552 entry daha
  • hakkında geniş bir yeni sezon incelemesi yapacağım takım.

    öncelikle, liverpool'un dünyada en sevdiğim iki futbol takımından biri olduğunu ve geçen yıl maçlarının %70'ini izlediğimi belirteyim ki, liverpool'a olan alakam belli olsun ve entry'nin devamını okuyup okumamaya karar verin. zira uzun olacak... bu sezonun da 1-2 hazırlık maçı ve ligdeki ilk iki maçını** ve ötekilerin özetini izledim, transfer sezonunun bitmesini ve yeni transferlerin durumunu görmeyi bekledim. kadro, teknik adam, rakipler, gelen ve giden transferleri inceleyeceğim.

    ideal kadrosu/yedekleri şunun gibi bir şey olacaktır liverpool'un (4-3-3):

    ---------------------------------------- mignolet/jones ----------------------------------------

    ----- johnson/kelly ----- sakho/toure ----- agger/skrtel ----- enrique/cissokho -----

    ------------------------------------------- lucas/allen -------------------------------------------

    --------------------- gerrard/henderson --------------------- coutinho ---------------------

    ---- sturridge/sterling -------------------------------------------------- moses/alberto ----

    ----------------------------------------- suarez/aspas -----------------------------------------

    ***************************************************************
    ***************************************************************
    ***************************************************************

    bir de şöyle bir ihtimal var ama rodgers onu tercih etmek istemeyecektir (4-4-2):

    ---------------------------------------- mignolet/jones ----------------------------------------

    ----- johnson/kelly ----- sakho/toure ----- agger/skrtel ----- enrique/cissokho -----

    --- henderson/sterling --------- gerrard --- lucas/allen --------- coutinho/alberto ---

    -------------------- sturridge/moses -------------------- suarez/aspas --------------------

    *************************************************************
    **************************** kaleci ****************************
    *************************************************************

    simon mignolet:
    gelmeden önce hiç izlememiş ya da dikkat etmemiştim. neden reina yollanır da bu alınır diye hayal kırıklığına uğramıştım gelişine, ama görünüşe bakılırsa tam isabet bir kaleci transferi oldu bu. verilen 9 milyon pound hiç önemli değil. bu adam böyle giderse on sene bu takımın kalesini korur. refleksleri çok çok iyi. hava toplarında da yeterli. reina'ya kıyasla teknik, pas yapmak ve el ile uzun paslar atmakta zayıf (reina bu açılardan dünyanın en iyisiydi belki de), ama muhtemelen bunları da çalışıp geliştirecektir. liverpool'un bu oyunla, soğukkanlı ve iyi pas yapan bir kaleciye ihtiyacı var. ligdeki en iyi birkaç kaleciden biri.

    brad jones:
    ikinci kaleci için idare eder, ama umarım mignolet hep hazır olur da buna iş düşmez. güven vermiyor.

    kaleci özeti:
    lig şampiyonluğuna oynayacak kalitede.

    **************************************************************
    *************************** savunma ***************************
    **************************************************************

    glen johnson:
    taş gibi bir sağ bek. zamanında çok para vermişlerdi ama gayet istikrarlı devam ediyor. hem defans hem hücum yönünden çok üst. ligdeki en iyi birkaç sağ bekten biri. daha 3 sene filan bu performansla gider muhtemelen.

    martin kelly:
    23 yaşında ama kendini geliştiriyor hala. bu senenin yarısını sakat geçirmesi kötü oldu. sakatlık yaşamaz ve form tutarsa iyi bir yedek.

    jose enrique:
    çok iyi bir sol bek. zaman zaman sakatlık yaşıyor ama, sağlam olduğu zaman çok fit. johnson gibi oyunun iki yönünde de çok iyi mücadele ediyor. 27 yaşında, tam formunun zirvesinde yıllar var önünde.

    aly cissokho:
    kiralık olarak geldi ve ikinci maçında sakatlandı. ilk maçında sonradan oyuna girip diri bir görünüm sergiledi. sol açık da oynayabiliyor ama daha çok enrique'nin yedeği olacak muhtemelen. gerekli bir transferdi.

    daniel agger:
    dagger! hem top tekniği yüksek, hem de sağlam stoperlerden biri. bazen defansif açıklar vermiyor değil ama, ligdeki en iyi defanslardan biri bu da. üstelik topla çıkıp şut da atabiliyor. carragher'in gidişiyle hak ederek ikinci kaptan oldu. daha ne olsun! hastasınım.

    mamadou sakho:
    bu adamı hiç izlemedim ama çok iyi diyolla. fm'de falan da üst düzey. 18 milyon pound'u karşılayacak kalitedeyse cuk oturur savunmaya. isabetli transfer.

    martin skrtel:
    formda olduğunda bu da çok iyi bir stoper. çok sağlam. ama bazen konsantrasyon hataları yapabiliyor, ayrıca sakatlık yaşadığı da oluyor. geçen seneye göre stoper rekabeti yüksek olacağı için bu da performansını arttırmaya çalışır diye tahmin ediyorum. formda olunca ilk 11 için de gayet iyi. her türlü iyi bir rotasyon oyuncusu.

    kolo toure:
    yaşı ileri ama sağlam bir görüntüsü var. bence jamie carragher'dan kat kat iyi bir halde şu an, ki carragher çok sayıda maç çıkardı geçen sezon. her türlü iş yapar.

    tiago ilori: bunu da hiç izlemedim. gelecek vaadettiği söyleniyor. bu rekabette pek forma giyemez muhtemelen, geleceğe yatırım. ama büyük potansiyeli yoksa (sporting lizbon'da bile pek forma giyemedi) gereksiz bir transfer olmuş 7 milyon pound'a. bkz. aşağıdaki örnek olabilir.

    sebastian coates: geleceğe yatırım olarak gelmişti 7 milyon pound'a ama bir türlü bekleneni veremedi. 22 yaşında. uzun sürecek bir sakatlığın başında yine. muhtemelen sezon sonunda bedavaya gider.

    andre wisdom: 20 yaşında, gelecek vaadediyor ama bence şu an tecrübe olarak çok eksiği var. brendan rodgers da "kiralık yollamamız lazım" demişti ama elde kaldı sanırım. kiralık gitse, gelecek sene çok daha iyi dönerdi. bu sezon forma bulması zor. belki johnson'un yedeği olarak...

    savunma özeti:
    özellikle son yapılan transferlerle kalitesini çok artırdı. birbirleriyle anlaşabilirlerse, dünya çapında bir savunma hattı var diyebilirim. tek tek baktığımızda çok kaliteli adamlar. beklerin hücuma katkısı çok büyük, stoperde büyük çekişme olacak. tek problem; beklerden biri uzun süreli sakatlık yaşarsa, yedekleri zorlu maratonu götürebilir mi şüpheliyim. yine de agger'in sol bek ve toure'nin zorlarsan sağ bek de oynayabiliyor oluşu (çok sayıda stoper de olduğundan) rahatlatıyor. kimyaları uyuşursa hiç şüphem yok bu mevkiiden.

    **************************************************************
    *************************** orta alan ***************************
    **************************************************************

    lucas leiva:
    ilk geldiği yıllarda hiç beğenmiyordum bunu. çelimsiz, ön libero için güçsüz ve yaratıcılıktan yoksundu. her yıl futbolunun üzerine koydu ve şu an lig için yeterli düzeyde. mücadele gücü yüksek, yorulmuyor! pas oyununa da uygun. defanstan topu iyi çıkarıyor. gerrard'la iyi anlaşıyorlar ve ondan bir şeyler öğrenmiş olacak ki, öldürücü pasları da var zaman zaman. çok göze batmıyor ama yokluğu çok hissedilen bir oyuncu. dünya yıldızı değil belki ama yeterli.

    steven gerrard: çok yorum yapmaya gerek yok. yaşı önemsiz, daha 2-3 sene taş gibi oynar. en büyük isteğim, en geç emekliye ayrılacağı yıl takımını şampiyon yapması.

    jordan henderson: bana kalırsa büyük kazıklardan biri bu. gerrard tipi bir oyuncu ama kalitesi onun hiç yakınında değildi uzun süre. son 6 ayda performansı arttı; çok fazla koşuyor, pres yapıyor. bir görev adamı, ama bence gerrard'ın yedeği olmaktan öteye gitmemeli. ilk 11 için yeterli görmüyorum.

    joe allen: orta üçlünün tümünün yedeği. ayağına hakim, soğukkanlı bir futbolcu. daha çok xavi tarzında diyebilirim. ilk geldiğinde beğenmiştim bunu ama sakatlıklar yaşadı. şu an rotasyon için iyi ama fizik olarak güçsüz, dmc olarak yetersiz kalıyor. rotasyonda iş yapar.

    phillip coutinho: esas mesele burada! bu adam çok yetenekli, çok kaliteli. tam bir brezilyalı. top sürer, pas yapar, çalım atar. daha yarım yıl oldu geleli ama kalitesi ortada. sadece, kendini fazla göstermeye çalıştığı için bazı topları harcıyor. orta alan ve hücum arasında basit oynadığında, aşırı zor paslar yerine tek toplar yaptığında daha iyi. 2 seneye kaka'nın milan'daki hali olur bu adam. yalnız burada bir mesele var; geldiğinden beri genelde sol açık oynadı, ve bence çizgide iyi. içeriye de iyi dalıyor. ama yapılan transferlere bakılırsa bu adam orta üçlüde oynayacak. rodgers da "coutinho'nun en iyi olduğu yeri biliyorum ama zorunluluklarımız oldu" gibi bir şey demişti. orta alanda fazla pres yapabileceğini düşünmüyorum şimdilik, ama orta alanı ofansif olarak güçlendirir. gerrard biraz daha defansif bir rol üstlenerek o açığı kapatacaktır. sol açıkta iyiydi ama, orada oynarsa, orta alan henderson'a kalacağı için öyle olmaz umarım! hücuma yönelik orta saha olarak oynamalı bu.

    orta alan özeti: ilk 11 kalitesi iyi ama bence yeterli derinlik yok orta alanda. üç pozisyon için beş adam var ve bunların ikisi ilk 11 için yeterli değil. lucas, gerrard ya da coutinho'nun uzun süreli bir sakatlığında sıkıntı yaşar bu bölge. gerrard'ın yanına bir dünya yıldızı alınmalıydı bence; schweinsteiger, kroos ayarında. onlar olmaz tabii ama arsenal'e giden mesut özil, tottenham'a giden christian eriksen, dortmund'a giden henrikh mkhitaryan, chelsea'ye giden willian olabilirdi. şu anki duruma bunlardan biri transfer edilseydi puzzle tamamlanmış olurdu bence.

    **************************************************************
    **************************** hücum ****************************
    **************************************************************

    daniel sturridge:
    şu an çok çok formda. sadece goller değil, top tutma, dağıtma, paslaşma olarak da takıma çok iyi adapte oldu. ileri uçta daha iyi bence ama, suarez'in dönüşüyle sağ açığa yakın oynayacaktır (zaten origini o). ligdeki en formda forvet olabilir.

    luis suarez:
    dünyadaki en iyi 5 forvetten biri net olarak. kişiliğini tartışmayalım şimdi. her türlü adam geçer, şut atar, top sürer, pas yapar. geçen sene fazla bireysel oynuyordu ama, şu an artan kaliteyle birlikte daha çok takım oyuncusu olacağını düşünüyorum. zaten sturridge'in performansından sonra "tek adam" olmaktan çıkacaktır. zaman zaman sturridge'le yer değiştirip çizgiye yakın oynayabilir. iki pozisyonda da çok iyi.

    iago aspas:
    çoğunluk bu adamı yeriyor ama bence isabetli bir transfer oldu. temelli giden andy carroll'a kıyasla her türlü iyi. takıma iyi adapte oldu, tek pas oyununu iyi yapıyor. dünya yıldızı değil ama suarez ya da sturridge'in yokluğunu kapatacak kalibrede. fiks ilk 11 oynamayı beklemeyecektir zaten.

    victor moses:
    chelsea'den kiralık olarak geldi. birkaç kez izledim ve iyi oyuncu. ama çok üst düzey değil. sol açıkta düzenli oynayabilir ama orta alana bir adam alınsa da bu adam coutinho'nun yedeği olsa daha iyi sanki. iyi bir transfer olabilir.

    luis alberto: henüz çok az izleyebildik. daha çok yedek soyunacak görünüşe bakılırsa. geleceğe yönelik bir yatırım. çok potansiyelliyse sevilla niye sattı? az oynayacaksa neden 7 milyon pound verildi? şüpheli ama potansiyel görmüşler demek ki.

    raheem sterling: geleceğin en büyük ingiliz yıldız adaylarından. çok teknik ama bence büyük tecrübe eksikliği var. çok heyecanlanıyor bazen ve fiziği yetersiz. rotasyonda iş yapacaktır. ama bana kalırsa, downing yollanmasa ve bu kiralık olarak gitse daha iyi olacaktı. downing'e çok sövdüler ama geçen sezon performansı iyiydi ve işi kotarırdı, şu anki sterling'den daha iyi.

    jordon ibe: genç takımda şu an, ama zaman zaman forma giyecektir. birkaç maçlık görüntüsü bana sterling'den daha iyi göründü, ondan daha güçlü. az da olsa forma giyer, seneye ilk takımda görürüz.

    hücum özeti:
    bu taktiğe göre sol açık biraz yetersiz kalıyor. orta alanda dediğim gibi, iyi bir orta saha alınsa ve coutinho sol açık oynasa daha iyi olurdu. yine de suarez ve sturridge üst düzey performanslarını sürdürürse, ligdeki en iyi hücum hatlarından bir tanesi olur, city ve chelsea'nin ardından.

    *************************************************************
    ************************ teknik direktör *************************
    *************************************************************

    brendan rodgers 40 yaşında henüz. ileride büyük bir liverpool efsanesi olması sürpriz olmaz. zaten yönetim acil bir başarı beklemiyordu. uzun süreli bir yatırım. ilk aylarda takım bocaladı ama geçen sezonun ikinci yarısı takım ritm tutturmuştu. başarısızlık için zamanı olduğu için gençlere de yöneldi, iyi de yaptı.

    sterling, ibe, wisdom, suso gibi büyük potansiyeller var. bu sezon hedefi ilk 4, ama onu yapamasa da takımda kalacaktır. yaparsa takım iyi ivme yakalayıp devam eder ama yapamazsa bir moral bozukluğu yaşayabilir (bu transfer dönemindeki suarez hadisesi gibi).

    nereden baksan takım iyi yönde ilerliyor. ligdeki en iyi futbolu oynayan takımlardan bir tanesi. gençler de bol. takım bu sene şampiyonlar ligine giderse, 2 seneye şampiyonluğun ilk adaylarından olur. bu sene bile şansla şampiyonluğa oynayabilir ama, kadro olarak city ve chelsea'nin gerisinde bence takım.

    *************************************************************
    ************************ giden oyuncular ************************
    *************************************************************

    jamie carragher: efsane diye bol forma giydi geçen sezon. ama bırakma yaşı gelmişti. şu an ondan iyi en az 4 stoper var takımda.

    andy carroll: takım iyi kazık yedi ama bundan kurtulmak iyi oldu. bu sistemde iş yapmasına imkan yoktu. bundan dolayı, gideceği kesin olduğundan ucuza gitti ama yapacak bir şey yok. zaten deli gibi maaş alıyordu. gitmeliydi, gitti, yolu açık olsun.

    pepe reina: kiralık olarak napoli'ye gitti. ilk başta üzülmüştüm ama mignolet'i görünce fikrim değişti. muhtemelen mignolet beklentileri karşılar, bu da napoli'de iyi oynayınca temelli gider. liverpool taraftarı unutmayacak onu.

    jonjo shelvey: 5 milyon pound'a gitti. yeterli değildi ama yedek olarak iş yapardı aslında. şu an yeterli orta saha yok.

    stewart downing: 29 yaşında ama 5 milyon gibi az bir paraya gitti. 20 milyon'luk bonservis beklentisini karşılayamadı hiç ama bence gayet iş yapardı takımda. maaşı çoktu, ama yine de sterling kiralık gitse, bu kalsa ve seneye gitse daha iyi olurdu. sterling, moses, alberto falan yetecek mi emin değilim.

    jay spearing: 1.4 milyon pound gibi komik bir paraya gitti ama yeterli değildi zaten. allen'ın kötü versiyonu.

    fabio borini, oussama assaidi, suso ve birkaç genç de kiralık olarak gitti. ben assaidi'yi beğeniyordum, teknik bir adamdı. belki dönünce iş yapar. borini'yi bir türlü sevemedim zaten. başta niye geldi anlamadım. 11 milyon pound'luk bir adam değil bence. belki form tutup gelir ama yedekten fazlası olmasın bence. suso da birkaç seneye kıvama gelir.

    *************************************************************
    *************************** rakipler ***************************
    *************************************************************

    chelsea: jose mourinho'nun gelişiyle en büyük şampiyonluk adaylarından. kadroları çok iyi zaten. samuel eto'o, willian, andré schürrle transferleriyle daha da güçlendiler.

    manchester city: kayda değer sadece carlos tevez gitti ama stevan jovetic, alvaro negredo, fernandinho, jesus navas gibi önemli isimler geldi. zaten samir nasri, david silva gibi pek oyuncu yok ligde. şampiyonluğun iki adayından biri bence.

    manchester united: gelen giden pek yok. sezon başı görünüşe bakılırsa alex ferguson'un gitmesi kötü etkilemiş takımı. sol bek ve orta saha eksiklikleri vardı. marouane fellaini'yi almışlar, faydalı olacaktır. form tutarlarsa gene şampiyonluk adayı olurlar, neticede giden oyuncu yok.

    arsenal: giden önemli biri yok. bütün transfer sezonu bağırdılar arsene wenger'e, sonunda mesut özil'i aldılar. takıma çok şey katar, bir basamak yükselir takım. yine santrofor eksikliği var gibi ama oliver giroud da sakatlanmazsa performansı artacaktır özil'den sonra.

    tottenham hotspur: bale ve birkaç adam daha gitti. yerine érik lamela, christian eriksen, roberto soldado, paulinho gibi adamlar geldi. hepsi de kaliteli. her şey yeni transferlerin nasıl oynayacağına bağlı, ama tottenham bu işten kârlı çıktı diyebilirim. onlar da vites arttıracaktır.

    everton: ezeli rakip olduğu için yazıyorum. son birkaç yıldır yakın performans sergiledi iki takım ama artık liverpool'un net bir üstünlüğü olacağını düşünüyorum. fellaini gitti, james mccarthy geldi yerine. liverpool derbileri kırmızıların, ligde de yukarıda oluruz!

    *************************************************************
    *************************** lig özeti ***************************
    *************************************************************

    teknik direktör bölümünde özetledim biraz zaten. liverpool iyi yönde ilerliyor, ama rakiplerinin çoğu da öyle! bu yüzden büyük bir rekabet olacağına inanıyorum bu sezon. durum o kadar belirsiz ki, liverpool'un için 1-6 arası her pozisyon olabilir sezon sonunda. şu an iyi olsalar da şampiyon gibi oynamıyorlar. yine de suarez'in dönüşü ve son gün transferlerinden sonra, sakatlık yaşanmaz ve biraz da şanslı olurlarsa şampiyonluğa oynayan bir takım olabilir. yine de uzun lig maratonunda geri kalacaklarını düşünüyorum. chelsea ve city geçer kırmızıları. geriye united, arsenal ve tottenham kalıyor. bu üç takımın da ne seviyede olacakları net değil. david moyes bekleneni hiç veremeyebilir ve, şampiyon olunan sezonun ardından ilk 4'e bile giremeyebilir united. arsenal için ümitlerim giroud'nun sakatlanması ve tüm sezonu santroforsuz geçirmeleri (podolski orada yeterli değil). tottenham ise kapalı kutu şu anda yeni transferlerle. yani 3-4-5-6 sıralar bu 4 takım arasında değişecektir.

    ilk üç maçı kazandık diye hemen "şampiyon liverpool" diye bağırmayacağım elbette. az ümitli olup 4. oluruz demek istiyorum! son olarak, muhtemelen tutmayacak olan sezon sonu lig tablosunu da yazayım:

    1. manchester city
    2. chelsea
    3. manchester united
    4. liverpool
    5. tottenham
    6. arsenal
3241 entry daha
hesabın var mı? giriş yap