta onarıcı hasta, manik depresif, meslek anlayışının ahlak sorumluluğunu çözememiş birisi. tony için amı sulansa da 6 sezon gıkı çıkmadı.
    chris moltisanti • aslen trabzon (of) lu. kıyak bir adamdır. t'nin arkasına bakmadan iş teslim edeceği birisi. paulie ile kimyaları uyuşmaz.
    junior soprano • tipi en sevimli karakterlerden. biraz içine kapanık bir moruk. tony'yi vurmasına rağmen bende olan yerini kaybetmedi.
    paulie walnuts • dizinin en komik adamı. inanılmaz bir saç kimyası, ilginç bir konuşma tarzı var. kullandığı kelimeler, espri anlayışı beni benden almıştır.
    silvio dante • %0 boyun silvio. zaten bada bing'de çalışması bu pezevenk kimyasını ortaya koymuş bize laf düşmez. t'nin güvendiği adamlardan en sağlamı.
    janice soprano • yaptığı mallıklarla izleyenler sinirlerini bozan yağ tulumu. bipolar bozukluğu ile dikkat çekiyor.
    bobby bacala • dizinin en samimimi, en içten karakterlerinden. junior'a yaranamamasıyla meşhur. sevdiği zaman tam sever.
    adriana la cerva • pie o my ile birlikte dizide kullanılan bir at. kendisine yazık etmiştir. fbı muhbirliği sırasında hayli stres yaşayıp mide ve bağırsak yollarının amına koymuştur. ne gereği vardı? fbı masasına kusmuk sahnesi ile midemi kaldırmıştır. 'kıristıfaaa' deyişi meşhurdur. iyi bir kızdır. dizide ki en iyi kızdır..
    johnny sacramoni • balık dudak johnny. bir tek solungaçları eksiktir. dizinin en ne üdüğü belirsiz karakterlerinden. bunun sonucunda da çürüyor..
    artie bucco • italya'nın en manyak aşçılarından. salak salak şeyler konuşabiliyor, aptalca hareketleri var. ama her zaman sevdiğim karakterlerdendi.
    ralph cifaretto • ginny'nin götünden bir ben aldırdım esprisi ile kahkaha attıran deli ralph. lâkin çok piçtir hiç sevmem. o atları nasıl yaktın bre oç!
    vito spatafore • sert delikanlı görünümlü napoli nonoşu.

    not: bir de dizide sürekli birşey yeniyor. italyan kültürünün de etkisiyle aç izlemeyin derim..

    daha fazla uzatmayalım..

    şimdi geleyim sevdiğim bölüm ve sahnelere.

    bu dizinin en sevdiğim bölümü paulie ve chris'in dondurucu soğukta yaptığı mallıklar zinciriydi.
    bundan sonra pie o my'ı unutamam. hele ki son dakikalarını...
    tony ve adriana'nın kaza yaptığı ve sonrasında çıkan dedikodular bölümü. sosyal anlatımı en güzel yansıtan şeylerden biriydi.
    tony soprano'nun rüyaları ve hayalleri. her biri mükemmel. özellikle komadayken paulie'nin ona konuştuğu sırada hayalinde yan odada ki adama ''yeter artık sus!'' demesi muhteşem bir sekanstı.
    final sahnesi ayrı harika. orada tony değil, ayrıca bizde vurulduk. onunla birlikte bizde ölüp siyaha daldık..

    beğendiğim üç adet müziği de var.

    http://www.youtube.com/watch?v=m6yhmnbbr9o

    http://www.youtube.com/watch?v=9jd-kwvzjem

    http://www.youtube.com/watch?v=qfngderecuc

    ve jenerik..

    http://www.youtube.com/watch?v=nut07ezoxpw

    efsaneydi, uzun oldu yazı ama olsun değdi.

    goodbye!

    --- spoiler ---
1665 entry daha
hesabın var mı? giriş yap