5 entry daha
  • din toplumlari yonetme amaci ile kullanilmistir yuzyillar boyunca guclu bir sekilde. islamin haldir haldir seriat diyen bagrinmasinin arkasinda yatan sey islamiyetin bir topluma degil daginik bir halka gelmis olmasi ve doneminde din kurallari gelinceye kadar sistematiklesmis, norm haline gelmis hukuk kurallarinin mevcutiyetinin olmayisidir, islam ulkelerinin geri kalmasinin en buyuk sebebi ise modern cagda ihtiyaclara paralel olarak degisen kanun ve kurallar yerine hala yuzlerce yil oncesinden kalma kurallarla yonetme ve bu yasam bicimde dayatmalaridir.

    bulunduklari donemde dogrudurlar veya degildirler ancak hersey gibi getirdiklerinin duzenin yani sira kadina, toplumun kadina bakisini sakatlamislardir. kadinlarin haklarini kazanmalari tarihi 100 yili bile bulmamisken, din kurallari yuzyillar oncesinden kalmalarina ragmen mevcudiyetlerini degisen ihtiyaclara bagli olarak guncellemedikleri ragmen ki bu onlarin dogalarina aykiridir, mevcudiyetlerini aynen korumaktadirlar.

    artik belki hirsizin eli kesilmemekte, zina yapan kadin taslanmamakta belki ama kadinla erkegin toplum onunde esitligi hala saglanamamistir. en klasik ornek herhalde erkegin elinin kiri ve kadinin orospulugu olarak gorunen cinsel sadakatsizliktir. veya hala dune kadar gundemiz olan zina tartismasidir.

    toplumumuz her ne hukuk devleti olsa da, kanun yapicilar bu toplumun insanlaridir ve cogu zaman kanun yapicilar insanlari yonlendirip onlarin ilerisinden takip edeceklerine, kanun insanlara uymaktadir. ve tabi kanunlar zimni olarak da olsa guclerini ve temellerini ulke degerlerinden almaktadirlar. laiklik soz konusu olsa bile dinle insanin iliskisi kisillesmedigi surece, ceza-yonetim dinden hukuka birakilmadigi surece namus cinayetleri bitmeyecektir. onemli olan kafalara laikligin gelmesi ve hukukun kitaplarda kalmamasidir.

    eski uygarliklarda belki kadina deger verilmiyordu ancak imparatorlar guclerini tanrilardan almakla beraber yari tanri veya tanri sayilmakta ve dingonun ahiri seklinde toplumlar yonetilmektedirler. ancak dinin toplumlari yonetmesi aslinda gunumuzun sorunudur. zira artik hukuk kurallarimiz vardir ve dinlerden cok objektif, guncel, esitlikci *, ithiyaclara gore degisen kurallarimiz vardir. 4 buyuk din dunyayin cogunluguna hukmetmektedir. ve en huzunlusu tum 4 dinin de ataerkil, tarafli olmasidir. ve bu dunya nufusunun yarisinin oldukca esitsizlikten uzak yonetilmesi ile ilgilidir.

    (bkz: bekareti bir sey sanan insan modeli/@ride)
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap