77 entry daha
  • profesyonel film eleştirmeni olmadığım için sanatsal filmlerden bi bok anlamayan orta-üstü bir filmsever olarak birkaç cümle ile hakkında fikirlerimi beyan etmek istediğim bir ikinci dünya savaşı filmidir. spoiler vermeden film eleştiremediğim için bundan sonrasını filmi izlemeyenler okumasın, ya da direk son yoruma geçsin.
    --- spoiler ---
    film tank savaşı temalı olduğu için bu konudan başlayalım
    -öncelikle giriş sahnesindeki tank mezarlığını görünce benim gibi ikinci dünya savaşı ve tanklar konusunda fetişi olan kişilerin yeterince tatmin olacağını düşündüm. nitekim panther ve tiger tanklarının silüetleri bile beni heyecanlandırmaya yetmişti. ancak filmde görebildiğimiz tank modelleri oldukça sınırlıydı. hayır zaten amerikalıların shermandan başka tankı yok onu biliyoruz evet ama alman tankı olarak bir tek tiger görmek üzdü beni. hadi hiç olmadı çalıların içinde birkaç stug ııı-ıv falan görseydik. (ilk kurtarma sahnesinde çalıların içindekiler pak40 mış gibi geldi bana ama kentpark avm sinemaları bu film için benim evdeki televizyonumdan hallice bir perdeyi uygun gördüğü için tam seçemedim)

    -bir tankın içinde neler olup bitiyor, niye 5 personel var gibi soruları olanlar varsa bu film yeterince cevap veriyor. o atmosferi gayet güzel yansıtmışlar, periskoplardaki sınırlı görüş, topun yüklenmesi, boş kovanın çıkış ateşlenmesi vs gayet güzel olmuş. tabiiki daha önce bir shermanın içinde savaşmadığım için gerçekçi olmuş tabirini kullanamıyorum.

    -savaş sahneleri inanılmaz keyifli ve heyecanlıydı, gelen top mermilerinın ıskalaması, sekip gökyüzüne doğru yoluna devam etmesi, veya zırhı delip tankı devredışı bırakması gibi detaylar oldukça gerçekçi görünüyordu. yine bir sahnede en öndeki tankı panzerfaustlu bir çocuk askerin devredışı bırakması ve içinden yanarak çıkan personel gerçekçilik adına olumlu bir detaydı.

    -"sherman tiger'ı alamaz" önyargısı olan arkadaşların saçma bulacağı bir 3 sherman vs 1 tiger sahnesi var evet. birebirde karşı karşıya duran bir sherman elbetteki tiger'a karşı etkisiz kalacaktır. ancak filmde zaten olması gereken oluyor, önce hedeften saklanmaya çalışıyorlar, sonra baktılar hedef yerinden çıkıp saldırıya geçti mecburen hedefin üstüne gidip yakından şanslarını deniyorlar -ki olması gereken de budur. çünkü uzaktan zaten şansları sıfıra sağdan yaklaşmaktadır. bu esnada zaten 3 tanesinden 2 sini (hatta birinin komutanına 88 lik top mermisiyle headshot çektiler) devredışı bıraktılar. ancak diğer ikisi ölürken zaten fury tiger ın yanına kadar gelmişti, manevra kabiliyeti daha iyi olduğu için arkasına dolanıp arkadan ateş ederek tiger'ı avlamış oldu. bu hikayede gerçek olmayan birşey yok. ancak sahnede gerçek olsa bile mantıklı olmayan şeyler var. 1) öncelikle tigerların hareket halinde ateş ettiği pek görülmemiştir (hatta hiç görülmemiştir desek yeridir) çünkü 88 lik topun geri tepmesi o kadar şiddetlidir ki hareket halindeki tankın transmisyon ve hatta motoruna zarar verebilmektedir. 2) sahnede fury dışındaki shermanlarda 76 mm lik top yok, yine küçük ekran olduğu için tam göremedim hangi toplar var ama sanki birinde kısa 105lik howitzer diğerinde de kısa 75 lik varmış gibi geldi, yani bu durumda tiger komutanının önceliği 76 mm lik topu olan fury olmalıydı.

    ikinci olarak filmin genel akışından ve senaryosundan bahsedelim.
    -senaryo bu filmin bence en zayıf noktasıydı. çünkü kahramanlık ön plana çıkarılacak diye birçok gerçekliğin üzeri silinmiş. (evet özellikle son sahneden bahsediyorum) mantık hatalarına gelecek olursak, bir kere film nisan 1945 te geçiyor, yani 8 mayıs 1945'te savaşın bittiğini düşünürsek almanların ölesiye savunma yaptıkları konusu tabiiki gerçek, ancak abd'nin tank konusunda sıkıntı çekiyor olmasına bir anlam veremedim. bir taraftan ruslar berline doğru ilerliyor diğer taraftan abd almanyaya girmiş, ama tank sıkıntısı çeken taraf abd. 2. dünya savaşı sırasında sadece 1942-1943 yıllarında 53.500 sherman tankı üretildiğini düşünürsek bunun gerçekten mantıksız olduğunu anlayacaksınız.

    -filmde bir şehri düşmandan alıyorlar, ancak şehre girdikten sonra o kadar tedbirsiz dolaşıyolarki sokaklarda, bir mg42 askerlerin yarısını biçiyor direk. bana saçma geldi bu kadar tedbirsizlik.

    -yemek sahnesi birçok kişiye gereksiz gelmiş ancak bence gayet başarılı ve kesinlikle olması gereken bir sahneydi. ha sırf piyano çalıyor diye kızın bir anda düşman askerine aşık olması tabii ki mantıksız ancak o sırada sanırım yapabileceği pek birşey de yok. en azından zevk almaya bakıyor galiba. zaten yemek sahnesi bittikten sonra şehre top atışı yapılması ve o kadar bina arasında sadece o binanın yıkılması da sadece ve sadece olaya drama katma çabası olarak gözüme battı.

    -son bölümde paleti kırılmış bir tankla o kadar asker öldürmeleri gerçekten inanılmaz saçmaydı. filmde not kırılabilecek en büyük etken buydu. bir kere tankın arkasına birisi dolansa zaten iş biter, kaldı ki 100 kişi öldükten sonra sanırım tankın içinde birileri olduğunu anlayıp panzerfaust ları çıkarmak akıllarına geldi. onun da bir tanesini 15 metreden ıskaladı zaten. diğeri de zırhı delip yükleyici arkadaşı delmekten başka bir işe yaramadı. ayrıca makineli tüfek için mühimmatın hepsini içeriye almak yerine çatışmanın ortasında dışarıdan içeriye almak ta pek bi mantıksız geldi.tarette dışarıda 0.50 cal makineli kullanan komutanı da baya bir süre vuramadılar, ancak yönetmen de yok artık demiş olacak ki 300 kişinin içinde bir tane keskin nişancı olabileceği aklına gelmiş onun da. ancak sevgili keskin nişancımız o kadar keskin nişancı ki 3 atışta bile bir adamı öldüremiyor. halbuki yanlış görmediysem bir kar98 tüfeği kullanıyordu ki o tüfeğin bir mermisi gayet yeterlidir öldürmek için. 3 mermiden sonra taretin kapağını kapatıp birde içeriden tabancayla adam öldürüyor sevgili wardaddy'miz. içeride patlayan 2 el bombasına rağmen (hatta bir tanesinin üzerine yatmıştı sürücümüz, etti mi 3 el bombası) içeride sağa sola yapışmış vücut parçaları olmaması ve hatta brad pitt'in yine de benden daha yakışıklı olması gerçekten garipti. ancak sanırım kullandıkları tank gerçek ve bir müzeden alınmış olduğu için içini çok yıpratmak istemediler.

    -ben bu saçmalık esnasında arkadan destek geleceğini ve tank personelinden 2-3 kişinin kurtulacağını düşünüyordum, ancak biri dışında hepsinin ölmüş olması az biraz da olsa gerçekçiliğe gönderme olmuş.

    -filmin sonunda ss askerinin kahramanımızı görmezden gelmesi, "alman da olsa o da insan" diyen ender amerikan filmlerinden biri haline getirdi. gerçi bana sorarsanız kahramanımız da aslında iyi bir insan olduğu için bir tür karma durumu vardı orada.

    oyunculara gelecek olursak;
    -brad pitt sadece yakışıklı olduğu için filmlerde oynayan birisi olmaktan çok öteye geçmiş durumda, gerçi uzun yıllardır böyle aslında ama bu filmde de gayet güzel yerine getirmiş görevini. shia lebeuf düşmanı çok insan var biliyorum ama adam profesyonel neticede ve üzerine düşeni de fazlasıyla yapmış. birde takımın pisliği olan arkadaş var (walking dead de oynuyormuş sanırım), şahsen ben en çok onu beğendim, rolü çok fazla değildi ama özellikle evdeki yemek sahnesinde ortamdaki gerginliği çok güzel yönetti.

    --- spoiler ---

    sonuç:
    ben sinemaya gittiğim zaman o filmi izlediğime pişman olup olmadığıma bakarım önce, bu film için kesinlikle "iyiki gitmişim" diyorum. değerlendirmeye gelecek olursak seyir zevki açısından 9/10 veririm, genel olarak 7,5/10 veririm.

    bu arada 2. dünya savaşı ve tank merakı olanlar zaten biliyorlardır ancak world of tanks oyunu bu filmle bir işbirliği içerisinde ve filmde kullanılan sherman (bkz: sherman easy 8) tankını özel tank olarak oyun içinde kullanabiliyorsunuz. her ne kadar oyunda filmdeki kadar etkili olmasa da belki filmden sonra bu konuya ilgi duymaya başlayanlar olabilir.

    ama bana sorarsanız bu filmdeki atmosferi daha gerçekçi olarak yaşamak istiyorsanız war thunder oyununun tank savaşlarını (bkz: war thunder ground forces) deneyin, kesinlikle ve kesinlikle gerçekçilik olarak daha başarılı ancak oynanabilirliği birazcık daha zor. nitekim şu oyun traileri bile filmdeki aksiyon kendisine yetmeyen arkadaşları yeterince tatmin edecektir.
413 entry daha
hesabın var mı? giriş yap