1 entry daha
  • yapimcilarinin 3u de ramthanin aydinlanma ekolu ogrencileri olan; cogunlukla amerikanin bati yakasinda sanatsal filmlerin gosterildigi salonlarda oynamis ve aday gosterildigi her bagimsiz film festivalinde odulu kapmis olan; basrolunde oscarli aktris marlee matlin'in (bkz: children of a lesser god) amanda adli profesyonel -sagir- bir fotografciyi canlandirdigi; alisilmisin disindaki karakterler (animated computer generated images) ve onlarin hikayeleri yardimiyla amanda'nin kendine nefretten kendini kabullenmeye giden kisisel donusumunu gozler onunue seren film.
    ozellikle ilk yarim saati kullanilan imajlarin, birbirine gecmis hikayelerin, birinden digerine atlanilan mulakatlarin yarattigi karmasayi cozmekle gecse de izledikce noktalar birlestirilmeye basliyor yavas yavas.

    --- spoiler ---
    filmde bircok kez tekrarlanan ve izleyiciye pozitif dusuncenin gucunu hatirlatan bir soz grubu "imagine what our thoughts can do to us" adeta amanda'nin gecirecegi donusum boyunca onune cikacak kapilari acacak anahtar gorevi goruyor. bu donusumdeki en onemli olaylardan bir digeri de amanda'nin fotografladigi, filmin insan zihninin ve sinir sisteminin gizemlerine ve isleyisine dair detaylara girerek "are we really just biological puppets controlled by a slough of chemicals? and if so, how do we cut the strings?" diye sordugu, polonyali dugunudur. filmdeki hemen hemen tum dusuncelerin etrafinda donup durdugu ana fikir ise new agein temel ogretilerinden olan "kisi kendi gercegini yaratir" dusuncesi.
    --- spoiler ---

    amanda filmin sonunda yasamini degistirebilmek icin ihtiyaci olan seyin dusunce yapisini tamamen degistirebilmesi oldugunu kavrar; icinde kuantum fiziginin, biyokimyanin, zihnin,
    hislerin, tanrinin ve arada kalan her seyin birbirine dusuncenin sonsuz potansiyeli araciligiyla bir matrixsel bir yapida birlestigi yeni bir dunya gorusu edinir.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap