72 entry daha
  • uyusturucu bagimliligi hakkinda yapilmis en etkileyici film olmaya bilir, ama kanimca 90'larin hayat tarzini, ve bu hizli cagda kaybolan gencligin hayatini en iyi sekilde anlatmis filmdir.

    filmin en guclu yonu ise, tipki gercek hayat gibi, filmin farkli insanlar tarafindan cok farkli sekillerde yorumlanabilecek sekilde olmasidir. bu film hakkinda ki gorusler arasinda ozellikle iki karsit grubun yorumlari goze carpmaktadir. bir grup filmin uyusturucu kullanimini yaymaya calistigini iddia etmektedir, bunun karsisindaki grup ise tam aksine filmin uyusturucu kullanimini elestirtigini iddia etmektedir. bu da kesinlikle yonetmenin ve senaryo yazarinin yetenegini ortaya koymaktadir. cunku filmde yonetmen son derece tarafsiz sekilde renton ve arkadaslarinin uyusturucu bagimligini gerek hayat kaydirici gerekse hayat degistirici yonleri ile gozler onune serer. burdanda her hangi bir yorum cikarmak tamamen seyirciyi baglidir. filmin uyusturucu hakkinda ki bu tarafsiz bakis acisi, bu filmi uyusturucu hakkinda yapilmis onca filmden farkli kilan en onemli unsurdur.

    herşeyden öteye aslinda bir yolculuk hikayesidir trainspotting; mark renton 'in iskocyadan ingiltereye, uyusturucu krizinden bunalima ve daha farkli bin turlu ruh haline yolculugunu hic bir perdelemeye gerek duymadan, yansitmaktadir trainspotting. filme adini veren aktivite olan trainspotting, ingilterede genelikle kucuk cocuklar tarafindan yapilan, bir tren istasyonunda oturup gelen gecen trenlerin numaralarini bir kagida kaydetme eylemine verilen isimdir. bu haraketsiz aktivitenin tam zitti olarak trainpottingin karakterleri, ozellikle renton, hep bir haraket, bir arayi$ halindedir. tum dunya haraketsiz olarak durmus, gelen gecenleri izlerken, renton ve arkadaslari bir bas kaldirisla, herseyden ve herkesden bir kacis, yolculuk icindelerdir. geneleksel moral yapisini, burjuva hayat tarzina, toplum tarafindan konulmus tum normlara ve insani hareketsiz birakip, ruhunu olduren, insani bir okuzden farksiz duruma ceviren trainspotting gibi olmus hayata karsidir renton ve arkadaslari.
368 entry daha
hesabın var mı? giriş yap