17704 entry daha
  • özel hastanelerde ödediğiniz ücretleri nasıl azaltacağınız konusunda ufku iki katına, ödediğiniz ücreti onda birine düşürecek bir bilgidir bu.

    sgk kapsamında özel hastaneye başvurduğunuzda hastanelerin alabileceği ücret %200 oranındadır. herkes duymuştur bu kavramı ancak ne olduğuna dair bir fikri olmayanlara anlatalım önce. bir bölüme muayene olmak istediğinizde, diyelim ki devlet o bölüm için özel hastaneye 25 tl ödeme yapıyor. hastanenin alabileceği maksimum tutar 50 tl dir. daha yüksek bir muayene ücreti talep etme ve alma hakkı yoktur. başvurduğumuz hastane bu kurala uydu ve 50 tl aldı, ancak muayenenin ardından görüntüleme, kan ve idrar tahlilleri istedi. hastane bu durumda sizden ücret talep etti. bu durumda öncelikle öğrenilmesi gereken istenilen işlemlerin muayeneye dahil olup olmadığıdır. 2000 den fazla kalem tahlil muayene ücretine dahildir ve hastaneler bu tahliller için ilave ücret talep edemez ve alamazlar.(her muayenede rutin olarak istenen hemogram, crp, tit, ast,alt kısacası rutinler muayeneye dahildir ve ilave ücret istenemez)

    eğer gittiğiniz kurum bu işlemler için sizden ücret talep etti ve siz de yaptırmak zorunda olduğunuz için ödediniz. mutlaka detaylı fatura isteyin ve "muhasebe şu anda müsait değil sonra alabilirsiniz" i kabul etmeyin. ücret alıyorsa fatura verme zorunluluğu hem maliye bakanlığı hem de sgk tarafından zorunludur. fatura vermeyi de kabul ettiler diyelim ki. bu durumda faturada yapılan tüm işlemlerin kalem kalem yazılı olması ve karşısında da fiyatının yazması gerekmektedir. müdahale ücreti, genel ücretler vb. gibi bir açıklama yazıp yanına toplam tutarın yazılmasını kabul etmeyin. göreceksiniz ki fatura isteme olayından sonra hastanenin tutumu değişecektir.

    herhangi bir nedenle 112 sizi bir hastaneye sevk etmişse hastane hiç bir ücret talep edemez.

    -yoğun bakım hizmetleri
    -yanık tedavisi hizmetleri
    -kanser tedavisi, ışın tedavisi, kemoterapi
    -yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
    -organ doku ve kök hücre nakilleri
    -doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
    -diyaliz tedavileri
    -kardiyovasküler cerrahi tedavi işlemlerinden ücret talep edilemez.

    şimdi de aslında ücret alamaz zannettiğiniz, ancak hastanenin ücret alma hakkı olan durumlardan bahsedelim.

    herhangi bir saatte acile gelip ben acile geldim, acilden ücret alınamaz dediğiniz durumda yanılıyorsunuz. hastane acil bölümü 3 alandan oluşur. kırmızı, sarı ve yeşil. sizin acilin kapısından girmiş olmanız durumunuzun acil olduğunun göstergesi değildir. kırmızı alan denilen "müdahale edilmediği taktirde ölüm, kalıcı hasar oluşma riski" denilen duruma uyuyorsa durumunuz ücret alınamaz. ancak sarı ve yeşil alan denilen bir nevi poliklinik muayenesi denilebilecek hastalıklar durumunda hastane yasal limitler tutarınca ücret alma hakkına sahiptir. örneğin gece 3 de acile gidip saçımda kepeklenme var ne yapmalıyım dediğinizde, ben acile geldim ücret alma hakkınız yok diye diretmeyin, alabilirler.

    ilave ücret hesaplama

    yıllar sonra editi: ölü link güncelleme.
24083 entry daha
hesabın var mı? giriş yap