381 entry daha
  • google'ın üniversite derecesini sallamadığını düşünen adamların hakkında ahkam kestiği, sertifika programının bunun yerine geçeceğinin söylendiği, herkesin hakkında atıp tuttuğu meslek. adam "biz yazılım mühendisliği için bilgisayar bilimleri diploması istemiyoruz" diyor, adam buradan ohooo google'da işe girmek için üniversite mezunu olmana bile gerek yok diyor. ayrıca yapay zeka geliştirmeyi, programlama dili yazmayı da üniversite bitirince yapılabilecek bir şey olarak görüyor.
    bilmiyor ki o denilen şeyler üniversitede sadece 3 ay süren tek bir derstir ve bu kadar ustalık gerektiren bir şey yüksek lisans ve hatta doktora seviyesinde dahi zar zor yapılır.

    bak kardeşim, zaten üniversite okumadan google'da yazılımcı olarak işe girebilecek kadar kafayı sıyırdıysan, o zaman sen dünyanın sayılı adamlarındansındır. yoksa algoritma nasıl oluşturulur, donanıma optimum kod nasıl yazılır falan öyle 3-4 aylık kurslarla olacak şey değildir. "benim java sertifikam var, 2 ay da staj yaptım baaak, hadi beni android ekibine al noluuur" dersen, ik'cı sana götüyle güler o google gibi yerlerde. ilanlara da üniversite mezunu olsun diye yazılmamasının sebebi, o ilana başvuracak kişinin üniversite mezunu olacağının düşünülmesidir. ha sikik bir yerde çalışacaksan evet sana sertifika yeter, hatta ona bile gerek yok. az paraya kod yazarım de girersin. iyi amk gir 5-10 tane ameliyata, tecrübe kazan izleyip, iki de kitap bitir doktor ol.

    dünyanın en önemli üniversiteleri zaten boşuna bölüm açmış. ne gerek var abi, koca mit'sin sen, stanford falansın, ne gerek var, aç bi kurs, hem müfredat kasma 4 yıllık, hem de paranın amına koy. ne de olsa diploma gereksiz, 3-4 ayda 4 yıllık eğitimi verirsin, hatta 6 aylık sertifikayla fahri doktora bile yaptırmış olursun.

    bu kafa yüzünden ülke bi sikim yapamıyor. işveren nasıl olsa ucuza yaptırıyorum diye sertifikalıyı alıyor, sonra "x sitesi rezaleti, giremedim, sistem göçtü, kargo süreci kaboldu" "x y z ekşinin çöküşü" diye buraya başlık açmayı biliyorsun. işte o sorunların %99'u senin kafandaki adam yüzünden. işe aldığı sertifikalı yazılımcı öyle sikik bir kod yazıyor ki, sistem iki saniyede yaraklara yan basabiliyor.

    alt yapıyı öğrenirsen kod yazma stilin öyle bir değişir ki, allah'ın şaşar. amk algoritma analizi diye koskocaman bir alan var. gidip dingil gibi "java'da kod yazma" diye aratıp, yarım yamalak bir şey öğrenip kod yazmaya başlarsan, yazdığın kod ram'in anasını siker, işlemciyi şişirir, log n zamanda yapabildiğin işlemi 2^n zamanda yaparsın, sikik bi kod yazmış olursun. o işin temelini öğrenirsen o yazılımı hızlı ve en az kaynak kullanacak şekilde yaparsın, kodun adam gibi olur. yamalı yamalı çözümler üretmez, modüler kod yazarsın, ufacık bir değişiklik için "ananıskim nereden değişmek lazım lan bunu, neresiydi ki bu" demezsin mesela.

    ha mesela alt yapı demişken, senin bilge adam'dan aldığın sertifika sadece "java'da kod yazmak" eylemini gerçekleştirmek için. önüne c koyarlar, apışırsın. yeni bir teknoloji çıkar, bi sikim anlamazsın. alt yapıyı bilirsen yeni bir şeyi öğrenmen 1 ayını alır, alternatifin az olduğu için paranın da amına korsun. ulan sertifika eğitimini veren adamlar mühendis. sen neyin kafasını yaşıyorsun? hiç mi sertifikalı tecrübeli adam yok bu dersi verecek senelerdir yetiştirdiğin? demek ki diploma o sertifikadan iyi bir şey. ama bu mantığı kuracak kafa nerede?

    ama yok amk, koca mit, stanford, harvard falan bizim milletten daha az bilir. ne gerek var amk, kapatın gitsin.
1187 entry daha
hesabın var mı? giriş yap