9 entry daha
  • tuna bulgar devletinin istanbul muhasarası

    tarihteki türk devletlerinden biri olan tuna bulgar krallığı,kurum han zamanında istanbul muhasara altına alınmıştır.

    bulgarlar,bizansın arap akınlarıyla uğraşması nedeniyle çok rahat bir şekilde şuanki bulgaristan sınırları içine yerleştiler.

    islam ülkelerinde çıkan karışıklar nedeniyle bizans,bulgarlar ile yakından ilgilenmeye başladı.imparator 1.nikephoros anadoludaki birliklerini toplayarak trakya'ya sınır boylarına sevketti.kurum han gelen kuvvetleri bozguna uğratmıştır ve bizans ordusu komutanı bu savaşta öldürülmüştür.

    809 yılında kurum han,bizans sınırlarının boşalmasıyla stratejik noktadaki sofya kalesini ele geçirdi.üzerine sevkedilen 2. bizans ordusunu da bozguna uğratı.bu bozgundan sonra bulgarlar'ın sınırları sofya,niş,belgrad şehirlerine kadar ulaştı ve avrupa'nın önemli bir gücü haline geldi.

    kurum han'ın bu ilerlemsi bizans imparatoru 1.nikephoros'u rahatsız etmişti.811 yılında bizzat orduların başına geçerek kurum han'ın üzerine gitti.2 tarafında ihtiyatlı çekişmesinden sonra kurum han türkler'in en eski taktiklerinden birini ''sahte ricat,kurt kapanı,kaz ayağı'' taktiğini kullanarak imparator'u dağlık ve ormanlık bir alanda sıkıştırıp imha etti.

    1.nikephoros'un yerine 1.mikail tahta çıktı.ilk işi ordusunu toplayarak kurum han'ın üzerine gitmek oldu ama orduya güvensizlik sebebiyle çorlu yakınlarından geri döndü.bunu haber alan kurum han filibe ve yanbolu gibi muhtelif birkaç şehri de alarak trakyanın içlerine doğru girdi ve ordugahını edirnede kurdu.

    15.günün sonunda bu bölgede savaş başladı ve imparator mikael bozguna uğradı.tahttan indirildi ve yerine ermeni asıllı 5.leon geçti.

    bizansın bu yenilgisinden sonra kurum han kardeşi kışın'ı edirne muhasaranda bırakarak savunmasız istanbul surları önüne geldi.üst üste saldırılardan sonra imparator leon yıllık vergi ve kumaş karşılığında sulh teklifinde bulundu.

    iki taraftan 5'er kişilik elçi heyeti toplanıp antlaşmanın detaylarını görüşeceklerdi ama imparator leon kurum han ve elçilik heyetine pusu kurdu.kurum han'ın yanındaki 2 kişi öldü kendisi yaralı olarak kurtuldu.bunun karşılığı olarak istanbul çevresindeki tüm binaları yaktı,esirler öldürüldü.gelibolu yağma ve tahrib edildi.

    o dönemde büyük metropollerden biri sayılan edirne fethedildi.halk şehirden sürüldü.ordusunu slav ve avar birlikleriyle takviye etti.

    13 nisan 814 günü kurum han, ağzından ve burnundan kan boşalmak suretiyle şaibeli bir şekilde öldü.

    bulgarlar,istanbul kuşatmasını kaldırdılar.kurum han'ın yerine omurtag,han oldu.bizans ile 30 yıllık ticaret antlaşması imzaladı.tuna bulgarları tarihi boyunca altın çağını omurtag han devrinde yaşadı.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap