5 entry daha
  • 15.03.2005 tarihi itibariyle kendisini almakta muvaffak olduğum ve bu muvaffakıyet için şu aşamalardan geçtiğim vize:

    1) işbankası'na (edit: sanırım dışbank olmuş bu) 16 dolar* yatırılır. oradaki görevliye bu para yatırılırken "ben abd için vize başvurusunda buluncam, pin almam lazımmış" denir. o biliyor merak etmeyin sizi yönlendirecek. bu parayı ödemenizin karşılığı olarak makbuza benzer bir kağıt alırsınız, üzerinde pin kodunuz ve hangi numarayı aramanız gerektiği yazılıdır.
    2) orda yazılı olan istanbul ameikan konsolosluğu numarasını arasınız. ama aramadan önce doldurmanız gerekeceğini tahmin ettiğiniz formları (benden ds 156 ile ds 158 istediler) konsolosluğun web sitesinden bi incelersiniz. aklınıza takılan başka şeyler de varsa hepsini bi kenara not edersiniz. zira bi kere arama hakkınız var, bi daha aramak istediğinizde yeniden 16 dolar ödemeniz gerekiyor. efendi olun. ararsınız numarayı. karşınıza çıkan kadın/adam sizden önce pin kodunuzu ister. sonra da çeşitli sorular sorarak durumunuzu anlar. (hmm demek doktora için gidiyorsunuz, i-20 formunuz var mı, hmm...) ve size hangi evrakları getirmeniz, formları nasıl doldurmanız gerektiğini söyler. daha sonra birlikte amerikan konsolosluğuna yapacağınız vize başvurusu için bir randevu tarihi belirlersiniz. (ben evraklarımı ancak tamamlayacağımı düşündüğüm için 1 hafta sonraya istedim.)
    3) çok önemli. bu eşşolu eşşekler yabancı öğrencilerden sevis diye bi zikin parasını alıyolar 100 dolar*. dikkat ediniz bu vize için zaten ödeyeceğiniz 100 dolara* ek olarak ödeyeceğiniz bişi. sevis ücretinin randevu tarihinizden en az 3 gün önce ödenmiş olması gerekiyor. internetten ödüyorsunuz bunu (www.fmjfee.com). ödemenizi yapınca ödemenizi yaptığınıza dair bir sayfa çıkıyor. onun da mutlaka çıktısını alıp randevunuza götürüyorsunuz.
    (eğer bilgisayarınıza bağlı yazıcıda bir sorun yaşar da o sayfanın çıktısını almazsanız, yukardan file-save page as... diyip web sayfasını o şekilde kaydetmeniz işinize yarayacaktır diye umuyorum. sırf sayfayı kaybetmemek için bilgisayarı ve o sayfayı 3 gün açık tutup yazıcının tamirden dönmesini beklemenize, bu sırada da elektrikler kesilmesin diye 5 vakit namaz kılmaya başlamanıza gerek yok zannımca. ama bunu da yine siz bilirsiniz.)*
    4) evet, pin'imizi aldık. telefonumuzu açtık. sevis ücretimizi ödedik, çıktısını aldık. bizden istedikleri belgelerin hepsini bir listeleyelim şimdi:
    - i-20 (bunu size kabul edildiğiniz okuldan gönderiyolar)
    - pasaport (eğer eski pasaportunuzda amerikan vizeniz varsa onu da götürün işe yarıyomuş)
    - nüfus cüzdanı. (üstünde tc kimlik nosunun yazması gerekiyor. eğer yazmıyorsa kimlik numaranızı bir kağıda yazıp götürmenizi kabul etmiyorlar. ama internetten çıktı alabilirsiniz yine. hani girip tc kimlik numarası sorguladığımız sayfa var ya oranın çıktısı. yazıcı bozulursa napıcaksınız?)
    - fotoğraf (bunun belli iğrenç bi formatta olması gerekiyo. fotocu abilerimiz biliyolar. ankara için: güvenlik caddesinde güven color var benim bildiğim. belki konsolosluğa daha yakın biyerde de vardır) küpesiz ve sırıtmadan, domuz gibi çıkmanız gerekiyor. amerikalı bir arkadaşım bunun ardında yatan mantığı şöyle açıkladı "çünkü polisler seni yakaladığında gülmüyosun"
    - dışbank'a 100 dolar* vize ücreti yatırıyosunuz ve makbuzunuzu alıyosunuz.
    - amerika'da masraflarınızın karşılandığına ilişkin belgeler. (eğer okuldan burs alıyosanız zaten i-20 formunda yazıyo*. eğer baba para parasıyla gidiyosanız nasıl oluyo bilmiyorum.***
    - türkiye'deki durumunuz. ailenizin mal varlığına ilişkin belgeler (araba ruhsatı, tapu, banka hesap dökümleri vs...) ve eğer halihazırda bir işyernde çalışıyorsanız oradan çalıştığınıza ilişkin belge. ama ben götürmedim. hiç de sormadılar. hatta tapu fotokopilerine bile gerek olmayabiliyo bence eğer burslu iseniz. bakmadılar bile doğru düzgün benimkilere. (tabi bunda arabanın eski bi uno, evin de iki oda bi salon giriş kat falan olması etken midir bilmiyorum. eheheh)*
    - ben bi de transkript götürdüm ona da bakmadılar sanırım. emin diilim. yine de noolur nolmaz. başarılı bi öğrenciyseniz bunu kanıtlayacak her şeyi götürün derim.

    işte bu belgeler elinizde, uzun ip belinizde, siz gidersiniz konsolosluğa hey konsolosluğaaaa...
    ankara için:
    kapıdan pasaportunuzu alıp üstünüzü arıyolar. sonra içerden sıra numarası veriyolar belgelerinize bakıp. ordan da bi bekleme salonuna alıyolar. ingilizce konuşabiliyosanız ingilizce konuşuyorum evet, diyin. böylece sanırım daha az sıra bekleniyo. (benim kısa sürdü.) üstelik adam çok sevimliydi.

    sonra adam/kadın size vizeyi vermeye karar verirse, sizi elinizdeki sıra numarasıyla birlikte arka tarafta bi masaya gönderiyo. orda 5 milyon ödüyosunuz. çünkü pasaportunuzu adresinize gönderiyolar vizenizle birlikte. onun parasını da tabi ki alıyolar.

    işte böyle
    haydi rast gele!!!
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap