2 entry daha
  • qled veya qdled acilim olarak "quantum led" veya "quantum dot led"dir. lcd ve led urunlerinde piyasada gorulmeye baslanan teknolojilerden biri.
    oled'de yillardir yatirim ve ar-ge yapilmasina ragmen uretim verimliliginin istenen hizda artmamasi, proseste kullanilan yontemlerin pahali olmasi yuzunden alternatif olarak hizla gelistirilecegine inandigim teknolojidir ayrica.

    su an tv'lerde kullanilmakta olan ccfl ve led backlight yerine yarii letken nanokristallerin isik kaynagi olarak kullanildigi bir sistemdir. oled mantiginda oldugu gibi isik sadece istenen piksele verilir. qled'in parlaklik, renk uretimi ve guc tuketimi olarak oled'den daha iyi oldugu iddia edilmekte. ayrica uretim prosesi olarak daha kolay ve ucuz.

    seri uretimi olmakla beraber, sony ces 2013 fuarinda bu teknolojiyi iceren prototip modelini sunmustu. yine sony, 3m ile ortak calisarak yakin zamanda ilk qled tv'yi piyasaya sunmak arzusunda.
    qled'in bir baska onemi de, lcd, led ve oled piyasasini korelilere kaptiran japonlar icin alternatif bir cikis yolu olarak gorulmesidir. eger japonlar bu konuya sabirla yeteri kadar kaynak ayirabilirlerse, ozellikle samsung'un oled'e yaptigi milyarlarca dolar yatirimi ellerinde patlatma ihtimali cok yuksek.
    bu sebeple 2016-2017 yillari sektor icin yolunu tayin etme acisindan onemli olacak. en cok korktugum sey ise bundan 5-6 sene sonra piyasada 4-5 farkli teknolojideki tv'lerin ayni anda satilmasi. zira su an bile kontrol etmesi oldukca guc. ucuz uretim yapan cinlilere karsi ise elzem.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap