71 entry daha
  • bankacılık/sigortacılık/bireysel emeklilik sistemi yani kurumsal finans alanlarında 9 sene denetim/risk yönetimi tecrübesi olan bir ateist/komünist akp karşıtı olarak düşüncelerim:

    orta/uzun vadede türkiyede sol görüşlü bir iktidar beklentisi gerçekçi değil. gelen sağ iktidarların (akp olur tükape olur farketmez) güç ellerinde bulunduğu sürece varlıklarının 2 temel amacı vardır:

    * zenginlerin üstündeki vergi yükünü azaltmak
    * devletin üstündeki sosyal sorumluluk yükünü azaltmak

    birincisinin ne kadar canla başla yapıldığını zaten biliyorsunuz. bilmiyorsanız maaş bordonuzdaki vergi oranı ile zarar gösteren inşaat şirketlerinin ödediği vergileri karşılaştırın. o da olmazsa (bkz: pırlanta vergisi)

    ikincisi üstünde çalışmak ise çok daha kolaydır. devlet harcama kalemlerinden kısmaya çalışır. bunu yaparken de kendini nemalayan godamanları üzmek yerine sosyal adaleti sağlayan kalemleri eler.

    * eğitimde öyle yapılanmaya gidilir ki bir bakmışsın özel okuldan başka şansın kalmamış. hatırlar mısın 80'li yıllarda doğan çocuklar olarak hep devlet okullarında okumuştuk. ne oldu da bizimle aynı ekonomik seviyedeki herkes artık özel okullara para akıtıyor?

    * sağlıkta öyle yapılanmaya gidilir ki bir bakmışsın özel hastaneler çoğalmış, herkes onların müşterisi olmuş. devlet hastanesine gidilmez olmuş.

    * sonra gün gelir sgk'da öyle bir yapılanmaya gidilir ki bir bakmışsın emekli maaşının yanında özel bireysel emeklilik sistemine dahil olmayanlar emeklilikte yaşamlarını idame ettiremez olmuşlar.

    sanıyor musun ki bundan 20 yıl sonra devletin sana sağlık/eğitim/emeklilik gibi güvenceler veriyor olacak? bu admlardan en sonuncusu bireysel emeklilik. mantıken bir ülkenin vatandaşlarını tasarrufa ve dolayısıyla yatırımı desteklemeye teşvik etmesi kötü değildir. kötü olan bunların büyük bir liberal planın parçası olarak yapılmasıdır. kötü olan sosyal devlet ilkesinin yalandan bir anayasada iki kelime olarak kalmasıdır.
887 entry daha
hesabın var mı? giriş yap