14 entry daha
  • "adam gibi yaz, kadın gibi değil, karı pezevenk" cümlelerinde ifadesini bulan ayrımcı zihniyete sahip şahıslara denir. bahsi geçen zihniyet yapısına ise "mizojini" denir.

    kadına yönelik şiddete karşı olduğunu iddia edip, kadını ikincilleştiren söylem kullanan gizli ayrımcılar vardır. gizli ayrımcılığın, saklandığı satır aralarından çıkarılıp teşhir edilmesi elzemdir. "adam gibi yaz, kadın gibi değil" cümlesinin bir lgbti bireye karşı kullanılması, "toplumsal erkek olmayan" biyolojik/toplumsal cinsiyet kimliklerinin ve cinsel yönelimlerin aşağı olarak görülmesi demektir. bu sadece mizojini değil, aynı zamanda homofobidir, yani eşcinsel düşmanlığıdır.

    adam/erkek olmanın yüceltilmesi ve kadın olmanın aşağılanması, cinsiyet değiştirmiş olan trans kadınlara da ayrımcılıktır, bu yüzden transfobiye de girer. trans kadına olan düşmanlık, kadın düşmanlığının alt kümesi olarak da incelenebilir; fakat bu kısmi inceleme yeterli değildir. trans kadına olan düşmanlık, ayrımcı zihniyetin gözünde, "yüce erkekliği reddeden ve kadınlık gibi aşağı bir kimliğe inen" bireye yönelik düşmanlıktır, dolayısıyla biyolojik kadınları hedef alan düşmanlıktan daha da şiddetlidir, aynı anda çifte ayrımcılık yapmak demektir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap