81 entry daha
  • turbine tarafından geliştirilen, the lord of the rings trilogy’ye göre yazılmış bir epic quest chain üzerine inşa edilip, side questler ile desteklenerek yaratılmış bir mmorpg oyunudur lotro (lord of the rings online).

    11 temmuz 2014 itibari ile oyun helm’s deep (miğfer dibi) savaşını bitirmiştir ve 14 temmuz 2014’te beklenen update ile dol amroth’a geçecektir. bu update ile (u14 diyoruz buna) gondor’a giriş yaparken bir yandan da ölülerin şehri olan dunharrow’da questler yapacağız. hali hazırda 95 olan level cap, bu update ile 100’e çıkartılacak.

    ben snowbourn’da oynuyorum ama birçok server var. snowbourn kalabalık serverlardan biridir, diğerlerini çok iyi bilmiyorum. role-playing serverlar var… fransızca ve almanca konuşulan serverlar da mevcut, o dili daha iyi bilen arkadaşlar varsa diye. son oynadığınız server ondan sonra hep en üstte olur. küçük bir detay ama onlarca server içinde aramak zorunda olmamak bile iyi oluyor.

    gelelim oyunun içeriğine. oyuna bugün başlayan ortadünyalılar için 4 ırk ve 9 sınıf mevcut. lotro ırkları bittabi human, elf, dwarf ve hobbit’ten oluşuyor. bunlar kendi içlerinde, man of rohan, man of gondor, elf of rivendell, dwarf from blue mountains vs. şeklinde geliştirilebiliyor. bunun sadece görünüşe bir etkisi oluyor, bunun dışında sadece gondor hayranı isen oradan gelmişsin hissini yaratıyor sana. male ve female seçenekleri, insan, elf ve hobbitler için mevcut, dwarf için yok. bu da tabii ki tolkien evreninde hiç dişi dwarf görmeyişimizden kaynaklanıyor. ırkların her birinin başlangıç buffları ve debuffları var. mesela elf ırkı +agility ile ama aynı zamanda –fate ile başlar. bunlar 95 lvl civarında 3.500’leri gören statlar için çok mimimum rakamlar (15 – 20 gibi) ama başlangıçta epeyce önem arz ediyor. her bir ırkın ayrıca oyun içinde yaptığı işlerden (deed deniyor bunlara biz de deed diyelim) aldığı ırksal kazançlar oluyor. yine elflerden gidelim, tüm elflerin diğer ırklara göre +%2 bow damage avantajını sağlayan racial trait’i var.

    sınıfların her biri bir tolkien kahramanından etkilenilmiş ve bu şekilde ortaya çıkarılmış. en bariz örneği bilbo baggins’ten etkilenerek yaratılmış burglar. bu notlar zaten her sınıfın kısa açıklamasında mevcut. isteyen okuyabilir. toplam 9 sınıf var demiştik. bunların 3 tanesi dps, 2 tanesi tank, 3 tanesi cc (crowd control denilen support sınıflar) ve 1 tanesi heal bazlı sınıflar. ancak bazı sınıflar kendi içlerinde aldıkları traitler ile değişiyorlar. bunları sınıfların her birini açıklarken açıklayacağız. sınıflar ayrıca light, medium ve heavy armor giyebiliyor oluşlarına göre de ayrılıyor. toplam 3 light, 3 medium, 3 heavy class mevcut. sınıflar hakkında son genel bilgi ise 7 sınıfın free to play iken sonradan eklenen 2 sınıfın ücretli olması. illa para vermeniz gerekmiyor. oyun içinde yaptığınız işlerle de kazanabileceğiniz turbine pointler ile (kazanması gerçekten kolay) oynamaya açık hale getirilebiliyor.

    gelelim sınıfların detaylarına. genel olarak bütün sınıflara aşina olsam da, hunter, rune-keeper, minstrel ve champion diğerlerine göre daha iyi bildiklerim. lotro oynayıp eksikliğimi gören arkadaşlar lütfen yeşillendirsin.

    light armor sınıflardan başlayalım diyorum.

    loremaster: elrond reyiz’den etkilenerek yaratılmış bu sınıf, doğadaki güçlere hükmederek savaşır. nedir bunlar? örneğin düşmanlarına alev topları fırlatır, kafalarına yıldırımlar indirir, kısa bir süre için bir ent yaratarak ortalığı dağıtır falan. bu üstün güçlerine rağmen kendisi dps class değildir. cc dediğimiz supportive classların ilkidir. daha çok debufflar ileçalışır. düşmanları belirli süreyle stunlamak, onları rootlamak vs suretiyle diğer sınıfları destekler. az da olsa healing (outside healing tabii, yoksa her class kendini healleyecek 1 – 2 skill’e sahip) yetenekleri vardır. oyunda hayvanlara hükmedebilen tek sınıftır. ayıdan, kuşa, panterden, bog-lurker’a birçok hayvana hükmedebilir. bu tabii level atladıkça alınan yeteneklerdir. oyunda lm olarak geçer. 1 staff ve 1 kılıç taşıyabilir. class ıtem dediğimiz slot için loremaster book vardır. yalnızca elfler ve insanlar loremaster olabilir.

    minstrel: rune keeper (birazdan açıklayacağız)’dan önce oyundaki tek healing sınıftı ve rune keeperın dps özelliği olmasından ötürü hala tek healing sınıf olarak bahsedebiliriz (miyiz?). isminden de anlaşılacağı üzere kendisi müzik ile (silmarillion okuyanlar tolkien evreninde müziğin önemini bilir) işini gören bir sınıftır. ana işi diğer karakterleri çeşitli skilleri ile ayakta tutmaktır. bunun yanında özellikle solo takılırken çok sağlam bir dps olabilir. aynı anda hem dps hem healing olmuyor ne yazık ki. minstrel instancelar esnasında ölen diğer fellowlarını hayata döndürebilir. bunu hem savaş devam ederken hem durmuşken yapabilen sınıflardandır (tabii bunların hepsi hep cooldown). oyun içinde minnie / mini olarak geçer. şu anda overpower olarak nitelenmektedir. kılıç, sopa, gürz gibi tek elle kullanılabilen silahları kullanabilir, hafif kalkanlar taşıyabilir. esas silahı, müzik aletleridir. class ıtem olarak minstrel’s book kullanır. her ırk minstrel oynayabilir.

    rune-keeper: üçüncü ve son light armor sınıfımız rune-keeper. class traitleri ile dps ya da healer olabilen bir sınıftır. aynı anda ikisini de olamaz ne yazık ki. ellerinde üzeri rünler ile kaplı runestonelar vardır. esas silahı budur. bunun dışında başka bir silah kullanamazlar. chisel denilen bir item kullanırlar (amaç tabii ki buff vermek ama mantık taşları yontarak rünleri okunur halde tutmak). ellerindeki rünler ile ateşe, yıldırımlara ve soğuğa (kara, buza) hükmederler. oyunu iyi bilen bir rune-keeper çok ciddi damage verebilir karşısındakine. aslında ilk yaratıldığında dot bir karakterdi. sonra seçtiğin class traitlerine göre “dot veya instant dps olabiliyor” hale getirildi. rune-keeper seçtiği class traitleri ile ihtiyaç halinde healer olabilir. dps’te olduğu gibi over time healerdır. küçükten başlar, devasa skorlara çıkabilir. class itemları rünlerini tuttuğu bir çantadır. rune-keeper’s bag ya da satchel. yalnızca elfler ve dwarflar rune-keeper olabilir.

    şimdilik bu kadar bilgi paylaşımı yeter. devamını getireceğim zaman zaman yazarak.
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap