34 entry daha
  • ayırt edici bir semptomu bulunmaması gibi bir sıkıntısı olan hastalık. çok geç olana kadar çoğu semptom grip ile aynı seyreder, baş ağrısı, ateş, öksürük, eklem ağrıları falan derken hasta birdenbire kan kusmaya, kanlı ishal geçirmeye, ağzından ve gözlerinden kan gelmeye falan başlar ki hastalığın en ayırt edici semptomu budur (kaldı ki bu bile yeterince ayırt edici değildir, ebola'nın mesken bellediği batı ve güney afrika'da kanlı ishal ve kusma yapan başka virütik hastalıklar da vardır). hastalar kanamadan değil, kanamalara sebep olan cytokine storm adındaki bir döngünün sonucunda gerçekleşen çoklu organ yetmezliğinden dolayı ölürler.

    hastalığa sebep olan ebolavirus hava yoluyla bulaşmaz, vücut sıvılarına temas ile bulaşmaktadır, tükürük, sümük, kan, açık yara teması gibi. bilinen 5 ayrı virüs straini vardır, bunların dördü insanlar için tehlikelidir, en tehlikelisi olan ebov, yani zaire ebolavirus, şu anki epidemic durumunun müsebbibidir ve en çok görülen ebola salgını sebebidir. ebov kaynaklı ebola'da ölüm oranı son 27 yıl içinde %83 olup, hastalıktan kurtulanlarda dahi virüs dormant halde durabilmekte ve özellikle erkeklerde meni yoluyla cinsel şekilde bulaşmaya ve tekrardan salgın oluşturmaya devam edebilmektedir.

    bilinen bir aşısı ve tedavisi yoktur, virüsün sebep olduğu semptomlarla savaşılarak hem fırsatçı enfeksiyonlarla, hem de organların sağlam kalması için mücadele verilir. çok tehlikeli bir hastalık olmasına karşın hijyene önem verilen yerlerde tutunma şansı azdır çünkü hava yoluyla bulaşmamaktadır. sürekli afrika'da görülmesi de bu yüzdendir.

    gene de hızlı öldürmesi ve semptomlarının belirleyici olmaması yüzünden tehlikeli bir biyolojik silah olarak görülür ve en ciddi klasman olan "bioweapon 4" sınıfındadır.

    adı da ilk kez göründüğü yer olan kongo'daki ilk çıkış noktası ebola nehri'nden gelmektedir.

    (bkz: #44734951)
213 entry daha
hesabın var mı? giriş yap