828 entry daha
  • ingiltere'de transfer döneminin bitmesi ile, geçen sezon yaptığım gibi* yine bir sezon değerlendirmesini yapmak istediğim takım.

    herkesin hemfikir olduğu üzere, hareketli geçirdiği bu transfer döneminde liverpool'un en büyük kaybı luis suarez'in gitmesi oldu. bunun karşılığında, artık avrupa'da da oynayacak olması dolayısıyla daha çok ihtiyaç duyacağı kadro derinliğini yakaladı brendan rodgers. üstelik yapılan 8+1* transfer ile sadece alternatifli bir kadro kurulmadı, aynı zamanda özellikle lazar markovic, emre can, divock origi ve alberto moreno gibi genç isimlerle ile geleceğin takımını kurmaya devam etti liverpool. rodgers'ın da açıkladığı gibi; "bu liverpool'un önümüzdeki birkaç yıl boyunca yaşayacağı en aktif transfer dönemi olacak".

    *************************************************************
    ************************* kadro/ideal 11 ************************
    *************************************************************

    kadronun alternatifliliğini göstermek için ilk 11 ve bunların alternatiflerinin () sahaya dizilimlerini göstereyim:

    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------ simon mignolet (brad jones) ----------------------------------
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    ---- johnson (manquillo) --- skrtel (toure) --- lovren (sakho) --- moreno (enrique) ----
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------ gerrard (emre can) ----------------------------------------
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    ----------------- henderson (allen) --------------------- lallana (coutinho) ----------------
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    --------------------------------------------------------------------- sterling (markovic) -------
    -------------------------- sturridge (borini) ----------------------------------------------------
    ------------------------------------------- balotelli (lambert) ----------------------------------
    --------------------------------------------------------------------------------------------------

    + back-up olarak flanagan, lucas leiva, suso gibi isimler var.

    kalite olarak bakacak olursak, bu ilk 11 tabii ki bir chelsea ya da city 11'i değil. hele ki alternatifler bu iki takımın alternatiflerine göre yeterli seviyede değil. ama yeni transferlerin uyum sağlaması halinde bu kadronun, premier ligdeki üçüncü en iyi kadro olacağını düşünüyorum. kadroda rakiplerdeki olan mesut özil, alexis sanchez, di maria, falcao, hazard, diego costa, agüero, david silva gibi dünya yıldızları olmayabilir ama her biri mevkisinde kaliteli isimler ve dengeli bir kadro ile uyumlu bir futbol oynanıyor. liverpool'un en büyük avantajı bu.

    *************************************************************
    ************************** transferler **************************
    *************************************************************

    birkaç hazırlık maçı ve ligdeki ilk 3 maç sonrası yeni transferleri değerlendirmek istiyorum:

    javier manquillo ortalama bir oyuncu, ama iyi maçlar çıkaracaktır. dahası; glen johnson'a yıllardan sonra gerçek bir rekabet oluşturacağından johnson'ın son bir seneki ruhsuz oyununu geliştirmesini sağlayacaktır. genç bir oyuncu olarak iki yıllık kiralık alınması çok mantıklı. tutarsa zaten ilk sene içinde kalıcı transfer opsiyonu var.

    dejan lovren iyi bir transfere benziyor. 25 yaşında, yıllarca stoperde güven verecek bir adam gibi. yalnız lovren gelirken agger'in yok paraya gönderilmesi içime sinmedi. tamam, son zamanlarda sakatlık yaşıyordu ve belki biraz istikrarsızdı ama ayağına hakim ve sağlam bir stoperdi. agger kalsa ve toure gitse 4 tane taş gibi stoperle müthiş bir savunması olacaktı takımın. bu transferi agger'e istediği takımda 11'de oynaması için bir jest olarak görüyorum. neyse, takım savunması oturtulursa yine çok iyi bir savunma hattı var.

    alberto moreno belki de en çok ihtiyaç duyulan transferdi. sağlam bir sol bek transferine ihtiyaç olduğunu ocak ayında da söylemiştim*. enrique aslında yeterli bir sol bek ama çok sakatlık yaşıyor. moreno muhtemelen kendini savunma yönünden geliştirmeli, hücum anlamında iyi görünüyor. örneğin 31 ağustos 2014 tottenham hotspur liverpool maçında attığı golü, geçen senenin çoğunda sol bek oynayan flanagan asla atamazdı. bu çocuktan adam olacak.

    emre can'ı şu ana kadar pek izlemedim ama izlediğim kadarıyla şu an yeterli seviyede görünmüyor. rotasyonda oynayacak ve birkaç yıl içinde kendini gerrard'ın halefi olarak bulacaktır muhtemelen. fiyatına göre iyi bir transfer.

    adam lallana biraz tuzlu geldi ama iyi iş çıkaracaktır muhtemelen. gerçi adam geçen sezon tek bir maç bile kaçırmazken takıma gelir gelmez birkaç haftalığına sakatlanması hoş olmadı ama form tutup ilk 11'de yer bulacaktır kendine.

    lazar markovic'i de pek izlemedim ama adam için wonder kid falan diyorlar. dedikleri kadar varsa 20 milyon pound normal bir ücret. bekleyip göreceğiz, rodgers gibi bir genç yetenek yetiştiren adamın elinde neye dönüşeceğini.

    divock origi lille'de bir sene daha oynadıktan sonra takıma katılacak ve öyle tahmin ediyorum ki birkaç sene içinde premier lige damgasını vuracak oyunculardan biri olacak. bir lukaku olmaması için hiçbir sebep görmüyorum. çok iyi bir yatırım.

    rickie lambert daha çok yedek oturacaktır ve rodgers'ın elinde oyuna müdahale silahı olacaktır. hava toplarındaki etkinliğiyle, sıkışık maçlarda son 10 dakikada oyuna girip şans arayarak geçirir 1-2 senesini. ucuz olduğu için iyi transfer.

    last but not least; mario balotelli'nin bu takıma arananı verip veremeyeceğini çok merak ediyorum. tabii ki suarez'in yerini dolduramaz ama bu paraya bu kadar kaliteli başka bir adamı almak mümkün değildi. terbiye olmayacaktır ama rodgers ona hırs aşılayabilirse, geldiğinde üzerinde şüpheler olan sturridge gibi, asla terbiye olamamış suarez gibi yıldızlaşması işten bile değil. son transfer olmasıyla, puzzle'daki eksik parça gibi yerine cuk diye oturacağını düşünüyorum.

    giden oyuncuları da özetleyecek olursak: suarez'in gidişi kaliteyi düşürür ama kadroyu dolduracak parayı getirdi. agger yerine toure gideydi iyiydi, neyse... reina'nın o maaşla gidişi iyi oldu. kelly ucuza gitti ama yapacak bişey yok, yeterli değildi. robinson ve coady'den 3-5 bişeyler kazanmak iyi oldu. andre wisdom, sebastian coates, oussama assaidi, teixeira, iago aspas, tiago ilori, jordon ibe ve luis alberto kiralık olarak gitti ama hepsinin iyi şekilde döneceğini düşünüyorum: aspas ve assaidi paraya çevrilir. ilori, toure'nin yerine back-up olur. alberto yine kiraya gider ya da paraya çevrilir, ibe kadroya girmeye başlar rotasyonla.

    *************************************************************
    ************************* teknik direktör ************************
    *************************************************************

    rodgers belki bir mourinho değil henüz, ama olacaktır. gençlerden maksimum fayda sağlıyor. şu anda liverpool'un geleceğini kuruyor ve bir aksilik çıkmazsa liverpool'un efsane teknik adamlarından biri olacaktır. zira şu andan itibaren en az 10 yıl oynayabilecek mignolet, sterling, markovic, origi, alberto, manquillo, emre can, coutinho, suso, ibe gibi isimlerin yanı sıra en az 6 yıl taş gibi oynayacak lovren, sakho, henderson, lallana, sturridge, balotelli ile (toplamda 16 isim saydım) bundan 3 sene sonrasının avrupa'yı kasıp kavuracak iskeletini şimdiden kurdu. tabii ki değişiklikler olacaktır ama "in br we trust" diyorum.

    *************************************************************
    ********************** rakipler ve lig özeti ***********************
    *************************************************************

    chelsea geçen seneye göre gelişti, eksik birkaç parçasını tamamladı ve ligi domine etmeye şimdiden başladı. city'nin de geçen seneden daha kötü olacağını düşünmüyorum, takım hayli kaliteli. arsenal'in geçen seneki mesut transferiyle şaha kalkmasının üzerine bu sene alexis sanchez ile yine benzer bir ivme yakalayacaklarını düşünüyorum, yani arsenal de ilerleme kaydetti (giroud'nun eksikliğini welbeck ile kapatacaklardır). manchester united geçen seneye göre ilerleme kaydedecektir zaman içinde, ama esas zayıf halkaları olan savunmayı çekip çeviremedikleri sürece ilk 4'e oynayamazlar. köklü değişimler ingiltere ligi gibi kaliteli bir arenada bir anda meyve vermez, istikrar ister. di maria, falcao gibi transferler elbette ki çılgın atacaktır ama jones, rojo, smalling ve evans stoper olarak yetmeyecektir. tottenham ve everton'ın geçen seneye göre pek değiştiklerini düşünmüyorum. everton'ın lukaku hamlesi başarılı ancak zaten geçen sene kadrolarında olan bir oyuncu neticede, kalite aynı kalıyor.

    bu tablodaki ligde dördüncülük tatminkar bir sonuç, üçüncülük ise başarı olur. daha fazlasını zaten beklemiyorum. beşincilik başarısızlık olur. geleceğin kadrosunu kurarken minimum gereksinimle (şampiyonlar ligi) idare etmemiz gerekiyor. şampiyonlar ligi'nde real madrid, basel ve ludogorets'in olduğu gruptan 2. olarak çıkıp ikinci turda ya da çeyrek finalde elenmesini bekliyorum liverpool'un. zaten gruptan çıkması yeterli olacaktır bu sene için. fa cup ya da lig kupası'nın birinde de final bekliyorum.

    son olarak da geçen seferki gibi bir sezon sonu tahmini yazayım:

    1. chelsea
    2. manchester city
    3. arsenal
    4. liverpool
    5. manchester united
    6. tottenham
    7. everton
2964 entry daha
hesabın var mı? giriş yap