14 entry daha
  • ikinci çocuğu yapan, ikinci evliliği yapamayan olmasın?

    dedemin arkadaşı olan bir küçük tüccar, kendince (ve toplumca) evlilik sayılarına yorum ve eşleştirme bulmuştu: "birinci evlilikte eşini allah bulur.
    ikinci evlilikte eşini konu komşu (toplum) bulur.
    üçüncü evlilikte eşini şeytan bulur."

    ben ikinciye evlendiğimde en şaşırdığım tepkilerden biri, çok iyi konuştuğum bir arkadaşım dedi ki: "ben ilk evliliğinde geldim. bir daha nikahına gelmem." adamsam hakkım bir taneymiş. insanın eski flörtü, eski eşi bile evlenme törenine katılabiliyor öte yandan.

    ilk evlilikte herkes evlenme adayına 'bu senin günün, sen seç, sen iste,' havasındadır. ikinci evlilikte çevrenin küstahlığa, baskıya hakkı var, ikinci artık "herkesin günü". ilk evlilikte gün senindir, ama sen kendin için sanırken "birileri için" evleniyorsun, herkes karışıyor. sonrakinde senin ve eşinin seçimi/rızası olduğu belli, riski kendin aldığın, kimseye vaat vermediğin, "kendin için" evlendiğin belli. herkes sunulmayanı, olmakta olandan kitle hakkını müdahil olarak almaya çalışıyor.

    ben ikinci eşimle baştan beri didişme içinde sevgi ürettim. ürettim diyorum ama didişmeyi, kavga* böyle kullanabilmeyi öğrenen ben, öğreten o sayılır. son yıllarımızda aramızdaki sükunet, duru barış yadırgatıcı bir hal almıştı. belki şimdiki uzaktan özleme, yakından kavganın yerini tutuyor. uzaktan kavga saymıyorum bunu. uzak özlem, sevgi eşdeğerliğiyle belki ikimizin de içinde çiçek açtırır, veya sadece bana açtırır, o yoluna yürür gider. gideceğini gösterdi.

    şaşırdığım bir farkediş, ikinci evlilik sırasında hemen hemen tamamen sıkıntısız ve huzurluymuşum. yorulma, durgunluk, öfke, küsme, korku onlar hepsi sıkıntının aslından, özünden farklıymış. şimdi istemiyorum ya, ya yaşamak sıkıntı bilgisiyse diye reddedemiyorum da. zaten bir şey yapmak gerekmiyor, kendisi ya yol, yön, akak buluyor; ya bulut gibi ağıyor, dağılıyor. (bkz: kimlik bunalımı/@ibisile)

    (bkz: evlilik/@ibisile), evlilikler/@ibisile
    (bkz: iyi bir evlilik yapmak/@ibisile)
    (bkz: ilk evlilik/@ibisile)
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap