23 entry daha
  • dünya genelinde pek çok ülkenin son koz tedbiri diye ellerinde bulundurdukları kitle imha silahları.
    resmi kaynaklara göre abd avrupa'da 480 dolayında nükleer bomba bulunduruyor. türkiye’de de incirlik üssünde de 90 nükleer bomba var. merkezi abd’de bulunan doğal kaynaklar savunma konseyi (natural resources defense council-nrds) adlı sivil toplum örgütünün abd resmi belgelerine dayanarak oluşturduğu son rapora göre, gerek abd, gerek nükleer bombaların topraklarında bulunmasına izin veren ülkeler, uluslararası nükleer silahsızlanma anlaşması'nı (npt) ihlal ediyor. 1970'te yürürlüğe giren ve şimdiye dek aralarında 5 nükleer silah üreticisinin de bulunduğu 187 ülkenin imzaladığı anlaşma, nükleer silah üreticisi ülkelerin bu silahları nükleer güç sahibi olmayan ülkelere transfer etmesini ve nükleer güç olmayan ülkelerin de bu silahları edinmesini yasaklıyor. abd'nin müttefiki ve nato'nun üyesi olup da, topraklarında nükleer bomba bulunmasına izin vermeyen ülkeler de var: ispanya, danimarka, norveç ve yunanistan nükleer kulübün dışında duruyorlar. yunanistan, topraklarında nükleer silah bulundurmama kararını 2001’de almıştı.

    doğal kaynaklar savunma konseyi 'nin abd bilgi edinme yasasından yararlanarak elde ettiği belgelerden, askeri yayınlardan ve ticari uydu görüntülerinden derlediği rapora göre, ingiltere'de 110, almanya'da 150, türkiye ve italya'da 90'ar, belçika ve hollanda'da ise 20'şer nükleer bomba bulunuyor.

    ingiltere
    nükleer silah sayısı: 200
    nüfus: 59,4 milyon
    savunma bütçesi: 35.8 milyar dolar
    npt’yi (nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşması ) imza tarihi: 1968
    ikinci dünya savaşı sırasında ingiltere, ilk atom bombasını üretmek için abd'yle işbirliği yaptı. savaşın ardından da, abd'nin diğer ülkelerle bilgi paylaşımını durdurmasının ardından da, kendi nükleer silahlarını yaptı.
    1952 ila 1991 yılları arasında ingiltere 45 nükleer silah test etti. ingiliz stratejik savunma belgesi, ulusal güvenliğin nihai garantisi olduğu gerekçesiyle ingiltere'nin nükleer silahlara sahip olmaya devam etmesini tavsiye ediyor.

    fransa
    nükleer silah sayısı: 350
    nüfus: 59,3 milyon
    savunma bütçesi; 29.5 milyar dolar
    npt’yi imza tarihi: 1992
    fransa, 1950'lerin sonunda nükleer silah üretti ve ilk bombayı 1960'ta test etti. soğuk savaşın sona ermesinin ardından nükleer caydırıcılığını küçülterek, bazı füze sistemlerini söktü. fransa 1960 ila 1996 yılları arasında 200 nükleer test gerçekleştirdi.

    rusya
    nükleer silah sayısı: 8.600
    nüfus: 146 milyon
    savunma bütçesi 50 milyar dolar
    npt’yi imza tarihi: 1970
    rusya ilk atom bombasını 1949 yılında geliştirdi ve test etti. abd'yle yürüttükleri rekabet sonunda silah sistemlerini silah sistemlerini soğuk savaş döneminde geliştirdi.
    sovyet nükleer güçlerinin gelişmesi, 1950'ler ve 1960'larda yapılan dev teknoloji yatırımlarına dayanıyordu. 1953 yılında, dönemin sovyetler birliği ilk hidrojen bombasını patlattılar ve izleyen yıllarda, balistik füzelerle bilgisayar ve güdümlü füzeler geliştirdi.
    sovyetlerin cephaneliği 1986 yılında doruğa ulaştı. 1989 yılında eski sovyet cumhuriyetleri, depolarındaki füzeleri ve silahları moskova'ya iade etti.

    hindistan
    nükleer silah sayısı: 45-95
    nüfus: 1,07 milyar
    savunma bütçesi: 13.2 milyar dolar
    npt’yi imzalamadı
    hindistan'ın havadan ve füze sistemleriyle nükleer silahları 2.500 kilometre menziline ateşleme kapasitesi var. menzili arttırmak için çalışmalar yaptığı gelen haberler arasında.
    nükleer kapasiteye 1974 yılında ham nükleer malzemesini test ederek ulaşan hindistan, bu test sırasında kanada'nın yardımıyla kurulan nükleer reaktörde elde edilen plütonyumu kullandı.
    1998 yılında da 3 ayrı test gerçekleştirdi. hindistan sivil amaçlı nükleer enerji programında rusya'dan yardım alıyor. bazı uzmanlar, aynı teknolojinin nükleer silah geliştirilmesinde kullanılmasından endişe ediyor.

    iran
    nükleer silah sayısı: 0
    nüfus: 66,9 milyon
    savunma bütçesi: 6.4 milyar dolar
    npt’yi imza tarihi: 1970
    iran, uranyum zenginleştirme programına geçtiğimiz yıllarda arttırdı ve bazı uzmanlar, bunu başarmasının daha uzun yıllar alacağını düşünüyor. uluslararası düzeyde kaygı yüksek düzeyde.
    ingiltere, fransa ve almanya iran'ı nükleer teknolojisini barışçı amaçlar için kullanmaya ikna etmeye çalışıyor.
    iran'ın nükleer hevesi aslında eskilere uzanıyor. rusya, iran'a nükleer santral kurulması konusunda yardımcı olurken, iran'ın kısa ve orta menzilli füze üretiminde yardım aldığı ülkeler, çin, kuzey kore ve yine rusya.

    israil
    nükleer silah sayısı: 100-200 (tahmini)
    nüfus: 6,7 milyon
    savunma bütçesi: 9,9 milyar dolar
    npt’yi imzalamadı
    israil'in açıklanmamış nükleer devlet olarak statüsü muğlak ve karmaşık.
    uzmanlar, israil'in 100 ila 200 arasında füzeye sahip olduğuna inanılıyor. ayrıca, israil ordusunun savaş başlıklarını savaş uçakları ve sahip olduğu üç denizaltıdan biri aracılığıyla ateşleyebileceği sanılıyor.
    israil’in nükleer programının 1950’lerin başında başladığı ve ilk bombayı da 1967 yılında ürettiği tahmin ediliyor. 1986 yılında, mordehay vanunu adlı nükleer mühendisinin anlatımları sonucu, israil'in nükleer programının sanılandan daha ilerde olduğu ortaya çıktı.
    arap dünyasının olası tepkisine ilişkin kaygılar, israil toplumunun çeşitli katmanlarından gelebilecek olası kaygılar ve amerika birleşik devletleri'nin nükleer silahsızlanmaya yönelik taahhütleri, israil'in nükleer kapasitesini kamuoyu önünde kabul etmemesinin nedenleri arasında sayılıyor.

    abd
    nükleer silah sayısı: 10.640
    nüfus: 293 milyon
    savunma bütçesi: 399 milyar dolar
    npt’yi imza tarihi: 1970
    abd, dünyanın ilk nükleer gücü ve hiroşima ve nagazaki'ye attığı bombalarla, savaşta bu silahları kullanan tek ülke. soğuk savaş döneminde, abd, rusya'yla birlikte nükleer silah kapasitesini hızla arttırdı.
    sovyetler birliği'nin çökmesinin ardından, rusya'yla sahip olduğu sıcak ilişkiye rağmen, abd hala 10 binden fazla nükleer başlığa sahip. 1945 ila 1992 yılları arasında abd 1030 nükleer silah testi yaptı. son dönemde, abd, daha küçük, taktik amaçlı nükleer silah üretimini ele aldı.

    pakistan
    nükleer savaş başlığı: 30-55 (tahmini)
    nüfus: 152 milyon
    savunma bütçesi 3,7 milyar dolar
    npt’yi imzalamadı
    pakistan 1998 yılından bu yana beş nükleer test yaptığını söylüyor. havadan ateşleme ve füzeyle silahları kullanma kapasitesi var. bazı uzmanlar füzelerle başlıkların tam olarak monte edilmediğini, savaş başlıkları ana parçadan ayrı bir yerde depolandığını söylüyor.
    son yıllarda pakistan, hem askeri hem de sivil amaçlı kullanmasına olanak sağlayacak teknolojiye ulaşmaya çalıştı.
    pakistan'ın hindistan'la yaşadığı sorunlar, uluslararası toplumun zaman zaman endişeye yöneltti.
    eski bir nükleer mühendis olan a. khan'ın 2004 yılında yaptığı, pakistan'ın iran, libya ile kuzey kore'yle nükleer teknoloji paylaştığı iddiaları ciddi kaygılar yarattı.

    çin
    nükleer silah sayısı: 400 (tahmini)
    nüfus: 1,3 milyar
    savunma bütçesi: 30 milyar doların üzerinde
    npt’yi imza tarihi:1992
    çin, nükleer silah üretimine 1950'lerde, sovyetler birliği'nin yardımıyla başladı. sovyet yardımı 1960'larda sona erdi, ama pekin yönetimi, hem ulusal güvenlik kaygılarıyla hem de çin'in uluslararası saygınlığını sağlamak için nükleer planlarını sürdürdü.
    şu ana kadar gerçekleştirdiği 46 testten ilki 1964 yılında yapıldı.
    çin'in 20'si uzun menzilli kıtalararası ve menzilli 13 bin kilometreye ulaşan balistik füze olmak üzere 400 nükleer silaha sahip olduğu belirtiliyor.
    çin, ayrıca 60 orta menzilli füze ve 150 bombardıman uçağına sahip.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap