133 entry daha
  • eğer uykusundan kısıtlayıp yapmıyorsa kendisi için iyi bir şey yapan insandır.

    ama benim yazılanlarda dikkatimi çeken şey şu oldu, bu insanı destekleyen yazıların bir kısmında uyumak sanki kötü bir şeymiş, miskinlikmiş gibi bir hava var. bu da modern insan trendlerinden birisi, uykuyu gereksiz görmek.

    'uyumakla zaman harcamak istememek' diye bir şey çıktı meselâ. uyanıklık arttırıcı ilaç talebinde bulunan birçok insan oluyor. uykusu fazla olduğu için değil, ihtiyacından daha az uyumak için.

    bu yılın nobel tıp ödülünü sirkadyen ritmin moleküler ve genetik temelini araştıran üç bilim insanı aldı. bu çok önemli bir konu. insan doğaya sıkı bağlarla bağlıdır; dünyanın hareketi, döngüsü ile eşgüdümlü bir canlıdır. içsel saatimiz, davranış, hormon düzeyleri, metabolik hız, vücut ısısı ve uykuyu düzenliyor. bu nedenle, dış dünya ve içsel saat arasındaki uyum, insan için kritik. meselâ, jet lag bu uyumun geçici ve şiddetli bozulması. bunu yaşayan herkes kendini kötü hisseder. peki bunu küçük dozlarda, kronik şekilde yaşamak? kendini az uyumaya zorlamak mesela?

    evet, belki bunun olumsuz sonucunu, jet lag gibi bir anda patlayan bir sorunla görmüyorsunuz ama emin olun içsel saatle uyumsuz yaşamak size uzun vadede bir bedel ödetiyor.

    uyku, şu hayatta tamamen kendiniz için yaptığınız nadir şeylerden birisi. kendinizle ve hatta normal şartlarda farkında olamadığınız bilinçdışınızla başbaşa kaldığınız; sizi dinlendiren; içinde barındırdığı rüyalarla kâh günün ve hayatın bilinçdışı düzeyde hesaplaşmasını yaptığınız kâh arzularınıza kavuşturan...

    lütfen uykuya haksızlık yapmayalım, onu sevelim, koruyalım, ihmal etmeyelim.
1476 entry daha
hesabın var mı? giriş yap