27 entry daha
  • isi gucu birakip 2 gunde bitirdigim anime. ovasina movasina bakmadim henuz. burada "yarisindan sonra bozuyor yeeaeaea" diyenlerin cok fazla shonen battle izlemeye alistiklarini dusunuyorum. niye boyle dusundugumu spoiler'da izah etmeye calisayim.

    --- spoiler ---

    sao'ya bakinca, oo mmorpg animesi negzel diyoruz. yarisindan sonra pek oyle olmadigi anlasiliyor. sao, sanal gerceklik uzerinden insan iliskilerini irdeleyen bir anime. olayi mmorpg degil, insan iliskileri. the walking dead'in olayinin zombiler degil insan psikolojisi olmasi gibi(cizgi romani icin konusuyorum). tabii 15 bolum boyunca mmorpg muhabbetleri izleyince bir kisim seyircinin durumu iyi analiz edememis olmasi mumkun olabilir. gerci adamlar bolumler icerisine bir suru detay serpistirmisler anlasilsin amaciyla, neyse.

    sao ayni zamanda beyindeki sinyalleri manipule edebilecek teknolojiye ulastigimizda bizleri bekleyen potansiyel problemlere comak sokuyor ucundan ucundan. sugou'nun yaptiklari sirf "hatun kaldirmak" ve "safi kotu olmak" portresini yansitmak amacli degil, bu teknolojinin getirecegi etik problemlerin birebir yansimalarini barindiriyor. ornegin, bu tip bir vr teknolojisine sahip oldugumuzda, boyle hizmetler veren sirketler oyun icerisindeki hareketlerimizi, beyin durumlarimizi vs kaydedecekler mi? kaydetme hakkini kazanmak icin neler yapabilirler? (tipki bugunku bazi eula'larin "ownership" muhabbetleri gibi) kafana o nervegear'i taktigin anda, beyninin icerigi o sirketin sahipliginde mi kabul gorecek? (ghost in the shell'de de vardi boyle bir muhabbet. "shell'ine bakim yaparlarken onu manipule etmediklerinen nasil emin olabilirsin?" gibi bir soru soruyorlardi en yetkili abiye. bunun gibi bir suru bok pusur soru sorulabilir. sao bu noktada cok guzel kapilar aciyor seyirciye yani. sugou'nun "beni isteyecek bir suru sirket var" soylemleri ne yazik ki dogru, boyle bir teknolojiye sahip olmak bir cok alanda muthis bir avantaj olurdu. ornegin gazli icecek sirketi dusunun. o kadar kor goze comak gibi degil de, oyunculara ara ara "x firmasinin y icecegi" yonlendirmeli sinyaller gondererek insanlarin o urunu almalari saglanabilir, hatta o urun hakkindaki dusunceleri de manipule edilebilir. cok fena potansiyeli olan bir sey.

    ileride yaparlarsa "iste vaktinde sao diye bi anime varmis orada islemisler bunlari ehehehe" derler artik.

    ha, bu kadar etik ve birazda felsefi niteligi olan icerigi daha farkli aktarabilirler miydi? aktarabilirlerdi. (bkz: ghost in the shell). fakat ne izledigimizin de bilincinde olmamiz lazim. anime sonucta. romantizm olacak iste, biraz da fanservice aralarda. bence eksigi yok, fazlasi var ama fazlasini aktarma bicimi yuzunden insanlar "yarisindan sonra bozuyor abii :((" diyebiliyorlar.

    ha son kisimlari deus ex machina'lardan gecilmiyor, o ayri.

    --- spoiler ---
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap