4 entry daha
  • asırlardır unutulduğu yerde tekrar ayağa kaldırılmış kadim ve muhkem kale..

    şehri anadolu tarafından gelebilecek tehlikelere karşı koruyan son direniş noktası.. bu yaman ve kavi engeli aşabilen ordunun önünde konstantiniye surlarına kadar hiçbir engel kalmıyor..

    ---

    restorasyon işinin kompedanı olmayan ve basit bir ziyaretçi gözüyle bakan elf gözlerim yanılmıyorsa aldığım notlar şöyle;

    (-> dağılmış duvarlar ve yıkık birkaç burç dışında neredeyse tamamen harap olduğu yerde yeniden pırıl pırıl -ama yeni gibi değil de eskiymiş gibi, yarımmış gibi- ayağa kaldırılmış.. duvarlar gerçek yüksekliğine çıkarılmamış ve burçlar da kısmî kesit edasıyla yarım bırakılmış.. mükemmel görünüyor..
    (-> burç ve duvarlarının restorasyonu sırasında, istanbul şehir surlarına gösterilmeyen özen gösterilmiş..
    (-> iç içe geçmiş bir gerdanlık gibi iki sıra sur yapısı var ama dış surların hiçbir yerinde bir kapı veya giriş açıklığı göremedim.. (?)
    (-> kalenin kapısı olduğunu tahmin ettiğim ve sadece kale içinden görülebilen, iç surlara inşa edilmiş -ama sonradan duvarla kapatılmış- kemerli yapı tuhaf bir biçimde dış taraftaki burcun arkasında duruyor.. kör bir kapı.. (?)
    (-> kaleye şimdilik ahşap şantiye merdivenleri ile girilebiliyor ve bu merdivenler de kısmen çürümüş ve bazı basamakları kopmuş..
    (-> kale içinde iç surlara bitişik konumlandırılan ve bir kale için gereğinden fazla büyük gibi duran sarnıç olduğunu tahmin ettiğim büyük ve derin yapılar dışında içeride sağlam bina yok gibi..
    (-> halbuki kale içindeki arazide pek çok duvar kalıntısı, duvar temeli vesaire var.. sıra gelmemiştir, öyle bırakmazlar herhalde.. (?)
    (-> kale ve çevresi yüzyıllar boyunca definecilerin insafına terk edildiği için aydos dağı ve çevresinde pek çok derin define çukuru var.. restorasyon öncesindeki halini bilemediğim için buradan kimbilir neler götürmüşlerdir tahmin bile edemiyorum..
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap