• doğrudan genelkurmay başkanlığına bağlı kuruluş.

    türkiye'de 1952'de seferberlik tetkik kurulu kurulduktan ve bazı subayların abd'ye eğitime gönderilmesinden kısa bir süre sonra 6 eylül 1955'de bilinen ilk kontrgerilla eylemi gerçekleşir.
    selanik'te atatürk'ün evinin bombalandığı yalan haberi üzerine başlatılan 6-7 eylül olaylarında 5583 ev ve dükkân yağmalanmıştı. olaylar 52 ayrı yerde aynı anda başlamıştı ve sonraları orgeneral sabri yirmibeşoğlu, 6-7 eylül olayları için "özel harp dairesi'nin işiydi ve muhteşem bir örgütlenmeydi" demekteydi.
    akşam gazetesi yazarlarından ilhami soysal ı,60 lı yıllarda kaçırıp döven bir albay -ismi raci idi-iki astsubayın bu kuruluştan olduğu anlaşılmıştı.
    yine türkiye'den kültür sarayı'nın yakılması, marmara gemisi'nin batırılması, maraş katliamı, çorum olayları, 1 mayıs 1977 katliamı gibi olaylar kontrgerilla eylemleri olarak ilk elden sayılabileceklerdir. çorum olayları öncesinde abd'nin ankara büyükelçiliği'nde ikinci katip olarak görev yapan robert aleksander peck'in çorum'a gelerek incelemeler yaptığı bilinmektedir. 1 mayıs 1977 katliamında otelden ateş açanlar içinde abd'lilerin bulunduğu da açığa çıkmıştır.
    konunun uzmanı talat turhandır.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap