9 entry daha
  • izmir soğuğunun sebebi havanın çok soğuk olması değildir. en fazla 8-10 dereceye düşer hava. -10'lara alışkın adam "o da neymiş ki" der bunu duyunca. ama kazın ayağı öyle değil.

    izmir soğuğunun adamın iliğini dondurmasının iki temel nedeni vardır: birincisi, izmir'de, özellikle de soğuğun imanına kadar hissedildiği bornova gibi yerlerinde, sürekli, hafif de olsa, bir esinti mevcuttur. bu da vücudun kaybettiği ısı miktarını arttırır.

    ikincisi de, havadaki yüksek nem oranıdır. bu da havanın ısı kaldırma kapasitesini arttırarak yine kaybedilen ısı miktarını arttırır.

    bu ikisinin birleşimi olarak, izmir'de insan çok hızlı ve derinlemesine ısı kaybeder. üstüne, hava aşırı, dondurucu soğuk olmadığı için, vücudun aşırı soğuğa karşı savunma mekanizmalarının bir kısmı devreye girmez. amiyane tabirle soğuk adamın içine işler. dolayısıyla, her ne kadar izmir'de adamın burnunu çatlatan cinsten bir soğuk olmasa da, izmir'in üşümesi, ankara, hatta erzurum'da göreceğiniz cinsten üşümekten bin beterdir. zira tekrar ısınmak çok daha fazla zaman alır.
2576 entry daha
hesabın var mı? giriş yap