79 entry daha
  • konu ile ilgili cnn türk'te selçuk şirin'in tespitleri:

    * 20 yılda 10 milli eğitim bakanı değiştiren ve hiçbir bakanın bir önceki bakanın çalışmalarını devam ettirmediği bir ülkede bu sonuçlar normaldir.

    * okuduğunu anlamayan, matematik bilmeyen, ingilizce öğrenemeyen bir nesil yetişiyor.

    * iktidar kendine göre bir nesil yetiştirmek istiyor yalnız iktidar dahi durumdan memnun olamaz. imam hatipteki çocuklar arapçayı da öğrenemiyorlar.

    * finlandiya 80'li yıllarda ekonomik krize girdiğinde bütün bakanlıkların bütçesi yarıya indirilirken, eğitim bakanlığının bütçesi iki katına çıkarıldı. uzun vadeli eğitim politikaları ile şu anda dünyanın bir numarası durumundalar.

    * türkiye'de eğitim sorunu bütçeye çok bağlı değil. son yıllarda çok sayıda derslik yapıldı. öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azaltıldı. fiziki şartlar iyileştirildi ama eğitimin kalitesi arttırılamadı.

    * doğuştan üstün yetenekli çocukların ortalaması dünyada %5'tir. eğitimde iyi olan ülkeler bu oranı çocuklar lise çağına geldiğinde %15'e çıkartabilirler. bizde ise %1'in altına iniyor. biz iyiyi bile kötüleştiriyoruz.

    *elit eğitim kurumları kurulmalı. başarılı çocukları seçerek bu okullara yönlendirmeliyiz.

    * şu anda doların yükselişine bakıyoruz ya, gelecekte doların nasıl yükseleceğini görmek için bu pisa sonuçlarına bakmanız yeter.

    * iyi eğitim almamış bir gençlik ile üretime, teknolojiye dayanan ekonomi oluşturulamaz.

    * sanayi devrimini kaçırdık. derhal bir şeyler yapılmazsa teknoloji devrimini de kaçıracağız.

    * eğitim partiler üstü bir konudur. derhal geniş katılımlı bir eğitim şurası toplanmalı. konu enine boyuna tartışılmalı ve herkesin aklına yatan bir plan oluşturularak siyasi iktidarlardan bağımsız olarak uygulanmalı.
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap