2035 entry daha
  • izlerken inanılmaz etkilendiğim bitince son yarım saat noldu lan diye tepki verdiren film. filmi izler izlemez sözlüğe koştum. sayfalarca spoiler okudum. yetmedi google'a daldım yerli yabancı dilde filmle ilgili zilyon tane çözümleme ve teori okudum. kafamdaki bazı sorulara bazı bazı cevaplar buldum. bazılarını anladım, bazılarını mantıklı bulmadım, bazılarınaysa bildiğin kafam basmadı.

    filmi beğenen, son yarım saat kafası patatese dönen ve izler izlemez kafasındaki sorulara cevap bulmak için sözlüğe koşan yazar oradasın biliyorum. şimdi arkana yaslan. çünkü neleri merak ettiğini biliyorum. benim gibi filmi gece 2de bitirip gece 5e kadar da o site senin bu site benim gezinme diye sorularına cevap olmaya geldim.

    --- spoiler ---

    nesneleri dünyayı evreni veya evrendeki bir noktayı tanımlamak için 3 boyut yeterlidir. 3boyutlu bir dünyada 4 boyutlu bir hayat yaşıyoruz. 4.boyutumuz zaman. örneğin biriyle x caddesi ile y caddesinin kesişiminde z apartmanının teras katında buluşacaksınız. 3 boyutu da söylemeniz yetmez, zamanı söylemedikçe buluşmanızı şansa bırakmışsınız demektir. insanoğlu olarak 4.boyutu bildiğimiz için diğer 3 boyuta tam olarak hakimiz. sağa sola ileri geri yukarı aşağı istediğimiz gibi algılayabiliyor istediğimiz gibi hareket edebiliyoruz. lakin 4.boyut olan zamana hakim değiliz. gözle göremediğimiz bir soyut varlık olduğu gibi içinde hareket de edemiyoruz. yaşadığımız an içinde hapisiz.

    cooper karadelikte 5.boyutla tanışıyor. böylece 4.boyuttaki hapsinden kurtuluyor ve zamana müdahale ederek kızına yaşadığı ve nerede olduğu mesajını iletiyor. bu arada tars karadelikte elde ettiği bilgileri kod olarak cooper'a cooper da kızına aktarıyor. böylece murph a planını uygulamak için gerekli olan denklemi tamamlıyor ve milyonlarca insanı başka bir gezegene nakledebilecek yerçekimini manipüle edebildiği teknolojiyi geliştiriyor. öncelikle bu teknoloji sayesinde bir ranger gönderiyorlar ve eskisine göre çok daha kolay bir şekilde edmunds gezegenine ve profesor brand'in kızına ulaşıyorlar. edmunds gezegenin yaşanabilir olduğu ve brand'in b planını çoktan uygulamaya başladığını görünce a planını devreye sokuyorlar. yine bu teknoloji sayesinde emunds gezegenine geçiş noktası olarak kullanılan solucan deliğinin yakınındaki satürnün yörüngesine milyonlarca insan için geçici yaşanabilir bir istasyon kuruyorlar.

    cooper karadelik içinde kızına mesajlar gönderdikten ve içine girdiği o fantastik alan kaybolduktan sonra boşluk içinde süzülmeye başlıyor. karadeliğin yakınından geçerken dahi gerçekleşen uzay zaman bükülmesi burada muhakak daha büyük bir farkla gerçekleşiyor. cooper oksijeni bitene kadar örneğin 1 saat o boşlukta süzüldüyse dünyada 40 yıl geçiyor. bu sebeple murph'ün yıllarca süren çalışmaları sonucu 40 yıl sonra kurulan cooper istasyonundan çıkan bir ranger cooper'ı oksjeni bitmeden bulup üsse getirebiliyor.

    gelelim "onlar" kim sorusuna. bu konuda çok çeşitli teorilerden bahsedilmiş. kimi tanrı demiş. bazıları da uzaylılara bağlamış. yani başka gezegenlerde yaşayan ve bize yardım etmek isteyen bizden daha gelişmiş varlıklar. bu konuyla ilgili bir başka teori de edmunds gezegeninde gelişen koloninin gelecekteki 5 boyuta da hükmedebilen torunlarımızın cooper'ın murph'e yaptığı gibi geçmiş zamana mesaj yollayarak bizim için solucan deliğini yarattıkları yönünde ki bu tamamen bir paradox.

    benim en naif ve gerçekçi bulduğum teori ise şu;

    "kesin ip var"

    oh kafam rahat

    --- spoiler ---
2662 entry daha
hesabın var mı? giriş yap