2791 entry daha
  • #59563908, burada, filmde yer alan isimlerin rasgele olmadığından; bu isimlerin, araştırılırsa özenle seçilmiş birtakım sembol ve anlamlara referans verdiğini söylemiştim. zaman zaman soran oluyor; o halde buraya kısaca dikkat çeken bir iki isimlendirmeyi buraya not edeyim:

    1) lazarus ve gargantua isimleri en bunlar içinde en başta gelenleridir, ancak başlık altında çokça anlatan olduğundan sadece değinip geçeceğim. lazarus, yeniden dirilmeye, gargantua ise oburca yiyip tüketmemeye kinayedir. detaylar için başlık altında araştırma yapılabilir.

    2) ilk göze çarpan sembolik isim dr. mann'dir. ön ismi olmaması dikkat çekicidir. bizdeki karşılığı "beşer" anlamının ön palana çıktığı ademdir. insanın en temel benliğini, id'i temsil ediyor. hayatta kalma güdüsü ve herşeyi feda edecek şekilde "ben"'e olan düşkünlüğü işaret etmektedir. buzdan bir gezegen'e saplanmış beşer'in alçalışı... varoluşuna olan fütursuz bağlılığı...

    4) miller, değirmenci ya da değirmen tekeri anlamında diyebiliriz. dr. miller'ın indiği, bir değirmen tekeri gibi her 3-4 saatte tüm yüzeyini dev dalgalarıyla süpüren sığ bir okyanusa sahip gezegenin ismi için güzel bir seçim diyebilirim.

    3) benim için en dikkat çeken isim ise edmunds'tır. tam olarak wolf edmunds, amelia'nın görmediğimiz, sadece adıyla bildiğimiz sevgilisinin adı. aslında filmde dr. edmunds'ın anlamının derinliği dr. mann'in anlamıyla daha da bir artıyor:

    edmunds; bereketi, bolluğu koruyan, muhafaza eden anlamındadır. ön adının kurt olması da bu koruma anlamını pekiştiren başka bir telmihtir. amelia'nın nihai olarak yeni insan nesline ait örnekleri edmuds'ın gezegenine ulaştırması tesadüf değildir. doğru yere kalbin, sevginin yoluyla varılmaktadır, aklın yoluyla değil (filmin son sahnesini hatırlayalım). edmunds isminin bizdeki karşılığı ihsan olarak düşünülebilir.

    4) murphy; günümüzün beyaz yakalıları arasında en bilinen mottosundan (murhpy yasas) ilhamla ters gitmesi muhtemel her iş ters gideri temsil ediyor. murphy'nin dünyasında, babasıyla olan ilişkisinde her şey ters gidiyor. ama kadere bakın ki dünyayı o kurtarıyor. babasının adının tom olması rasgele bir seçim de olabilir aziz thomas'ın kısaltması da...

    5) cooper, ismi biraz uzak anlam olsa da uçan, fıçı yapan (uçak gibi silindirik gövde) yapan anlamına geliyor. bizde buna karşılık gelen en uygun isim tayyar olurdu herhalde.

    6) ve tabi ki satürn gezegeni. neden satürn gezeni, başka bir gezegen değil de? çünkü satürn ziraatın, tarımın tanrısı olarak biliniyor. tarımı öldüren günahkarlara tarımın tanrısı bir kapı açıyor. ne büyük bir lütuf, ne büyük bir rahmet!

    batı sineması böyledir; rasgele isim seçmez. muhakkak kendi toplumsal bilinçaltının derinlerinde yatan sembollere atıf yapar. bunu ustaca yapanların başında da nolan gelir.

    not: unutmadan tars'ı da star'ın anagramı olarak görebiliriz.
1906 entry daha
hesabın var mı? giriş yap