8 entry daha
  • imamoğlu, genç dostu kent için söz verdi

    chp beylikdüzü belediye başkan adayı ekrem imamoğlu, ulusal gençlik parlamentosu’nun (ugp) başlattığı “genç dostu kent belediye başkanı iyi niyet sözleşmesi”ni imzalayarak “genç dostu kent ve belediye başkanı” olmayı taahhüt etti. imamoğlu, istanbul’da sözleşmeyi imzalayan ilk ilçe belediye başkan adayı oldu. istanbul’daki büyükşehir belediye başkan adayları arasında sözleşmeyi imzalayan ilk aday ise chp’li mustafa sarıgül. türkiye’deki 53 milyona yakın seçmenin 19 milyonu 30 yaşın altında. 2 bin 950 seçilmiş belediye başkanının ise yalnızca 11’i 25-30 yaş aralığında.

    ulusal gençlik parlamentosu’nun (ugp) başlattığı “genç dostu kent belediye başkanı iyi niyet sözleşmesi”nin beylikdüzü gençlik merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan chp beylikdüzü belediye başkan adayı ekrem imamoğlu, “istanbul’u ‘genç dostu kent’ yapma taahhüdünü veren ilk ilçe belediye başkan adayı olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
    “beylikdüzü’nü ‘genç dostu belediye’ yaparken en büyük katkıyı yine gençlerden alacağız” diyen imamoğlu, şöyle devam etti: “beylikdüzü’nde seçmenlerimizin yüzde 26’sı 30 yaşın altında. ilk kez oy verecek gençlerin oranı yüzde 15’i buluyor. gençler, kentimizde büyük sorunlar yaşıyorlar. işsizlik oranları çok yüksek, sosyal, kültürel ve spor alanları yok denecek kadar az, bir tane bile üniversitemiz yok, ilçemizin büyümesine uygun eğitim yatırımları planlanmamış durumda. bir araya gelebilecekleri, üretebilecekleri, eğlenebilecekleri mekanlar, meydanlar, caddeler yok. ben onların ihtiyaçlarını biliyorum, çünkü onları dinliyorum, onlardan öğreniyorum. serbestlik ve özgürlük gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarıyor. gençleri yönetimin içine gerçekten katarak, onların taleplerini dikkate alarak ve onlarla üreterek genç dostu beylikdüzü’nü yaratacağız.”

    üç bine yakın belediye başkanının yalnızca 11’i “genç”
    imza töreninde konuşan ugp temsilcisi h. kunter güleç, “genç dostu adaylar ve kentler” kampanyasını 2013 sonunda başlattıklarını söyledi. güleç, türkiye çapında yüzlerce adayla temasa geçtiklerini ve bugüne kadar 68 adayın “genç dostu kent” olma konusunda taahhütte bulunduğunu söyledi. imamoğlu, taahhütte bulunan 69. belediye başkan adayı oldu.
    gençlerin demokratikleşme süreçlerine katılımını bir gereklilik olarak gören tüm siyasi partilerin genç dostu bir kent oluşturma konusunda sorumluluk alması gerektiğini söyleyen güleç, “türkiye’de ortalama yaş 29 ve nüfusun yüzde 26’sını 15-29 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. 53 milyona yakın seçmenin 19 milyonu 30 yaşın altında. buna rağmen 2 bin 950 seçilmiş belediye başkanının yalnızca 11 tanesi 25-30 yaş aralığında” dedi.
    genç dostu kent nedir?
    genç dostu kentler, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan gençlerin eşit biçimde yararlanabileceği kentlere deniliyor.
    bu kentlerde gençlerin;
    - sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere,
    - istihdam olanaklarına,
    - kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut, güvenlik, vb),
    - şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara,
    - yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımı ve erişimi sağlanıyor.
    - genç kadınlar ve genç engelliler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit biçimde yer alıyorlar.
    ulusal gençlik parlamentosu (ugp), 2004’te tbmm’de düzenlenen törenle kuruldu. bünyesindeki 159 üye kuruluşun, 48 tanesi illerde bulunan gençlik meclisi, 58’si gençlik alanında faaliyet gösteren stk, 53’ü üniversite öğrenci topluluğu. 2006’da gençlerin karar alma mekanizmalarında yer almasını sağlamak amacıyla uygulanan “seçilmek istiyorum” kampanyası ile anayasa değişikliği sağlandı ve seçilme yaşı 30’dan 25’e indirildi.

    yerel yönetimlerde gençler (25-30 yaş) – 2009 yerel seçimleri
    toplam sayı
    belediye başkanı 2.950 11
    il genel meclisi üyesi 3.379 44
    belediye meclisi üyesi 31.079 882
41831 entry daha
hesabın var mı? giriş yap